Herbata żółta - Yuanan huangcha ( 遠安黃茶 ) klasy Huang Xiao (黄小 )

 Yuanan huangcha ( 遠安黃茶 ) 

Obecnie herbata żółta  Yuanan huangcha ( 遠安黃茶 )  jest traktowana  jako  specjalny lokany produkt powiatu Yuan'an w prefekturze  miejskiej  Yichang w prowincji Hubei.  Otrzymała  liczne certyfikaty,  traktowana   jako artykuł  rolny objęty oznaczeniem geograficznym.

Godne takiego tytułu są także :

- Warzywa marynowane chōngcài z Yuanan  (遠安沖菜)  

- Pachnące grzyby Xiānggū z  Yuanan(遠安香菇)

…   takie powiadomienia pojawiały  się  przy poszukiwaniu informacji o żółtej herbacie Yuanan huangcha ( 遠安黃茶 ) .  Śledzenie dokumentacji  podczas przygotowania parzenia przeszkodziło w degustacji ,obserwacji  listków.Zamiast skoncentrować się  na walorach sensorycznych naparu , procesie obróbki listków ..  Uwaga była  zwrócona na poznawanie  informacji o prawie o " wdrożeniu ochrony rejestracyjnej  oznaczenia geograficznego produktów rolnych.  "  Także o  wprowadzeniu nowej klasyfikacji  w  grupie herbat  żółtych tj. huángxiǎo (黄小 ) powstającej z młodych pąków i listków oraz  huángdà (黄大)  w tej grupie do wytwarzania herbat używa się starsze liście. Ta dzisiejsza  herbata jest właśnie takim nowym produktem  firmy która posiadaja certyfikaty umożliwiające bez problemową sprzedaż na cały świat.     

Dopiero za drugim razem udało się wprowadzić spokój pozwalający na parzenie .

Herbata żółta  -  Yuanan huangcha ( 遠安黃茶 )
suche listki

                                                                        Pierwsze parzenie  


                                                                   Drugie  Parzenie  

                                                                           Kolor naparu

Yuanan huangcha ( 遠安黃茶 )

Opis  wymaga czasu - herbata trudna w parzeniu, Aby uzyskać ciekawe efekty potrzene  jest wyciszenie. Będzie ponawianie prob przygotowania w rożnych temperaturach i czasie parzenia,

Czasami  walory smakowe herbat żółtych  są  tudne do określenia..Owszem wyczuwalne roślinne warzywne  i owocowe akcenty:  czuje sie goryczke -ale nie jest to sama jak w herbatach sheng-puerh. Teoretycznie herbaty pu-erh powstają w innych warunkach kilmatycznych oraz innych krzewów herbacianych- gorzki smak surowych lisci pozostaje takze w obrobionym suszu herbacianym. W przypadku herbat żółtych to właśnie specjalny dodatkowy proces doprowadza do uzyskania walorów smakowych podobnych  do gorzkich  ale jednak innych  dlatego ta goryczka jest inna "świeżo- warzywna ".  

Ale teraz nie w nastroju żeby dokładnie poznawać  i ropisywać sie  na temat  procesu  żółknięcia listków herbacianych tj. mènduī (闷堆)  który przebiega on ok.6godzin  w  przypadku Yuanan huangcha ( 遠安黃茶 ) Także herbatach z prefektury miejskiej Yichang  bogatej w wiele herbabacianych historii  w tym eksportowej  - np. Yichang Gungfu itd.

 Cały czas umysł  zajęty jest sprawami prawnymi  traktowania herbaty w jej miejscu produkcji...dowiaduje się że:  

W dniu 1 września 2017 r. Ministerstwo Rolnictwa Chińskiej Republiki Ludowej zatwierdziło wdrożenie ochrony rejestracyjnej krajowego oznaczenia geograficznego produktów rolnych dla  herbaty żółtej  jako  „Yuan'an huáng chá ”- 

Dokumentacja dotycząca szkoleń i produkcji:

Przedsiębiorstwa produkujące żółtą herbatę Yuanan , rolnicy powinni aktywnie uczestniczyć w kursach szkoleniowych w zakresie technologii herbaty organizowanych przez powiaty gminy i wsie, wzmacniać naukę i ściśle wdrażać specyfikacje techniczne i procedury przetwarzania żółtej herbaty Yuan'an w celu zapewnienia jakości i właściwości . Prowadzić  dokumentację zarządzania zakładaniem  ogrodów herbacianych, dokumentację przetwarzania produktów, dokumentację  oraz sprzedaży, a także ustanawianych ulepszeń  systemu identyfikowalności jakości i fitosanirarnych , aby zapewnić jakość i bezpieczeństwo produktów z żółtej herbaty Yuanan. 


Komentarze