Zielona herbata – Shitan (紫丹) jest nieznanym lokalnym produktem, który kupimy tylko w jednym specjalistycznym spółdzielczym sklepie miasta Nagakute(長久手).
Położone w pobliżu Nagoya – stolicy prefektury Aichi, Nagakute znane jest z gorących źródeł, i raczej nikt poza mieszkańcami miasteczka prawdopodobnie nie wie że istnieje tam uprawa herbaty. Nagakute seicha(長久手製茶) to niewielki biznes herbaciany prowadzony od 3genracji. Jest to jedyne miejsce produkujące herbatę w okolicy. Z Nagakute seicha(長久手製茶) mamy do wyboru klika herbat,,, w większości sencha które produkowane są z krzewu yabukita oraz autochtonicznego zairai. Liscie herbaty z Nagakute seicha wykorzystywane są takze do produkcji w wyrobów cukierniczych przez miejscowy zaprzyjaźniony sklep.
Z pośród oferowanych herbat zainteresowała mnie zielona ryoku cha (緑茶)o nazwie – Shitan (紫丹)
Na opakowaniu nie było wyjaśnienia co to za typ herbaty…ale niska cena nasuwała podejrzenia ze mamy do czynienia z produktem o nie wysublimowanej jakości. Tak te się okazało kiedy przyszedł czas na zaparzenie Shitan (紫丹) . Napar ze starych dużych listków , połamanych łodyg nie będzie się charakteryzował delikatną słodyczą czy wykwintnym umami.
Zaparzona herbata miała prosty lekki warzywny smak z wyczuwalną delikatną goryczką.. To mieszanka między zwyczajną sencha i bancha. Być może bliska w smaku w twz. „ chińskiej senchy”. (???)
Taki typ herbaty wymaga dość dużego czajnika i dużych pojemnych czarek . To herbata starego typu kiedy towarzyszyła posiłkowi. Można to potraktować jako „vintage style” -”dodatek do wiejskich specjałów „
Kolorystyka opracowanie graficzne opakowania – jest jakby z ubiegłego wieku. Taka alternatywa dla obenych trendów herbacianych.
長久手製茶
Komentarze
Prześlij komentarz