W Japonii coraz bardziej uwidacznia się zjawisko powstawania zarośli, gąszczu z nie pielęgnowanych krzewów herbacianych.
Fotografie zrobione były w okolicach Fujieda w prefekturze Shizuoka.
Jeśli informacje które otrzymałem są prawdziwe to tak jest w większości miejsc upraw w Japonii. Choć w np.w prefekturze Kagoshima (wyspa Kyushu) bez problemów rozwija się przemysł herbaciany .Powstają produkty typu matcha jako towar eksportNowoczesna technologia pozwala na niskie koszty produkcji.
Widoczny kontrast między nie uprawianym pielęgnowanym przez 2lata krzewem herbacianym a zadbanym ( drugi plan).
Widoczny kontrast między nie uprawianym pielęgnowanym przez 2lata krzewem herbacianym a zadbanym ( drugi plan).
Informacja o zbyt niskich dochodach farmerów zdziwiła mnie. Wydawało mi się, że ze względu na rosnącą popularność herbaty japońskiej zapewnia ona solidne dochody. Czy chodzi o to, że w eksporcie uczestniczy relatywnie niewiele plantacji, a większość z nich wciąż jest nastawiona na rodzimy rynek, który jak się zdaje, kurczy się w ostatnich latach?
OdpowiedzUsuńW porównaniu do innych profesji bycie farmerem zajmującym się wytwarzaniem herbaty nie dochodowym atrakcyjnym zajęciem. Szczególnie chodzi tutaj o małe i średnie gospodarstwa. Młodzi ludzie wybierają bardziej atrakcyjne i dochodowe zajęcia. Właśnie w prefekturze Shizuoka gdzie uprawy herbaty są powszechne uwidacznia się problem zaprzestania zbiorów, dbania o ogrody herbaciane które dziczeją . Rodzimy japoński rynek z roku na rok kruczy się , zmienia system dystrybucji oraz zapotrzebowania na herbaty. Coraz mniej ludzi przygotowuje herbaty parząc w czajnikach na rzecz powszechnych butelkowanych. Choć coraz bardziej aktywne lokalne samorządy i organizacje starają się tworzyć ośrodki lokalnych tradycji agrarnych ale to sprawa marginalna. Jednym z pomysłów na podtrzymanie produkcji herbaty japońskiej jest eksport. To nowe podejście gdzie technologia produkcji prawie całkowicie zautomatyzowana z jak najmniejszym odziałem ludzkiej siły roboczej. Tak właśnie powstaje eksportowa matcha na wyspie Kyushu. Tak wyprodukowana matcha spełnia wszystkie kryteria jakościowe.. jest produkowana z mniejszych nakładem pracy niż w tradycyjnych historycznych ośrodkach regionach upraw jak Uji czy Nisshio.
OdpowiedzUsuń