Prasowany shu - pu-erh z Jinggu (景谷合力茶厂)

Świat  herbat pu-erh jest  bardzo rozbudowany , do  poznawania  tej grupy herbat  prowadzi  wiele  dróg....i  raczej nie jest to łatwe do ogarnięcia. Teoretycznie  to grupa herbat która  kategoryzowana jest  normą DB53/ 103-2006 (普洱茶)  .....  a następnie mamy  ogromną  liczbę dodatkowych podziałów ..  Pu-erh jest prawnie określona według chińskiej normy GB/T22111-2008. ( zakres ochrony herbat z oznaczeniem geograficznym  )  ale w praktyce  wśród wielbicieli specjalistów od  pu-erh  nie ma to zbytnio znaczenia.  Po pierwsze  jest to nomenklatura stosowana od nie tak dawna  dla handlu hurtowego w Chinach. A  najbardziej cenione  są stare unikaty  z kolekcji  znanego specjalisty.   "pu-erh mastera.." ( nowe słowo 😗) najlepiej  pamiętające  czasy z zeszłego stulecia. Dla zaawansowanych są  rarytasy z dzikich drzew a nie z komercyjnych upraw . 
 Obecnie to olbrzymi przemysł produkcyjny gdzie wytwarzane są setki ton wszelkiego rodzaju herbat. Tak więc mamy  prasowane lub nie prasowane surowe  czy poddane procesowi wòduī(渥堆)--  to  taki wstęp  do podstawowego poznawania.  Miejsce pochodzenia (  to super rozbudowany temat)  termin zbiorów  obróbka liści  potem ilość lat przechowywania takie rzeczy  to  podstawa .  . Jeśli  konkretna herbata Pu-erh traktowana  jest  jako przedmiot kolekcjonerski to wtedy posiadacze wszelkich unikatów mają  swój system oceny,  kategoryzacji itp..... obowiązkowo powinna  być  opowieść o wyjątkowych walorach smakowych,  także  historii przechowywania itp. 

Jinggu prasowany shu -Pu-erh 景谷合力茶厂
                      Jinggu prasowany shu -Pu-erh 景谷合力茶厂
A co z dziesiejszą  prasowaną   shu puerh  ???– na opakowaniu mamy logo "Kooperatywana Fabryka Herbaty Jinggu" . Czyli  pochodzi   obszaru  obecnie  nazywanym  Pu-erh  ( 普洱茶區 )   - dawniej Sīmáo (思茅茶區)są to  herbaciane okolice Jǐnggǔ( 景谷 ).  Tu się urywa informacja z jakiego obszaru pochodzi .  Dla specjalostów koneserów " Jǐnggǔ (景谷)"  to za mało bo znajdują się tam  np. ogrody herbaciane  Qiānjiāzhài(千家寨)  gdzie powstaje  kilkanaście super ciekawych wartościowych herbat.      
DB53/ 103-2006 普洱茶...

Kooperatywna Fabryka Herbaty Jinggu . (  景谷合力茶厂)
                                                                           磚茶老樹純料
Kooperatywna Fabryka Herbaty Jinggu . (  景谷合力茶厂)  to jedno z pierwszych  historycznych miejsc produkcji  herbaty w Chinach Ludowych.  Fabryka z tradycjami  która przeszła transformacje tu zaczęto wprowadzać  technologię wòduī(渥堆)  itd.  Po 2006 roku jest to niezależny zakład produkcyjny. 


Co niej wiadomo;
Produkowana w 2008 roku  certyfikowana  zgodnie  z wymaganiami .
Do 2015 roku przechowywana w Chinach ( prawdopodobnie Kunming)  do 2022 roku  w Japonii Tokio .  W grudniu 2022 roku trafiła  do Warszawy.



Parzenie: temp. ok 100C – pierwsze parzenie ok 30 sekund wylane na ścianki czajnika .


2gie -3cie  ..parzenie – smak naparu delikatny  nie ma” ziemistości „ ani  „piwnicy „ 
raczej „szafa „  - może delikatne  akcenty starego drewna” ..  Herbata ma już swoje lata -  od 2008 roku  minęło ponad ponad 15 lat .



Ciekawe jak by smakowała  przechowywana  w Malezji ? Hong Kongu czy Tajwanie?.   To jest jedna ze zanych  metod traktowania   Pu-erh  w celu uzyskania  wszelkich  bogatych walorów smakowych. 


Historia  Fabfryki ( po chin)

https://www.puer10000.com/pin/146757.html

Komentarze

  1. Ja poczekam jak będą jakieś komentarze. Na razie komentarzy nie ma.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zajmujecie się profesjonalnym zabezpieczaniem podwozia w samochodach, co znacząco przyczynia się do wydłużenia....??? Uff

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz