세작(細雀) Koreańska herbata zielona typu sejak - Ogród Sangok산곡다원

Poznawanie herbat koreańskich z jednej strony jest bardzo łatwe bo nie ma rozbudowanego podziału   ale,  z drugiej ze względu na styl produkcji trudno określić ich standardowe cechy. Chodzi tutaj o to, że każdy farmer produkuje herbatę tak żeby ona była oryginalna, nieznacznie ale różniła się od innych. Prawdopodobnie związane jest to z koreańskimi  tradycjami  kulinarnymi.. Najlepszym przykładem jest smak    kimchi – kiedyś każda rodzina  przygotowywała, kisiła swoje własne domowe kimchi –  i tak powstawały różnice, być może nieznaczne, subtelne ale każdy dom miał swój rodzinny smak.  Podobne  jest z herbatami, które pomimo tego że, wytarzane są w tych samych okolicach , co ogród herbaciany to - trochę inny smak herbaty.  

A że ogrodów herbacianych z technikami ręcznej  produkcji  jest kilkadziesiąt,  jest szansa . że znajdzie się herbatę zgodnie ze swoimi  upodobaniami. Nawiązuje się wtedy,  relacje , przyjaźń z farmerem co daje dodatkowe plusy nie tylko w poznawaniu spraw herbaty ale i  historii z wytwarzaniem oraz corocznej sytuacji ogrodu.   Dotyczy to przed wszystkim regionu Hadong i Boesong. Na wyspie Jeju tego nie ma , tam produkuje się maszynowo – przemysłowo  jako produkt eksportowy  albo przeznaczony do mieszanek itp.        

   Ogród  Sangok  山谷茶園- z którego pochodzi dzisiejsza herbata znajduje w Hadong  regionu który uważany jest jako najważniejszy jeśli chodzi o historię  i hodowlę  krzewu herbacianego.

Herbata  drugich zbiorów czyli  Sejak (細雀) nazywana  jest  również  Jakseolcha (雀舌茶)- ptasie języczki, ponieważ jej liście są wielkości języka wróbla.   

Zbierana w drugiej połowie kwietnia 2024 roku.


Jak widać na fotografii listki są mocno skręcone tak więc  do przygotowania potrzebna jest woda o tep.ok.90 C a samo parzenie  przebiega  trochę dłużej niż w przypadku delikatnych herbat zielonych.     Podczas parzenia pojawiły się akcenty orzechowe - smak lekki. 

   

Ogród  Sangok  山谷茶園- 지리산에서산곡다원


Komentarze