Szkolenie herbaciane_Japan Tea Instructor.

  • japanese sencha




Praktyczne przygotowanie herbaty SENCHA  klasy 極上茶 きょくじょ high-super grade. 


Japonia jest krajem gdzie bez problemów można dokształcać się w tematyce herbaciacianej. Jeśli chodzi o herbatę japońską jest wiele MOŻLIWOŚCI- np. organizacja Japan Tea Instructor prowadzi kampanię  ropowszeniania nie tylko wiedzy ale organizuje także praktyczne zajęcia . Oferowane są różnego rodzaju kursy od podstawowych  np. dla przedszkoli, szkół, do  zaawansowanych  dla gastronomii, przedsiębiorstw produkujacych żywność itd. Warsztaty połączone są poznawaniem opracowań naukowych prowadzone są przez  dyplomowych profesjonalnych instruktorów. Stopień instruktora uzyskuje się po zaliczeniu kilkunastu egzaminów praktycznych jak i teoretycznych.Tak wyszkoleni specjaliści rozpowszechniają  wiedzę na temat herbat produkowanych w Japonii. 

Tu fotorelacja z przygotowań do  wykładu N jednym z uniwersytetów w w mieście Nagoya -(początek grudnia 2023r.)
I



każdy uczeń dostaje zestaw do przygotowania kropel herbaty gdzie poznaje się smak umami 




Przygotowanie herbaty w specjalistycznym  naczyniu przypominający czajnik. 


  Przenie taki sposób umożliwia obserwacje listków oraz zapoznanie się z aromatem naparu. 

Podczas wykładu wyświetlane są świetnie opracowane informacje - odpowiednio dopasowane do poziomu uczestników w tym przypadku - studentów uniwersytetu. 

 Wykład nie jest nudny



 Przebiega w takiej formie że uczestnicy muszą aktywnie  brać czy nie udział. Poznawanie herbaty jest 
jakby" przygodowe "  
                                                        Nihon Cha Instructor

                                                                Logo organizacji. JAPAN Tea Instructor. 

 Jako  goscie na ten konkretny wykład zoztali zaproszeni właściciele ogrodów herbacianych z okolic Tenryu Hamamatsu - Kurisaki chaen.. (栗崎茶園)...gdzie  powstają  konkursowe herbaty.. reprezentantki tego regionu.. 


umami  japanese tea
             aby uzyskać  smak  umami - potrzebne jest odpowienie parzenie w niskiej temperaturze



Komentarze