Słaba herbata - nawet profesjonalne zabiegi nie dają efektów.
Wakocha : wa(和) – oznacza Japonię, kōcha (紅茶) herbata czarna
Ostanie październikowe próby zrobienia herbaty z liści Camelia sinensis var.. (odmiana niezidentyfikowania ) -krzewu herbacianego z Ukrainy zakończyły się porażką, nie udało się obrobić listków tak aby otrzymać aromatyczny bogaty i przyjemny w smaku napar. Upewnia to produkcja herbaty nie jest łatwa. Nie wszystkie listki krzewu są przydatne na zrobienie dobrego suszu herbacianego.
Dla poparcia tego stwierdzenia dobrze jest przygotować parzenie eksperymentalnej niezbyt aromatycznej i „płaskiej „ w smaku herbaty wakocha zrobionej z kultywaru yabukita w 2022 roku między 18- 20 czerwca.
Materiał na elsperyment to liście pozostałości po drugim zbiorze ( nibancha) których właściwie nie używa się do wytwarzania dobrej jakościowo herbaty liściastej. Taki susz jest czasami używany do produkcji herbat aromatyzowanych gdzie walory smaku -zapachu liści herbaty są drugo- albo trzecioplanowe.
W dodatku kultywar (wyhodowana odmiana) yabukita – niezbyt nadaje się do produkcji herbat czarnych, to odmiana dobra na jap. zielone herbaty typu sencha. Tak fakt yaubikity otrzymamy ciekawe w samku wakocha ale z jeśli była by to odmiana do wytarzania herbat czarnych jak benifuki czy benihomore być może powstała herbata o ciekawym lepszym smaku.
Dla kreatywnych producentów starsze nie wartościowe komercjalnie liski mogą posłużyć do praktykowania czy innowacyjności obróbki, sprawdzenia jakie efekty przyniesie wykorzystanie takiego suszu do robienia np. mieszanek itp. -
Te dzisiejsze obrabiał laureat 1 wszego miejsca -na konkursie wakocha – w 2021 roku , T. Shibamoto. ( 国産紅茶グランプリ2021 ) więc jeśli chodzi o technikę to profesjonalista który posiada wieloletnie doświadczenie w eksperymentowaniu z krzewem herbaty. W swoim dorobku ma wyprodukowanie kilku autorskich -kraftowych (?) herbat.
Obrabianie niezbyt dobrych jakościowo listków nibancha było testem czy uda się zrobić ciekawą herbatę dzięki wydłużonemu procesowi więdnięcia. Druga polowa czerwca w Shizuoka to wilgotna ciepła pogoda gdzie proces więdnięcia przebiega powoli i bez użycia maszyn raczej nie da się w naturalny sposób zakończyć (produkcji). Eksperyment z mało wartościowymi listkami krzewu yabukita nie był sukcesem . Ze starszych gorszych liści nie udało się zrobić aromatycznej , dobrej w smaku herbaty i nawet zaawansowana technika obróbki nie pomogła..
Zaserwowana podczas spotkania herbacianego wakōcha jak można było by się spodziewać nie wzbudziła zachwytu ..
pochodzenie :
Japonia prefektura Shizuoka okolice Makinohara (- miejsca znanego z produkcji 深蒸し煎茶fukamushi sencha.
proces więdnięcia przebiegał bardzo powoli
przemiany chemiczne zachodzą , nie ma jednak intensywnego aromatu
Domowe przygotowanie :
Temperatura ok 95C – parzenie ok 45sekund.
Pojawia się niezbyt mocny ale przyjemny aromat – smak owocowy lekki coś jak podczas 3ciego parzenia dobrej herbaty wakōcha.
Drugie parzenie : 2 minuty zalania wrzątkiem nie dały ciekawych efektów napar herbaciany stał się wodnisty bez wyrazu
nie "naciąga zbyt szybko"
kolor niezbyt intensywny
fusy ukazują poprawny styl obrobienia
Fajny blog. Na ten blog na pewno powinno wchodzić bardzo dużo osób.
OdpowiedzUsuńjakie owady występują w ogrodzie
OdpowiedzUsuń