Nakai Samurai Chōasamushi-Sencha ( 超浅蒸し煎茶)

Jak można przeczytać we wszelkich  opisach  to  

miejscowść NakaiSamurai –

 należy do jednej z  najbardziej trudno dostępnych  miejsc w Japonii. Ale nie

 przygody zpowolnym pociągiem  ale unikalna herbata  przywołuje

 zainteresowanie. Herbata kusi aby dotrzeć.  To moja druga

 wizyta w tych okolicach  –  pierwszy raz 2021roku w lecie

 kiedy skończyły się ulewne katastrofalne w swoich skutkach deszcze.

 Niektóre drogi były nieprzejezdne , mosty uszkodzone to spowodowało ze

dojazd trwał ok.5ciu godzin ( i tak.. do końca nie wiadomo było czy się

 dotrze  do tej miejscowości)

W tym( 2023)  roku 2 giego maja – czyli w 88 dzień wiosny według

 tradycyjnego  japońskiego kalendarza – po 3ch godzinach jazdy prawie

 pustym pociągiem udało dotrzeć do bezludnej stacyjki NakaiSamurai. 

Dla  fanów jazdy prowincjonalnymi pociągami taka stacja to nielada atrakcja

 .  Jest wysoko notowana  jako miejsce do zwiedzania.  

😀

Stacja gdzie przeciętnie korzysta nie wiecej niż 4 ch pasażerów dziennie

 oraz jednotorowa linia kolejowa 

 wzbudza zainteresowanie jest to destynacja do zaliczenia .W dworcowej

 wiacie znajdziemy notatnik gdzie wpisują sie  odwiedzający fani -wielbiciele

 powolnych super lokalnych pociągów.

87 kilometrów w 3 godziny – czyli witamy w Japonii znanej kiedyś z super

 szybkich shinkansenów i chyba mniej z super powolnych pociągów.

 

Nakai Samurai Chōasamushi-Sencha (  超浅蒸し煎茶)

Picie herbaty  u gospodarzy  na wsi --- 超浅蒸し煎茶

Tegoroczne (Hachiju-Hachiya 八十八夜 ) spędzone w odległej

 górskiej wiosce okazało bardzo owocnym doświadczeniem. Pewnym

 zaskoczeniem było to ze nikt ze zbieraczy herbaty nie orientował się( czy

przejmował się)  tak ważnym dniem dla herbaty japońskiej. Zwyczajowo

 mówi się że herbaty ze zbioru w Hachiju-Hachiya są najlepsze posiadają

 najbardziej szlachetny smak. Ogólnie jest to okazja dla organizowania

 wszelkich festynów czy organizowania zbierania herbaty dla wszystkich

chętnych.





https://www.youtube.com/watch?v=xdOZ_IgAgOU


Ręcznie plecione koszyki – niestety z plastiku. 

Od 12stej do 13stej przerwa na lancz – pije się świeżo  zebraną  herbatę ; A w sąsiednim pomieszczeniu zebrane liski czekają na transport do chakōba(茶工場) gdzie bedą obrobione na herbatę 


Nakai Samurai Chōasamushi-Sencha (  超浅蒸し煎茶)

Poranne i wieczorne mgły rzeki Tenryu oraz silni lecz ograniczona na zachodni brzeg  rzeki operacja słoneczna tworzy warunki na powstanie wysoce aromatycznej herbaty o skondensowanym smaku umami. O tym wiedzą  lokalni specjaliści od herbaty wybierając specjalne techniki produkcji.



W NakaiSamurai jest tylko jedno miejsce gdzie obrabia się zebrane listki

 herbaciane - to mały budynek na wzgórzu, tam wytwarza się herbatę sencha

z wykorzystaniem metody chōasamushi. Świeżo zebrane listki herbaciane

 poddane bardzo szybkiemu delikatnemu działaniu pary wodnej aby zmiękły 

, tak podduszone suszy się i kształtuje. Dzieki tej technice powstaje herbata o

 bardzo bladym żółtym kolorze a w smaku gdzie  wyczuwalna jest przyjemna

 goryczka tak jak w surowym liściu krzewu.

Ogrody herbaciane położone są na stromych wzgórzach co uniemożliwia

 użycie maszyn do zbioru. Wszystkie liski zbierane są ręcznie co podwyższa

 status herbaty z Nakai Samurai.  






W tej miejscowości nie ma ani jednego sklepu jest

 natomiast  skała gdzie koncentruje się silna

 energia– twz. power-spot



Power-spot    miejsce mocy (po japońskuパワースポット  pawaa-supotto ) to

 okolice  gdzie odwiedzający mogą zaczerpnąć energii Ziemi , doświadczyć

 uzdrowienia,wygenerować szczęście lub odmłodzić zmęczone ciało i duszę.


😆😆😆

Linki

https://en.wikipedia.org/wiki/Nakaisamurai_Station


https://cha-herbata.blogspot.com/2021/09/prefektura-nagano-nakai-samurai-

sencha.html




Komentarze

  1. Bardzo interesujący post! W chińskiej herbacie obecna jest Teakryna 100mg Semax
    Jej działanie ukierunkowane jest na zwalczanie zmęczenia, pobudzanie organizmu do działania i niwelowanie senności. Co ciekawe nie wywołuje również rozdrażnienia, działa dłużej i łagodniej niż kofeina.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki, piękne zdjęcia i opowieść!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz