Co można ciekawego dowiedzieć się o sencha z Kameyama produkowanej przez DateSeicha (伊達製茶)?
Odp: To herbata która pochodzi z prefektury Mie z regionu nazywanym Ise z okolic miasta Kameyama (po. Jap. Żółwia Góra 亀山.) ..... Producent : DateSeicha to firma rodzinna której właściciele aktywnie biorą udział w tworzeniu lokalnej kultury herbacianej.Prefektura Mie ( 三重県) jest na 3chim miejscu jeśli chodzi o produkcje herbaty w Japonii. ( Pierwsze -Shizuoka, drugie Kagoshima) . Ale jeśli chodzi o wytarzanie herbaty kabuse cha to plasuje się na pierwszym miejscu. Na terenie prefektury mamy dwa obszary produkcji herbaty, pierwszy to Ise a drugi mniejszy Iga – ta klasyfikacja związana jest historią dawnej Japonii przed wprowadzeniem współczesnego podziału na prefektury. W Japońskich rankingach najlepszych jakościowo herbat Mie nie zdobywa wysokich pozycji. Produkuje się tam herbaty pośledniej jakości , większość kabuse cha wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym.
Dzisiejsza do przygotowywana to właśnie zwykła futsu sencha - nie odznacza się jakimiś wybitnymi walorami. Cena jest adekwatna do jakości, przyjemna do codziennego popijania .W suszu herbacianym widać kawałki gałązek i pomimo że jest to ichiban cha (aka .shincha) nie jest zbyt intensywnie odczuwalna świeżość i energia typowa dla herbaty sencha z pierwszych zbiorów.
Dzisiejsza do przygotowywana to właśnie zwykła futsu sencha - nie odznacza się jakimiś wybitnymi walorami. Cena jest adekwatna do jakości, przyjemna do codziennego popijania .W suszu herbacianym widać kawałki gałązek i pomimo że jest to ichiban cha (aka. .shincha) nie jest zbyt intensywnie odczuwalna świeżość i energia typowa dla herbaty sencha z pierwszych zbiorów.
Miasto Kaneyama – aby wyróżnić się na herbacianej mapie Japonii zaczęło promować produkcje herbaty wakocha (和紅茶 ) – to jest japońskiej wersji herbaty czarnej ( czyli gdzie oksydacja sięga ok.100%). Takie działania w promocji wytwarzania wakoucha mają podstawy historyczne. W po wojnie do lat 60tych ubiegłego wieku na tych terenach produkowano najwięcej herbaty czarnej na eksport. Herbata czarna powstawała na bazie kultywaru Benihomare(紅誉 ). - specjalnej odmiany wyhodowanej właśnie dla produkcji herbat czarnych ,I właśnie wznowienie i udoskonalenie prawie zapomnianych tradycji produkcji herbaty wakoucha ( czarnej) są szansą na uzyskanie uznania i renomy.
Komentarze
Prześlij komentarz