Następna "wizytówka herbat" sencha z Kirishima ( prefektura Kagoshima ) o super jakości.
Ciepła letnia pogoda, temperatura powietrza powyżej 25C pozwala na powolne parzenie, parzony napar gwałtownie nie stygne.Tak jest więc jest szansa na przygotowanie herbat wymagających niskich temperatur parzenia.
Arimura (Sachi) Seicha to firma rodzinna działająca od ponad 80ciu lat, zajmuje się produkcją sprzedażą herbaty z własnych ogrodów herbacianych. Przez lata doświadczeń wypracowane zostały techniki finalnego przyprażenia listków dzięki czemu napar uzyskuje mocny aromat ale delikatny smak.
Jak można zaobserwować jest to herbata wykonana w techniką sasa mushi – gdzie listki nie są zbytnio pokruszone.
Piękny uspakajający kolor parzonych liści. Orzeźwia wizualnie w doborze nasłonecznionym pomieszczeniu.
Parzona w temperaturze ok. 65C przez ok 40 sekund.Bardzo intensywny przyjemny smak nie odczuwa się głębokiej goryczki Bliżej tej herbacie do gatunków z okolic UJI niż Shizuoka.
Przygotowanie takiej jakosci herbaty wymaga czasu i skupienia.. dzięki czemu uzyskuje nie tylko dużo przyjemności ale i wyciszenia, dodatkowo poznaje się niuanse smakowe które mogły by być niezauważane podczas zwykłego popijania głośnym miejscu.
Komentarze
Prześlij komentarz