Historia traktowania herbaty wśród chińskiej diaspory w Azji Południowo- Wschodniej jest mało znana. Wgłębiając się tradycje tego regionu można odkryć bardzo bogate zbiory ceramiki w której przygotowywano przede wszystkim herbaty z prowincji Fujian. Jakieś 100 -150 lat temu nie było tak wysublimowanego wyboru jak to mamy obecnie. Z tego co się dowiedziałem były to głównie herbaty oolong takie jak Tie GuanYin czy Shui Xian. Dobrze znana na tamtych terenach Liu Pao -była traktowana jako lekarstwo i do jej przygotowania nie używano eleganckich herbacianych naczyń porcelanowych . Zamożna część diaspory chińskiej mogła sobie pozwolić na zamówienia ręcznie robionej ceramiki z Chin. Dzięki temu powstał nowy odmienny styl który był mieszanką chińskiego wzornictwa z zachodnim.
Peranakan
sinkeh (xīn kè 新客)
Komentarze
Prześlij komentarz