Zielona herbata- Shibafune 柴丹 z miasta -Nagakute(長久手) –

Zielona herbata – Shibafune (柴) jest nieznanym lokalnym produktem, który kupimy tylko w jednym specjalistycznym spółdzielczym sklepie miasta Nagakute(長久手)

Położone w pobliżu Nagoya – stolicy prefektury Aichi, Nagakute znane jest z gorących źródeł, i raczej nikt poza mieszkańcami miasteczka prawdopodobnie  nie wie  że istnieje tam uprawa herbaty. Nagakute seicha(長久手製茶) to niewielki biznes herbaciany prowadzony od 3genracji. Jest to jedyne miejsce produkujące herbatę w okolicy.  Z Nagakute seicha(長久手製茶) mamy do wyboru klika herbat,,, w większości to sencha które  wytwarzane  z krzewu yabukita oraz autochtonicznego zairai. Liscie herbaty z Nagakute seicha wykorzystywane są takze  do produkcji  wyrobów cukierniczych przez miejscowy zaprzyjaźniony sklep. 

Zielona herbata- Shitan紫丹  z miasta -Nagakute(長久手)

Z pośród oferowanych herbat zainteresowała mnie zielona ryoku cha (緑茶)o nazwie – Shitan (紫丹)  

 Na opakowaniu nie było wyjaśnienia co to za typ herbaty…ale niska cena nasuwała podejrzenia ze mamy do czynienia z produktem o nie wysublimowanej jakości. Tak też się okazało kiedy przyszedł czas na zaparzenie  Shitan (紫丹). Napar ze starych dużych listków , połamanych łodyg     nie będzie się charakteryzował delikatną słodyczą czy wykwintnym umami.


Zaparzona herbata miała prosty lekki warzywny smak z wyczuwalną delikatną goryczką.. To  mieszanka między zwyczajną sencha i bancha. Być może bliska w smaku w twz. „ chińskiej senchy”. (???)

 To herbata produkowana  starymi metodami używanymi 50-60 lat temu.  Taki typ herbaty wymaga dość dużego czajnika i dużych pojemnych czarek  Można to potraktować jako „vintage style” -”  która  doskonale pasuje do  prostego wiejskiego jedzenia.

(緑茶) –  (紫丹) 長久手製茶

Kolorystyka opracowanie graficzne opakowania – jest jakby z ubiegłego wieku. Taka alternatywa dla obenych trendów herbacianych. 

alternatywa dla obenych trendów herbacianych. alternatywa dla obenych trendów herbacianych.


長久手製茶  


Komentarze