Gong fu cha -tradycje ? Neotradycje?

 潮州市-Chaozhou to miasto gdzie codzienne parzenie herbaty przygotowane  jest w małym czajniczku i mini czareczkach. Obecnie ropowszechnia nazwę "gong fu cha" jako parzenie herbaty w stylu chińskim co nie odzwierciedla jak różnorodnie traktowane przygotowanie naparu w Chinach... W  okolicach  Chaozhou najbardziej herbacianego regionu na Świecie  -może to być zwykłe  "uliczne" popijanie herbaty..ale również wyrafinowane kiedy w użyciu są wysublimowane  utensylia. Do formalnego przygotowania herbaty potrzebna jest nie tylko wiedza z wielu zagadnień ale przede wszystkim praktyczne umiejętności. 

Obecnie powstaja szkoły  herbaty Gong Fu: gdzie techniki przygotowania herbaty są  praktykowane ze strony :
-   manualnej praktycznej
oraz 
- jak i teoretycznej . 
Zazwyczaj  mamy 3 stopnie wtajemniczenia dla początkujących,  średnio  zaawansowanych,  i dla nauczycieli. W zależności  od stopnia umiejętności  otrzymuje się  certyfikat upoważniający  do prowadzenia szkoleń ,robienia pokazów itd.
 Ponadto w Chinach istnieją  kursy  "somelierskie "  z oceny  jakosci  herbaty. Związane jest  to nauką  sensoryki - poznawania  wartości parzonych listków  herbacianych. TAK samo zaczyna się od podstaw aby przejść  do zaawansowanych analiz smaku.
Szkolenie nie tylko w technice przygotowania  a czasami też dobieraniu herbaty..  Taka nauka i certyfikaty w Chinach w większości  przypadków  jest wykorzystywana w miejscu pracy  profesj- raczej zarobkowo a nie jako hobby. 
Praktyka parzenia najlepszy inaczej  sposób  poznawania tajników herbaty. 

Do nauki jest naprawdę  bardzo dużo zarówno
 ... w teorii
...jak praktycznie
Do tego  dochodzi umiejętność reklamy  w mediach...profesjonalny przekaz wizualny itd.
Jedne z najlepszych szkół  przygotowania herbat  mają  międzynarodowe odziały asocjacje czy kluby .

Komentarze