Świat herbat pu-erh jest bardzo rozbudowany , do poznawania tej grupy herbat prowadzi wiele dróg....i raczej nie jest to łatwe do ogarnięcia. Teoretycznie to grupa herbat która kategoryzowana jest normą DB53/ 103-2006 (普洱茶) ..... a następnie mamy ogromną liczbę dodatkowych podziałów .. Pu-erh jest prawnie określona według chińskiej normy GB/T22111-2008. ( zakres ochrony herbat z oznaczeniem geograficznym ) ale w praktyce wśród wielbicieli specjalistów od pu-erh nie ma to zbytnio znaczenia. Po pierwsze jest to nomenklatura stosowana od nie tak dawna dla handlu hurtowego w Chinach. A najbardziej cenione są stare unikaty z kolekcji znanego specjalisty. "pu-erh mastera.." ( nowe słowo 😗) najlepiej pamiętające czasy z zeszłego stulecia. Dla zaawansowanych są rarytasy z dzikich drzew a nie z komercyjnych upraw .
Obecnie to olbrzymi przemysł produkcyjny gdzie wytwarzane są setki ton wszelkiego rodzaju herbat. Tak więc mamy prasowane lub nie prasowane surowe czy poddane procesowi wòduī(渥堆)-- to taki wstęp do podstawowego poznawania. Miejsce pochodzenia ( to super rozbudowany temat) termin zbiorów obróbka liści potem ilość lat przechowywania takie rzeczy to podstawa . . Jeśli konkretna herbata Pu-erh traktowana jest jako przedmiot kolekcjonerski to wtedy posiadacze wszelkich unikatów mają swój system oceny, kategoryzacji itp..... obowiązkowo powinna być opowieść o wyjątkowych walorach smakowych, także historii przechowywania itp.
Jinggu prasowany shu -Pu-erh 景谷合力茶厂
A co z dziesiejszą prasowaną shu puerh ???– na opakowaniu mamy logo "Kooperatywana Fabryka Herbaty Jinggu" . Czyli pochodzi obszaru obecnie nazywanym Pu-erh ( 普洱茶區 ) - dawniej Sīmáo (思茅茶區)są to herbaciane okolice Jǐnggǔ( 景谷 ). Tu się urywa informacja z jakiego obszaru pochodzi . Dla specjalostów koneserów " Jǐnggǔ (景谷)" to za mało bo znajdują się tam np. ogrody herbaciane Qiānjiāzhài(千家寨) gdzie powstaje kilkanaście super ciekawych wartościowych herbat.
DB53/ 103-2006 普洱茶...
磚茶老樹純料
Kooperatywna Fabryka Herbaty Jinggu . ( 景谷合力茶厂) to jedno z pierwszych historycznych miejsc produkcji herbaty w Chinach Ludowych. Fabryka z tradycjami która przeszła transformacje tu zaczęto wprowadzać technologię wòduī(渥堆) itd. Po 2006 roku jest to niezależny zakład produkcyjny.
Co niej wiadomo;
Produkowana w 2008 roku certyfikowana zgodnie z wymaganiami .
Do 2015 roku przechowywana w Chinach ( prawdopodobnie Kunming) do 2022 roku w Japonii Tokio . W grudniu 2022 roku trafiła do Warszawy.
Parzenie: temp. ok 100C – pierwsze parzenie ok 30 sekund wylane na ścianki czajnika .
2gie -3cie ..parzenie – smak naparu delikatny nie ma” ziemistości „ ani „piwnicy „
raczej „szafa „ - może delikatne akcenty starego drewna” .. Herbata ma już swoje lata - od 2008 roku minęło ponad ponad 15 lat .
Ciekawe jak by smakowała przechowywana w Malezji ? Hong Kongu czy Tajwanie?. To jest jedna ze zanych metod traktowania Pu-erh w celu uzyskania wszelkich bogatych walorów smakowych.
Historia Fabfryki ( po chin)
https://www.puer10000.com/pin/146757.html
Ja poczekam jak będą jakieś komentarze. Na razie komentarzy nie ma.
OdpowiedzUsuńZajmujecie się profesjonalnym zabezpieczaniem podwozia w samochodach, co znacząco przyczynia się do wydłużenia....??? Uff
OdpowiedzUsuń