Twarde liście herbaciane oraz czekolada 5.1 % Matcha.




Podcinanie gałązek krzewu herbacianego podczas prac pielęgnacyjnych w ukraińskim Mukaczewie – było okazją do uzyskania świeżych żywych liści. Niestety nie jest to dobry materiał na zrobienie aromatycznej smakowitej herbaty – Szanse na obrobienie liści na herbatę zieloną , bialą itd. raczej nikłe nawet gdyby obrobił to bardzo doświadczony fachowiec. Październikowe stare twarde liście niezbyt aktywnie reagowały … nawet trzymane w foliowym woreczku przez ponad 5.. a potem 10 godzin nie więdły. Po 2ch dniach cały czas były żywymi wizualnie niezwiędłymi liśćmi. Nie pojawił się aromat taki który zawsze towarzyszy przy zbieraniu młodych pędów wiosennych herbat w Japonii czy Chinach. Nawet po przeniesieniu do ciepłego pomieszczenia listki były cały czas twarde. W takim stanie dojechały do Warszawy.  W  domowych warunkach duszenie kilkanaście sekund nad parą miało mierny efekt. Sparzone liście pozostawione same sobie zaczęły wysychać .. ponowne traktowanie parą wodną lekko zmiękczyły strukturę liści. Nie poddając się takiej ślamazarnej sytuacji - zostały poddane obróbce cieplnej w naczyniu pod przykryciem tak ażeby wilgoć z nich nie uciekała temperatura była wysoka- taka mini sauna się zrobiła .. Po ok 20 minutach liście się lekko „ spociły” dając lekko owocowy smak. Ugniatanie nie dawało efektów… pozostawione tak na wieczór wyschły..Następie w szczelnej hermetycznej puszcze poczekały klika dni.. Ponieważ była to garstka suchych liści na jedno parzenie postanowiłem przygotować napar dla gości tak żeby inne osoby mogły spróbować i ocenić. 

 Kolor lekko blady ,parzona w temp. powyżej 90C przez ok.1 minutę dała słaby w smaku bliski wodzie napar. Żadnej goryczki, owocowych smaków czy warzywnosci Wrażanie- niby ok- czyli da się wypić ale bez rewelacji. Niestety drugie parzenie nie dało pozytywnych efektów – to była woda .

Dla urozmaicenia spotkania pojawia się czekolada z dodatkiem matcha – właściwie zestaw czekoladek – o rożnych % zawartości proszku matcha – pojawiła się gama smaków mlecznej słodkiej..do jap zielonej herbacianej.

Houjicha – okazała się bardzo przyjemna. 




rozmiar lisci z ukainskiej  plantacji


zebrane po 24h

obrobione - para  wodna


matcha  choco



napar 



susz przed parzeniem..


Komentarze