6 -Luty Międzynarodowy dzień herbaty MATCHA ( 2月6日-抹茶の日 )

Jak co roku 6 lutego - obchodzony jest jako międzynorodowy dzień herbaty MATCHA..

W polskim Internecie nie ukazały się posty, informacje na temat  obchodzenia dnia herbaty matcha 。 To znaczy że  " Dzień matcha" nie został spopularyzowany.  Ostatnio jest to chodliwy towar więc to przeoczenie, strata dla  handlarzy herbatami czy dla sprzedawców suplementów pro-zdrowotnych.   Takie komercjalne wydarzenie  przynosi zyski - oraz reklamuje herbatę.  

 Da się zauważyć matćia – w Polsce  w roku 2024 - jest dostępna w wielu  wersjach  poczynając : od  matcha latte wersji kawiarnianej… "fotogeniczna matcha"  -  super fajna dla   Instagram-owych produkcji  oraz  macza  -  w świecie  doradców zdrowego żywienia.. Prawdopodobnie  można stwierdzić iż w polskim społeczeństwie macza – matcha  jest rozpoznawalna.. i to w rożnych okolicznościach.  . Choć język polski pozwala  na poprawną  wymowę tej jap. sproszkowanej  herbaty   czyli matćia – nie często słyszy się takie dźwięki na w ojczystym otoczeniu… Ale nie o tym .. Dzisiaj ze względu na  ten dzień  powstała wspaniała okazja  do „ dopicia pozostałości z zeszłego roku -ukrytych  w pudełku w lodówce  „  także  do użycia sprzętów potrzebnych  do przygotowania  matćia.  Sprawdzić jak tam  ćiałany ( chawany) – itd.

Powstaje nostalgia –  klika miesięcy bez treningu tj. keiko  daje przemyślenia  - praktykowanie drogi herbaty  wymaga samodyscypliny, spotkań ze wspólnie praktykującymi . Wszystko to prowadzi do głębszego poznawania otaczającej nas rzeczywistości, zachodzących wokół nas zjawisk oraz  relacji.

  Tak  ćiałany ( chawany)  spora ich ilość .. każdy ma swoją historię  oraz funkcje.

   Aka raku hira chawan- czyli ćiałan   


czyli szeroki  klasy -czerwone Raku (赤楽平茶碗 )  ー  nie jest to pora na używanie  hira chawan – ale w nieformalnych warunkach  bez  praktykowania dlaczego nie?. Inne …. przejmują pierwszeństwo.
Do przygotowania   jest  w dwóch wersjach.. 
- z Uji (  )  - czyli z okolic historycznie gdzie eksperymentowano ze sproszkowaną  herbatą  wprowadzając zacienianie - dzięki czemu powstała współczesna matcha    
- oraz  z  Nishio (   ) -  drugiego historycznego miejsca produkcji gdzie do naszych czasów przetrwały tradycyjne techniki produkcji bez użycia technik komputerowych..


Dla matcha z Uji -  najlepiej nadaje sie Kuro Tenmoku Chawan - najbardziej formalny klasyczny - to oddaje szacunek dla pozycji matcha z tamtych okolic. 


Dla matcha z Nishio -wybrałem chawan  - o ciekawym kształcie  ciekawej fakturze szkliwa. Jest to indywidualne podejście.. Matcha  pochodzi od dobrego znajomego - który nie tylko produkuje matcha ale ma "podejście  z duszą  "  - rozumie herbatę , wybierając  się w różne odlegle miejsca czasami niedostępne  jak szczyty górskie  -  towarzyszy   mu czarka z ubitą matcha.     




koreańskie wplywy  Ido chawan






  

Komentarze

Prześlij komentarz