Yuanan huangcha ( 遠安黃茶 )
Obecnie herbata żółta Yuanan huangcha ( 遠安黃茶 ) jest traktowana jako specjalny lokany produkt powiatu Yuan'an w prefekturze miejskiej Yichang w prowincji Hubei. Otrzymała liczne certyfikaty, traktowana jako artykuł rolny objęty oznaczeniem geograficznym.
Godne takiego tytułu są także :
- Warzywa marynowane chōngcài z Yuanan (遠安沖菜)
- Pachnące grzyby Xiānggū z Yuanan(遠安香菇)
… takie powiadomienia pojawiały się przy poszukiwaniu informacji o żółtej herbacie Yuanan huangcha ( 遠安黃茶 ) . Śledzenie dokumentacji podczas przygotowania parzenia przeszkodziło w degustacji ,obserwacji listków.Zamiast skoncentrować się na walorach sensorycznych naparu , procesie obróbki listków .. Uwaga była zwrócona na poznawanie informacji o prawie o " wdrożeniu ochrony rejestracyjnej oznaczenia geograficznego produktów rolnych. " Także o wprowadzeniu nowej klasyfikacji w grupie herbat żółtych tj. huángxiǎo (黄小 ) powstającej z młodych pąków i listków oraz huángdà (黄大) w tej grupie do wytwarzania herbat używa się starsze liście. Ta dzisiejsza herbata jest właśnie takim nowym produktem firmy która posiadaja certyfikaty umożliwiające bez problemową sprzedaż na cały świat.
Dopiero za drugim razem udało się wprowadzić spokój pozwalający na parzenie .
suche listki |
Pierwsze parzenie
Drugie Parzenie
Kolor naparu
Opis wymaga czasu - herbata trudna w parzeniu, Aby uzyskać ciekawe efekty potrzene jest wyciszenie. Będzie ponawianie prob przygotowania w rożnych temperaturach i czasie parzenia,
Czasami walory smakowe herbat żółtych są tudne do określenia..Owszem wyczuwalne roślinne warzywne i owocowe akcenty: czuje sie goryczke -ale nie jest to sama jak w herbatach sheng-puerh. Teoretycznie herbaty pu-erh powstają w innych warunkach kilmatycznych oraz innych krzewów herbacianych- gorzki smak surowych lisci pozostaje takze w obrobionym suszu herbacianym. W przypadku herbat żółtych to właśnie specjalny dodatkowy proces doprowadza do uzyskania walorów smakowych podobnych do gorzkich ale jednak innych dlatego ta goryczka jest inna "świeżo- warzywna ".
Ale teraz nie w nastroju żeby dokładnie poznawać i ropisywać sie na temat procesu żółknięcia listków herbacianych tj. mènduī (闷堆) który przebiega on ok.6godzin w przypadku Yuanan huangcha ( 遠安黃茶 ) Także herbatach z prefektury miejskiej Yichang bogatej w wiele herbabacianych historii w tym eksportowej - np. Yichang Gungfu itd.
Cały czas umysł zajęty jest sprawami prawnymi traktowania herbaty w jej miejscu produkcji...dowiaduje się że:
W dniu 1 września 2017 r. Ministerstwo Rolnictwa Chińskiej Republiki Ludowej zatwierdziło wdrożenie ochrony rejestracyjnej krajowego oznaczenia geograficznego produktów rolnych dla herbaty żółtej jako „Yuan'an huáng chá ”-
Dokumentacja dotycząca szkoleń i produkcji:
Przedsiębiorstwa produkujące żółtą herbatę Yuanan , rolnicy powinni aktywnie uczestniczyć w kursach szkoleniowych w zakresie technologii herbaty organizowanych przez powiaty gminy i wsie, wzmacniać naukę i ściśle wdrażać specyfikacje techniczne i procedury przetwarzania żółtej herbaty Yuan'an w celu zapewnienia jakości i właściwości . Prowadzić dokumentację zarządzania zakładaniem ogrodów herbacianych, dokumentację przetwarzania produktów, dokumentację oraz sprzedaży, a także ustanawianych ulepszeń systemu identyfikowalności jakości i fitosanirarnych , aby zapewnić jakość i bezpieczeństwo produktów z żółtej herbaty Yuanan.
Komentarze
Prześlij komentarz