Long Van-Smocza Chmura(龍雲) to wietnamska wersja tajwańskiej herbaty oolong。
Krzew ,metoda produkcji , sposób przygotowania - wszystko jest przeniesione z Tajwanu. W Wietnamie jest łatwiej i taniej zakładać plantacje herbaty, produkować na większą skalę .Ewolucje przez dekady tajwańskie metody produkcji bardzo dobrze sprawdzają się w kilku obszarach herbacianych Wietnamu. Tak jest właśnie z Moc Chau w prowincji Son La...( na południowy zachód od Hanoi). Prawie całkowita produkcja wysyłana jest do przedsiębiorstw- hurtowni.. a potem wysyłana jest na Tajwan gdzie wietnamskie oolongi służą jako dodatki do produktów spożywczych czy najtańszych herbat gdzie nie trzeba eksponować miejsca podochodzenia tak jak przy robieniu „bubble – boba milk tea” Tak względnie dobra jakość i niska cena jest nie możliwa do osiągnięcia na Tajwanie. Smak aromat herbaty w stosunku do ceny jest bardzo dobry. Oolong z Moc Chau może posłużyć do w eksperymentach jeśli chodzi o ocenę jakościową .. A jak bardzo rożni się od dobrych oolongow z to lepiej zrobić porównawcze parzenie wraz wyższej jakości herbatami. Po parzeniu porównać listki czy były bardzo poszarpane czy też całkowicie zachowane , czy rozmiar jest mniej więcej ten sam czy nie .. czy podczas parzenia pojawiają się pokruszone liście czy tez nie..
Dla codziennego parzenia oolong z Moc Chau jest całkiem ok.
Gorzej byłoby jeśli tę herbatę sprzedawano by jako tajwańską
Charakterystyka z opakowania
Type:
Green Oolong.
Breed: Oolong Thanh Tam czyli Qingxin
- Qing
Xin (青心)
Location: Moc Chau, Son La.
Altitude: 1000m. skale
Fragrance: Ngoc Lan, milk
cream.
Taste: Sweet, greasy, cool.
Komentarze
Prześlij komentarz