Herbata o smaku Whisky -Kaneroku Matsumoto -en

 Herbaty aromatyzowane ???  Kojarzy się to negatywnie  ponieważ większość herbat aromatyzowanych  to mieszanki  które wręcz drastycznie --” zabijają naturalny smak parzonych listków herbacianych”.   Szczególnie  takie  które  są  sztucznie perfumowane, -----taki produkt trzeba omijać.. 

Do niedawana herbaty z „dodatkowym aromatem „ raczej mnie nie interesowały.  Zazwyczaj  nie dawały pozytywnych  doznań. Nawet te drogocenne  uważane za bardzo  dobre - wytwarzane  ręcznie wysokiej jakości   jaśminowe z Fuzhou czy wietnamskie lotosowe  to nie to to samo co herbata  bez dodatków .  Jednakże  ostanie doświadczenia z herbatami aromatyzowanymi techniką wędzenia trochę  zmieniły moje poglądy.  Jeśli chodzi o wędzoną herbatę to na myśl przychodzi klasyk -chińska herbata Lapsang Souchong ( tj.Zhèngshān xiǎozhǒng  正山小種) która zazwyczaj dostępna w specjalistycznych  ale  nie jest zbytnio popularna.

Herbata  blog

 Jest to  jednak klasyczna herbata - posiadająca ciekawą historię produkcji.  Uważana jest za prototyp herbat czarnych. Dawniej wytwarzana  na eksport , a obecnie  powstają jej mniej " dymne " wersje na rodzimy rynek chiński.  Unikalne cechy  Lapsang Souchong zainspirowały  japońskiego farmera pana Matsumoto z pref. Shizuoka  do poznawania techniki wędzenia .  Eksperymenty z rożnymi rodzajami drewna,  próby wędzenia  herbat z własnej farm  dały świetne rezultaty.  Dzięki  temu mamy możliwość zaparzenia  autorskiej  japońskiej wersji herbaty wędzonej.  Powstała grupa herbat wędzonych  o wielu smakach i aromatach.

Degustacja  herbat  wykreowanych przez  p. Matsumoto może wprowadzić w zdumienie .  Kakao . Yuzu , Figa  takie smaki zaskakują – są znane z  codziennego życia i dlatego  pobudzają  do myślenia -  intrygują  bo nie kojarzą się z naparem herbacianym. Zdecydowanie dla osób które lubią  coś niecodziennego,  albo zajmują się analizami sensorycznymi   Doświadczenia z naparem herbacianym  dającym zapach wędzonego sera  czy „ kawowo-kakaowego” wykracza  po za świat zainteresowań ludzi herbaty. To  niecodzienne dla smaku herbaty ,ale  jednocześnie bardzo japońskie, Japończycy lubią eksperymentować z nowymi nieoczywistymi smakami , lubią ulepszać kopiowane pierwowzorów   tak żeby uzyskać  bardziej oryginalne  - wysokiej jakości nowe  produkty. W przypadku Kaneroku wędzone okazało się świetną metodą dla uzyskania zaskakujących smakiem herbat. Wyszukiwanie rożnych rodzajów drewna opałowego dało świetne efekty . Tak właśnie wykreowano herbatę o smaku whisky – której  aromat i smak  powstał dzięki bazie dymu  na wyselekcjonowanym drewnie dębowym które wykorzystano do produkcji beczek dla whisky.  Herbaty te nie są tanie  ich wytwarzanie  jest pracochłonne. Jak można  się spodziewać zrobienie tego typu herbaty wymagało wielu eksperymentów  wykorzystania  wiedzy z różnych dziedzin.  Herbaty te nie są tanie  ich produkcja jest pracochłonna. Tutaj  raczej nie chodzi o ilość  ale raczej o jakość. Powoli  są  rozpoznawalne wśród poszukiwaczy unikatów ciekawostek oraz koneserów. Ostania wizyta w  Kaneroku Matsumoto -en w Europie w  listopadzie ( 2023) przynosi efekty np. spore zamówienie zrobił  dom towarowy z Fortnum & Mason z Londynu czy klika  znanych sklepów w Paryżu.  W Kaneroku Matsumoto -en  do niedawna  produkowano tylko  tradycyjne herbaty i właściwie nadal kontynuuje się  wytwarzanie klasycznych herbat zielonych typu sencha. Wraz ze świadomością problemu  ochrony środowiska na farmie  powraca się do dawnych metod  ochrony gleby tak aby w ogrodzie herbacianym mogły panować dobre warunki dla rozwoju  krzewu herbacianego wraz z innymi roślinami.     

Przygotowanie -  w czajniku o grubej polewie szkliwnej  tak  aby silny aromatyczny napar  nie przenikał do ścianek naczynia .   Jest to herbata do do smakowania - degustacji wiec parzenie w większym naczyniu zepsuło by jej walory smakowe .  ( tj. dużo listków herbacianych  do mniejszej ilości wody) . Bardzo dobrze jeśli ta herbata pojawi się na degustacyjnym spotkaniu herbacianym  i wtedy każdy z uczestników wyrazi swoje odczucia... . 


Smak zaparzonej  herbaty nie jest " agresywny " tak jak jest w przypadku niektórych herbat  sprzedawanych jako  " Lapsang Souchong ". Dymny akcent drewna dębowego jest bardzo dobrze zrównoważany ze smakiem który pochodzi z oksydowanych listków krzewu herbacianego. Parzenie  jak takie same jak standardowa herbata czarna czyli w temperaturze powyżej 95C  - pierwsze parzenie ok . ok.2min.     

Komentarze

  1. Rzeczywiście, wiele herbat aromatyzowanych potrafi przytłoczyć naturalny smak herbaty, ale wędzone herbaty to zupełnie inna bajka. Lapsang Souchong ma ten wyjątkowy, charakterystyczny smak, który trudno zapomnieć. Fajnie, że dzielisz się swoimi doświadczeniami z herbatami!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz