Fukumidori (ふくみどり)– krzyżówka odmian Yabukita(♂) i Sayama Midori(♀)

Fukumidori   (ふくみどり)– krzyżówka odmian Yabukita(♂) i Sayama Midori(♀)
Fukumidori ふくみどり( 茶農林36号)(福緑)

Fukumidori ふくみどり( 茶農林36号(福緑)) to wyhodowany kultywar w Ośrodku Badawczym w  prefekturze Saitama ( 埼玉県茶業研究所).  Odmiana ta została zarejestrowana w 1986 roku. Jest to płodny kultywar odporny na zimno dlatego często uprawiany jest w okolicach gdzie  występują niskie temperatury. Powstał dzięki zapyleniu odmiany Sayama Midori pyłkiem odmiany Yabukita.  Listki Fukumidori obrabiane są najczęściej jako chu-mushi cha (中蒸し czyli średnio parowane) a w rodzinnej prefekturze Saitama dzięki  specjalnie kontrolowanej technice więdnięcia finalnie obrobiony produkt posiada kwiatowo -warzywny smak. Niektórzy mówią o kwiatowych  akcentach jakie posiada sakura ( japońska wiśnia  ) oraz yomogi  ( Bylica japońska(Artemisia  princeps ))  .

Sencha Japan fukumidori Sayama
Napar charakteryzuje się posmakiem  młodej trawy ,ciemnym zielonym kolorem -oraz lekko kwiatowym zapachem, jest orzeźwiający.

chu-mushi cha ( czyli średnio parowane)
średnio parowane listki

Parzenie  może odbywać się w temperaturze od ok. 60℃ do 80℃. Regulując temperaturę oraz ilość listków można otrzymać rożne w charakterze napary.  Dzięki wysokiej temperaturze oraz ok 3gram suszu ( na osobę)  uzyskamy mocny w smaku napar.  I odwrotnie  w temp. ok.60℃ i 2gram suszu ( na osobę) napar staje delikatny bardziej wydajny. 

herbata japońska oraz kyusu czajnik

Dzisiejsza herbata pochodzi z nie od konkretnego farmera ale została wyprodukowana prze    Stowarzyszenie Młodzieży Przemysłu Herbacianego prefektury Saitama(埼玉県茶業青年団) i jest jakby wizytówką zdolności młodych producentów którzy starają się wypromować  świetnej jakości herbaty typu single origin – czyli jednej konkretnej odmiany krzewu herbacianego.  

Japanese tea  pack

Komentarze