Benihomare Kameyama- pref. Mie ( Marukame seicha)


 Herbata czarna japońska czyli wakōcha (紅茶) może być zrobiona na bazie z listków rożnych  kultywarów.  I chyba najbardziej popularną odmianą do produkcji herbat oksydowanych w Japonii jest


benifuki...Ale dzisiejsza parzona zrobiona jest na bazie kultywaru benihomare,. Legendarnej odmiany  której historia ścisłe powiązana jest z początkami eksperymentów ze krzewami wyhodowanymi z nasion sprowadzonych z Indii. Historia upraw doświadczalnych sięga roku 1888 kiedy powstał japoński Departament ds. Rolnictwa  paradujący nad nowoczesnymi metodami produkcji.. Prace badawcze nad wyhodowaniem nowych odmian herbat  trwały bardzo długo. Np. W 1935 roku dr Takashi Shimura (Ministerstwo Rolnictwa, Ministerstwo Rolnictwa, Stacja Badawcza Przemysłu Herbacianego, później Wydział Rolniczy Uniwersytetu Nagoya) wprowadził nazwę „Kokucha C8” którą finalnie zamieniono na benihomare.

 Benihomare. to pierwsza oficjalnie zarejestrowana we współczesnej klasyfikacji odmian. Po drugiej wojnie światowej Japonia planowała rozpoczęcie masowej produkcji herbaty czarnej na eksport.. Prefektura Mie okolice Kameyama ( 亀山) stała się miejscem gdzie powstawały pierwsze komercjalne plantacje herbaciane obsadzane odmianą benihomare. Niestety pod koniec lat 60tych ubiegłego wieku zmiany gospodarcze - wprowadzanie nowych regulacji prawnych jeśli chodzi o import -eksport doprowadziły do upadku produkcji japońskiej herbaty na eksport. 50cio hektarowe pola herbaciane z odmianą benihomare w Kaneyama przestały być uprawiane. Zaczęto produkować herbatę zieloną na rynek krajowy.. Przez 40 lat nikt nie zajmował resztkami upraw benihomare.

Po 2000 roku w Japonii zaczęła się nowa era traktowania herbaty….Oprócz masowej produkcji zaczęto wytwarzać herbaty jako produkt lokalny ..z uwzględnieniem kultywarów, techniki produkcji itp.




Tak właśnie tez się stało z byłymi uprawami benihomore. Od 2015 roku ponownie pojawiła się czarna herbata z okolic  Kaneyama – tym razem jako unikalny produkt.


Powstają specjalne przepisy jak przygotować rożne napary  z mlekiem  czy metoda :"cold brew."




Mnie najlepiej smakuje tradycyjny styl przygotwania- w temperaturze bliskiej 100C

Parzenie prze mniej niż minute

Wrażenia smakowe ? - dobry wyrazisty smak – jak na wakōcha trochę mocny. 



Kompilacja herbay wakōcha oraz  kasycznego assamu.  Tak da się wyraźnie  odczuć  cechy assamaskich  herbat z doliny rzeki Brahmaputra 

Wpis oparty na materiałach  od firmy Date Seicha ( 伊達製茶)



 Zielaną herbatę z Marukame – Date Seicha opisywałem w październiku2022 roku

https://cha-herbata.blogspot.com/2022/10/ise-kameyamamarukamesencha.html    


Komentarze