Aby zrozumieć czym jest odmiana Mie-Uejima-( 三重上嶋) należy mieć na uwadze historię upraw herbaty. W przeciwieństwie od krzewów wyhodowanych przez człowieka w ośrodkach badawczych ( tak powstaje kulywar) istnieją naturalnie powstałe odmiany. Mie-Uejima-( 三重上嶋) to zairai mishō senbatsu (在来実生選抜) co znaczy, że jest egzemplarzem wyselekcjonowanym z miejsca upraw ze względu na różnice, odmienne cechy morfologiczne niż pozostałe krzewy herbaciane. Zauważany "odkryty" i sekcjonowany przez pana Uejima z prefektury Mie, następnie oficjalnie zatwierdzony jako odmiana w 2003roku. Po zarejestrowaniu zostaje oficjalnie rozpowszechniona wśród farmerów którym zależny na uprawie herbaty zbieranej wcześniej tj. wasehinshu(早生品種).
Dzisiejsza degustowana : sencha powstała techniką asamushi ( 浅蒸) czyli krótko poddanej działaniu pary wodnej. Dzięki temu ma żółto – zloty kolor naparu. W smaku wyczuwany jest akcent warzywny – pewnym surowo- gorzkim surowym posmakiem – prawdopodobnie charakterystycznym dla tej odmiany.
Bardzo ciekawy umamiczny smak‐ wyczuwalna równowaga głębokiej goryczki i słodyczy
hmmm........ po 3cim parzeniu zanika przyjemny smak...
Komentarze
Prześlij komentarz