Bailu, (白露 ) oraz Wenshan Baozhong (文山包種) 8 smy -wrzesień

 W tym roku (2023) według chińskich tradycji przejście z lata na jesień czyli 白露 (Báilù) jest 8smego września. Wspaniała okazja żeby przygotować herbatę właśnie na ten dzień a właściwie już wieczór. I pomyśleć jeszcze 2-3 miesiące temu godzina 20:30 to pełen jasności czas który można spędzić gdzieś na zewnątrz parząc herbatę. Báilù(白露)"BIAŁA ROSA" to 15sty- okres słoneczny z 24 okresów i trzeci okres słoneczny związany z początkiem  jesieni.. 

Bái oznacza „biały”, a Lù oznacza „rosę”, czyli „białą rosę”. Kończy się lato zaczyna jesień. Jak można zaobserwować tak jak i w Chinach  także w Polsce mamy płynne zmiany pory roku z jednej na drugą  z lata  na jesień z zimy na wiosnę itd.  Ale. tego nie doświadczą ludzie herbaty w Malezji czy Singapurze. Choć bezpośrednio historycznie są spadkobiercami kultury herbaty z Chin, to  tropikalny równikowy klimat nie daje możliwości doświadczenia czterech pór roku.

Warszawa 8 września - jaka herbata pasuje na taki dzień.?   Wybór padł na Wenshan Baozhong (.文山包種). To aromatyczna herbata z Tajwanu. Jej charakter  to "lekki kwiatowy zapach  z akcentami  wonnej późnoletniej łąki" . Nie ma w niej  pobudzającej  świeżości wiosennych herbat zielonych ale  jest aromat końca lata .    

 Majowa wizyta na Tajwanie  w Pinglin  współczesnym centrum jej produkcji,  współuczestniczenie w jej wytwarzaniu daje tej dzisiejszej herbacie specjalne dodatkowe znaczenie.   


Wenshan Baozhong (文山包種) 
 Baozhong zazwyczaj  powstaje  z w drugiej połowie maja kiedy liście są już rozwinięte, i   aby uzyskać delikatny  kwiatowy smak oraz aromat  proces więdnięcia odgrywa tu specjalną rolę.   Intensywność ,  czas więdnięcia powinien być ścisłe kontrolowany przez doświadczonego mistrza.       

Wenshan Baozhong (文山包種)

Parzona w temp. powyżej 90C  przez ok. 1 minutę  dostarcza  pozytywne efekty. Być może zbyt bogaty  bukiet kwiatowy naparu daje nastrój  podobny do herbat aromatyzowanych . Bo właśnie początki produkcji tej herbaty  były związane z wytwarzaniem herbat dodatkowo podprawianych  zapachem kwiatów.      
Z  czasem kreatywni mistrzowie z Tajwanu opracowali metodę obróbki liści herbacianych tak  ze aromatyzowanie  ich przestało być potrzebne. 
Zmieniają  się metody  wytwarzania, większość etapów produkcji wytwarzana jest maszynowo ale wybór dnia zbiorów,  długość przebiegu więdnięcia, decyzja kiedy  liście najintensywniej pachną kontroluje specjalista który zawsze jest obecny. 


making of Wenshan Baozhong \Mr. Feng

 Z obserwacji wynika że dla uzyskania  dobrej  jakości etap  delikatnego zwijania  Baozhonga  odbywa  się ręcznie. 


Połączenie przygotowania herbaty z  poznawaniem  różnych wydarzeń związanych ze zmianą  pór roku daje okazje do refleksji i wspomnień.  Do przygotowania herbat na " specjalną okazję"  najlepiej  użycia naczyń które nie należą  do codziennych.          

Komentarze