Gensen Kirishima cha 002  Sueshige Seicha



 淡い黄緑色 ( あわいきみどり) 

bladozielony - kremowy zielony>>>jasnożółto-zielony Awaikimidori


  Listki w bardzo dobrej kondycji nie połamanych ani pokruszonych kawałeczków

Pierwsze parzenie 6gramów herbaty na 120ml – w temperaturze 55℃ przez 60 sekund -tak jak poleca producent. Pojawia się orzeźwiający zapach herbaty z pierwszych zbiorów. W ustach można wyczuć delikatną kremowość. Potem pojawia skondensowane umami pozostawiające mocny słodki posmak.. 

Drugie parzenie -przyjemy aromat- da się odczuć cały czas smak umami – mniej intensywny , podobnie jak kolor

Trzecie parzenie liski zalane temp. ok. 80℃dość dobre walory smakowe – ale lepiej zaprzestać dalsze parzenie.  Zanika słodycz

Taka przygoda z obserwacjami bogatego smaku który ulega zmianie po każdym parzeniu typowo japońska herbata wysokiej jakości ..listki prezentują się bardzo apetycznie .

   

Sueshige Seicha to firma założona w 1923 roku produkująca herbatę pochodzącą z własnych plantacji Ogrody herbaciane znajdują się na wysokości 270 metrów u podnóża góry Kirishima, dzięki czemu mają optymalne warunki dla wegetacji krzewu herbaty. Stosowane są ekologiczne metody nawożenia, dla uzyskania wysublimowanego smaku i aromatu wprowadza się eksperymentalne techniki obróbki liści herbaty.   

Komentarze