潮州市-Chaozhou to miasto gdzie codzienne parzenie herbaty przygotowane jest w małym czajniczku i mini czareczkach. Obecnie ropowszechnia nazwę "gong fu cha" jako parzenie herbaty w stylu chińskim co nie odzwierciedla jak różnorodnie traktowane przygotowanie naparu w Chinach... W okolicach Chaozhou najbardziej herbacianego regionu na Świecie -może to być zwykłe "uliczne" popijanie herbaty..ale również wyrafinowane kiedy w użyciu są wysublimowane utensylia. Do formalnego przygotowania herbaty potrzebna jest nie tylko wiedza z wielu zagadnień ale przede wszystkim praktyczne umiejętności.
- manualnej praktycznej
oraz
- jak i teoretycznej .
Zazwyczaj mamy 3 stopnie wtajemniczenia dla początkujących, średnio zaawansowanych, i dla nauczycieli. W zależności od stopnia umiejętności otrzymuje się certyfikat upoważniający do prowadzenia szkoleń ,robienia pokazów itd.
Zazwyczaj mamy 3 stopnie wtajemniczenia dla początkujących, średnio zaawansowanych, i dla nauczycieli. W zależności od stopnia umiejętności otrzymuje się certyfikat upoważniający do prowadzenia szkoleń ,robienia pokazów itd.
Ponadto w Chinach istnieją kursy "somelierskie " z oceny jakosci herbaty. Związane jest to nauką sensoryki - poznawania wartości parzonych listków herbacianych. TAK samo zaczyna się od podstaw aby przejść do zaawansowanych analiz smaku.
Szkolenie nie tylko w technice przygotowania a czasami też dobieraniu herbaty.. Taka nauka i certyfikaty w Chinach w większości przypadków jest wykorzystywana w miejscu pracy profesj- raczej zarobkowo a nie jako hobby.
Do nauki jest naprawdę bardzo dużo zarówno
![]() |
Praktyka parzenia najlepszy inaczej sposób poznawania tajników herbaty. |
Do nauki jest naprawdę bardzo dużo zarówno
... w teorii
Komentarze
Prześlij komentarz