Jak można przeczytać we wszelkich opisach to
miejscowść NakaiSamurai –
należy do jednej z najbardziej trudno dostępnych okolic w Japonii. Ale nie
przygody zpowolnym pociągiem ale unikalna herbata przywoluje
zainteresowanie. Herbata kusi aby dotrzeć. To moja druga
wizyta w tych okolicach – pierwszy raz 2021roku w lecie
kiedy skończyły się ulewne katastrofalne w swoich skutkach deszcze.
Niektóre drogi były nieprzejezdne , mosty uszkodzone to spowodowało ze
dojazd trwał ok.5ciu godzin ( i tak.. do końca nie wiadomo było czy się
dotrze do tej miejscowości)
W tym( 2023) roku 2 giego maja – czyli w 88 dzień wiosny według
tradycyjnego japońskiego kalendarza – po 3ch godzinach jazdy prawie
pustym pociągiem udało dotrzeć do bezludnej stacyjki NakaiSamurai.
Dla fanów jazdy prowincjonalnymi pociągami taka stacja to nielada atrakcja
. Jest wysoko notowana jako miejsce do zwiedzania.
😀
Stacja gdzie przeciętnie kożysta nie wiecej niż 4 ch pasażerów dziennie
oraz jednotorowa linia kolejowa
wzbudza zainteresowanie jest to destynacja do zaliczenia .W dworcowej
wiacie znajdziemy notatnik gdzie wpisują sie odwiedzający fani -wielbiciele
powolnych super lokalnych pociągów.
87 kilometrów w 3 godziny – czyli witamy w Japonii znanej kiedyś z super
szybkich shinkansenów i chyba mniej z super powolnych pociągów.
Tegoroczne (Hachiju-Hachiya 八十八夜 ) spędzone w odległej
górskiej wiosce okazało bardzo owocnym doświadczeniem. Pewnym
zaskoczeniem było to ze nikt ze zbieraczy herbaty nie orientował się( czy
przejmował się) tak ważnym dniem dla herbaty japońskiej. Zwyczajowo
mówi się że herbaty ze zbioru w Hachiju-Hachiya są najlepsze posiadają
najbardziej szlachetny smak. Ogólnie jest to okazja dla organizowania
wszelkich festynów czy organizowania zbierania herbaty dla wszystkich
chętnych.
https://www.youtube.com/watch?v=xdOZ_IgAgOU
Ręcznie plecione koszyki – niestety z plastiku.
Od 12stej do 13stej przerwa na lancz – pije się świeżo zebraną herbatę ; A w sąsiednim pomieszczeniu zebrane liski czekają na transport do chakōba(茶工場) gdzie bedą obrobione na herbatę
Poranne i wieczorne mgły rzeki Tenryu oraz silna operacja słoneczna tworzy warunki na powstanie wysoce aromatycznej herbaty o skondensowanym smaku umami. O tym wiedzą lokalni specjaliści od herbaty wybierając specjalne techniki produkcji.
W NakaiSamurai jest tylko jedno miejsce gdzie obrabia się zebrane listki
herbaciane - to mały budynek na wzgórzu, tam wytwarza się herbatę sencha
z wykorzystaniem metody chōasamushi. Świeżo zebrane listki herbaciane
poddane bardzo szybkiemu delikatnemu działaniu pary wodnej aby zmiękły
, tak podduszone suszy się i kształtuje. Dzieki tej technice powstaje herbata o
bardzo bladym żółtym kolorze a w smaku gdzie wyczuwalna jest przyjemna
goryczka tak jak w surowym liściu krzewu.
Ogrody herbaciane położone są na stromych wzgórzach co uniemożliwia
użycie maszyn do zbioru. Wszystkie liski zbierane są ręcznie co podwyższa
status herbaty z Nakai Samurai.
W tej miejscowości nie ma ani jednego sklepu jest natomiast skała gdzie koncentruje się silna energia – twz. power-spot
Power-spot - miejsce mocy (po japońskuパワースポット pawa-supotto ) to
okolice gdzie odwiedzający mogą zaczerpnąć energii Ziemi , doświadczyć
uzdrowienia,wygenerować szczęście lub odmłodzić zmęczone ciało i duszę.
😆😆😆
Linki
https://en.wikipedia.org/wiki/Nakaisamurai_Station
https://cha-herbata.blogspot.com/2021/09/prefektura-nagano-nakai-samurai-
sencha.html
Bardzo interesujący post! W chińskiej herbacie obecna jest Teakryna 100mg Semax
OdpowiedzUsuńJej działanie ukierunkowane jest na zwalczanie zmęczenia, pobudzanie organizmu do działania i niwelowanie senności. Co ciekawe nie wywołuje również rozdrażnienia, działa dłużej i łagodniej niż kofeina.
Dzięki, piękne zdjęcia i opowieść!
OdpowiedzUsuń