潮州市-Chaozhou to miasto gdzie codzienne parzenie herbaty przygotowane jest w małym czajniczku i mini czareczkach. Obecnie ropowszechnia nazwę "gong fu cha" jako parzenie herbaty w stylu chińskim co nie odzwierciedla jak różnorodnie traktowane przygotowanie naparu w Chinach... W okolicach Chaozhou najbardziej herbacianego regionu na Świecie -może to być zwykłe "uliczne" popijanie herbaty..ale również wyrafinowane kiedy w użyciu są wysublimowane utensylia. Do formalnego przygotowania herbaty potrzebna jest nie tylko wiedza z wielu zagadnień ale przede wszystkim praktyczne umiejętności.
- manualnej praktycznej
oraz
- jak i teoretycznej .
Zazwyczaj mamy 3 stopnie wtajemniczenia dla początkujących, średnio zaawansowanych, i dla nauczycieli. W zależności od stopnia umiejętności otrzymuje się certyfikat upoważniający do prowadzenia szkoleń ,robienia pokazów itd.
Zazwyczaj mamy 3 stopnie wtajemniczenia dla początkujących, średnio zaawansowanych, i dla nauczycieli. W zależności od stopnia umiejętności otrzymuje się certyfikat upoważniający do prowadzenia szkoleń ,robienia pokazów itd.
Ponadto w Chinach istnieją kursy "somelierskie " z oceny jakosci herbaty. Związane jest to nauką sensoryki - poznawania wartości parzonych listków herbacianych. TAK samo zaczyna się od podstaw aby przejść do zaawansowanych analiz smaku.
Szkolenie nie tylko w technice przygotowania a czasami też dobieraniu herbaty.. Taka nauka i certyfikaty w Chinach w większości przypadków jest wykorzystywana w miejscu pracy profesj- raczej zarobkowo a nie jako hobby.
Do nauki jest naprawdę bardzo dużo zarówno
![]() |
Praktyka parzenia najlepszy inaczej sposób poznawania tajników herbaty. |
Do nauki jest naprawdę bardzo dużo zarówno
... w teorii
...jak praktycznie
Do tego dochodzi umiejętność reklamy w mediach...profesjonalny przekaz wizualny itd.
Jedne z najlepszych szkół przygotowania herbat mają międzynarodowe odziały asocjacje czy kluby .
Spisana w 1957 roku księga „Cháozhōu chájīng” to udokumentowanie przygotowania herbaty przez erudytę człowieka znawcę chińskiej kultury. Autor Weng Huidng( 翁輝東) używa wielu terminów historycznych oraz porównań które są raczej obce dla laików. Gongfu cha przedstawiona przez Weng Huidng`a została oficjalnie uznana jako klasyczna forma przygotowania herbaty w mieście Chaozhou. Opis uważany jest za najbardziej reprezentacyjny, praktykowany przez adeptów drogi herbaty.
Do tego dochodzi umiejętność reklamy w mediach...profesjonalny przekaz wizualny itd.
Jedne z najlepszych szkół przygotowania herbat mają międzynarodowe odziały asocjacje czy kluby .
Spisana w 1957 roku księga „Cháozhōu chájīng” to udokumentowanie przygotowania herbaty przez erudytę człowieka znawcę chińskiej kultury. Autor Weng Huidng( 翁輝東) używa wielu terminów historycznych oraz porównań które są raczej obce dla laików. Gongfu cha przedstawiona przez Weng Huidng`a została oficjalnie uznana jako klasyczna forma przygotowania herbaty w mieście Chaozhou. Opis uważany jest za najbardziej reprezentacyjny, praktykowany przez adeptów drogi herbaty.
Komentarze
Prześlij komentarz