Herbata oraz etyczny handel. ( Wietnam. prow. Ha Giang)

 Trudna i rozległa tematyka. Powszechnie znane są etyczne zagadnienia  sprawy  ochrony  należytego  traktowania pracowników  plantacji herbacianych bądź handlu zwanego fair  trade. Wizyta w Wietnamie ,  pobyt na  przygranicznych  ternench ukazuje mało znaną sytuację biznesu herbcianego  o której producenci  i sprzedawcy raczej mówić by nie chcą. 

Ogromne ilości  surowej wietnamskiej herbaty sprzedawane są do Chin. 


Suzone  na słońcu  listki  trafiają do kupców  z prowincji  Yunnan oraz Guangxi.
Większość wietnamskich  firm specjalizujachych się  w produkcji ..sprzedaje 80-90% surowej herbaty  za granicę. ( tj. Chin)   I jest to tradycyjmy styl handlu. 


Raczej mało znany jest fakt iż od dziesiątek lat herbata Liu Bao ..może  być produkowana  z liści  pochodzących z wietnamskiej  prowincji Ha Giang. W zależności od sytuacji geo-politycznej  eksport do Chin zmienia się. Ostatnie dekady to wzmożony ruch. Tony  surowej  wietmaskiej  herbaty   wysyłane  są  wielkimi  ciężarówkami   do Chin. . Herbaciany   handel  jest  bardzo ożywiony Powstają  nowe typy herbat zgodnie z wymaganiami rynku.Tak więc  mamy  nowe  produkty -herbaty białe albo ,eksluzywne wyselekcjonowane ze starych drzew na chińskie  pu-ery..a także  pąkowe zwane po nazwą  "ya bao".
Biznes herbaciany bardzo dobrze  prosperuje..Inaczej  jak kilka  dekad temu  nie jest kontrolowany przez  państwo  Dzieki sprzedarzy  herbaty -  tryb życia ludności z biednych górskich wiosek  polepsza się. poziom podnosi sie
Jest jedno ALE.......
Inaczej niż  w Chinach w Wietnamie nie ma regulacji  prawnych jeśli  chodzi o ochronę naturalnych drzew herbacianych. Można  je wycinać  ,eksplorować  itd. I niestety ma to bardzo zły  wpływ  na środowisko  naturalne.Wielkie zapotrzebowanie na herbatę  powoduje że drzewa herbaciane w niektórych okolicach usychają albo  jak nigdy przed tem są  całkowicie  przetrzebione...powoli giną. Zbieraczy nie interesuje że za 2-3 lata herbaciane drzewo które rosło  ponad 100 lat i może  jeszcze wegetować .. uschnie. Nie stosowane w przeszłości  techniki zbioru  osłabiają  krzewy .

Biała. Srebrne Igly 


     Pazurki
Szczególnie chodzi o młode  kiełki  zwane z" ya bao"..albo z wietmaskiego "smoczy pazur."Z wypowiedzi kilku osób które osób które chcą utrzymać  rozwój  kultury herbacianej bez nisczenia naturalnego porządku.Raz na 5lat można  zebrać  takie  kiełki  ale co roku niszczy to roślinę. Kultura herbaciana szybko zmienia  się, szczególnie  w Wietnamie. Miejmy nadzieję  że będzie  rozwijała się  z zachowaniem  balansu między  naturą  potrzebami rynku.
Viet tea trees


 


Komentarze

Prześlij komentarz