淡い黄緑色 ( あわいきみどり)
bladozielony - kremowy zielony>>>jasnożółto-zielony Awaikimidori
Pierwsze parzenie 6gramów herbaty na 120ml – w temperaturze 55℃ przez 60 sekund -tak jak poleca producent. Pojawia się orzeźwiający zapach herbaty z pierwszych zbiorów. W ustach można wyczuć delikatną kremowość. Potem pojawia skondensowane umami pozostawiające mocny słodki posmak..
Drugie parzenie -przyjemy aromat- da się odczuć cały czas smak umami – mniej intensywny , podobnie jak kolorTrzecie parzenie liski zalane temp. ok. 80℃、 dość dobre walory smakowe – ale lepiej zaprzestać dalsze parzenie. Zanika słodycz
Taka przygoda z obserwacjami bogatego smaku który ulega zmianie po każdym parzeniu typowo japońska herbata wysokiej jakości ..listki prezentują się bardzo apetycznie .
Sueshige Seicha to firma założona w 1923 roku produkująca herbatę pochodzącą z własnych plantacji Ogrody herbaciane znajdują się na wysokości 270 metrów u podnóża góry Kirishima, dzięki czemu mają optymalne warunki dla wegetacji krzewu herbaty. Stosowane są ekologiczne metody nawożenia, dla uzyskania wysublimowanego smaku i aromatu wprowadza się eksperymentalne techniki obróbki liści herbaty.
Komentarze
Prześlij komentarz