Hilltown 山城六堡茶莊
Można zakupić herbaty z różnych magazynów, roczników itd.
Okolice miasta Ipoh- stolicy stanu Perak w Malezji to tereny dawnego regionu górniczego Kinta gdzie wydobywano cynę. Mówi się że Ipoh tak samo jak Wuzhou (Chiny prow. Guangxi- ) jest głównym miejscem jeśli chodzi o rozwój tradycji herbaty Liu Pao. Właśnie tutaj znajdowało się największe światowe centrum importu tej herbaty. Po latach prosperity kiedy kopalnie zamknieto..pozostały magazyny pełne starych nie sprzedanych herbat.
Obecnie te" pozostałości " uzyskują ogromne ceny. Pierwotnie masowo sprowadzana tania herbata miała służyć jako wspomagajacy napój dla ciężko pracujących robotników -górników. Napar z herbaty Liu Pao w tropikalnych gorących dusznych warunkach był najlepszym środkiem na utrzymanie zdrowia. Jak przekazują miejscowi Liu Pao podobno była niezastąpionym remedium. Prawdopodobnie chodzi tutaj także o dostosowanie herbaty do ówczesnych potraw w niezbyt urozmaiconych w większości mięsnych z małą ilością warzyw.
W naszych czasach zmieniła sie dieta..W okolicah masta Ipoh nie ma ciężko pracujących robotników ( oraz robotnic).A Liu Pao zaczyna być doceniana ze względu na smak stając sie wysublimowaną herbatą koneserów.
W naszych czasach Liu Pao przechodzi ewolucję z prostej taniej herbaty na "drogocenny produkt kolekcjonerski".
LIU PAO - nazywana "herbatą górników " podobnie jak pu-erh czyli "herbata koczowników" była produkowana masowo na zamówienie. Obydwie herbaty wysłano do odległych miejsc gdzie wspomagały dietę.
Powstaje subkultura , opracowywuje się katalogi.
Wokół herbaty Liu Pao z Malezji tworzy się wiele opowieści które można skonfrontować zaparzając listki z poszczególne wyselekcjonowanych roczników itd.
Podobnie jest też z czajnikami nixintao z Guangxi. Kiedyś wytwarzane masowo można było kupić za grosze. Teraz te traktowane są na równi z czajnikami z yixing.
Powstają galerie herbaciane specjalizujące się w sprzedaży herbat Liu Pao z różnych okresów produkcji czy miejsc magazynowania. Przemyślany,dobrze opracowany system sprzedaży daje możliwości zakupu wszelkich hebat odpowiednio opisanych -sygnowanych. A degustacja w specjalistycznej herbaciarni pozwala znalezienie odpowiedniego smaku -mającej wiele niuansów..najczęściej zaczyna się od smaku piwnicznego a kończy na :"buraczkach" czy "suszonych śliwkach "
Do napisania tego tekstu zainspirowały rozmowy oraz wspólna degustacja herbat Liu pao w kilku miejscach herbacianych w Malezji. ( styczeń 2025)
Komentarze
Prześlij komentarz