Niektóre opakowania mają ciekawą szatę graficzną i dodatkowo jeśli są po herbatach lokalnych mało znanych, raczej trudnych do zakupu to warto je zatrzymać – mogą posłużyć jako materiał do archiwum ale nie tylko. Dzięki nim możemy się dowiedzieć więcej o zwyczajach herbacianych czy poznawać ciekawe historie.
Torebkowe papierowe opakowanie herbaty Awa Bancha z prefektury Tokushima .. w antyramie prezentuje się na tyle dobrze i niecodziennie że można powiesić to na ścianie .
Obrazek przedstawia kwitnące gałązki krzewu herbacianego co jest częstym motywem dekoracyjnym. Dodatkowo pojawia się wkomponowany duży metalowy czajnik który ukazuje jak powinno przygotować Awa Bancha – herbatę która przeszła fermentacje w beczce ( potrzeba opisu) . Tradycyjnie przygotowanie tego typu herbaty polega na gotowaniu na małym ogniu liści w ok.1- 2 litrowym czajniku przez 15-20 minut. Dawniej wytwarzana na lokalne albo domowe potrzeby - to były czasy bez supermarketów i wszelkich butelkowanych napojów. Awa Bancha prawie zapomina ale dzięki reklamie obecnie ponownie zdobywa zainteresowanie jako „zdrowa żywość „ To nie jest delikatna herbata premium i absolutnie nie nadaje do zaparzenia w shiboridashi , hohin , czy imbryczku. Najlepiej przygotować w czajniku o pojemności większej niż 0,5 litra.
Mało elegancki ale bardzo ciekawy przedmiot z Tajwanu – pierwsza połowa lat 90tych - trudno znaleźć adekwatną nazwę na ten pojemnik : puszka ? - rozmiar oraz wykonane z papieru ścianki nie pozwalają na skojarzania jako puszka do herbaty. może- pojemnik ?
Na ściankach tego przedmiotu widnieje napis który znaczy {部分発酵茶 高山茶 } - pół-fermentowana wysokogórska herbata- (czyli OOLONG) .
Takie wielkie puszki -pojemniki o ponad 30 centymetrowej wysokości i 15cm średnicy były powszechnie używane pod koniec lat 80tych i początku lat 90tych kiedy na Tajwanie zaczynał być popularny nowy typ herbaty z o nazwie Gao Shan Cha (高山茶 ) Był to okres kiedy wiedzę związaną uprawą czy odmianami krzewu herbacianego propagowano wśród farmerów co dało nowe podejście do wytwarzania nowych typów herbat. W owych czasach powoli zaczęto zwracać uwagę na miejsca po pochodzenia upraw jak np. Alishan(阿里山高山茶 ) czy Meishan( 梅山高山茶 ) itd. . Koszty produkcji nie były tak wysokie więc dobrą smaczną aromatyczną herbatę można było kupić za przystępną cenę i to a puszkach pojemnikach które mieściły np. 2 Jīn(斤) (1kg200 )zwiniętego w kulki oolonga. ( na Taiwanie używa tradycyjnego systemu pomiaru gdzie jeden 1 Jīn(斤)to 600gram.
Komentarze
Prześlij komentarz