Sencha Mie Uejima- Zielona herbata odmiana krzewu herbacianego Mie Uejima. ( 三重上嶋)


Mie Uejima. ( 三重上嶋) sencha

Aby zrozumieć czym jest odmiana Mie-Uejima-( 三重上嶋) należy mieć na uwadze historię  upraw herbaty. W przeciwieństwie od krzewów wyhodowanych przez człowieka w ośrodkach badawczych ( tak powstaje kulywar) istnieją naturalnie powstałe odmiany.  Mie-Uejima-( 三重上嶋) to zairai mishō senbatsu (在来実生選抜) co znaczy, że  jest egzemplarzem  wyselekcjonowanym z miejsca upraw ze względu na różnice, odmienne cechy morfologiczne niż pozostałe  krzewy herbaciane.   Zauważany "odkryty" i sekcjonowany  przez pana Uejima z prefektury Mie, następnie  oficjalnie zatwierdzony jako odmiana w 2003roku. Po zarejestrowaniu  zostaje oficjalnie rozpowszechniona wśród farmerów którym zależny na  uprawie herbaty  zbieranej  wcześniej   tj. wasehinshu(早生品種).



zairai mishō senbatsu (在来実生選抜)
 Dzisiejsza degustowana : sencha powstała techniką asamushi ( 浅蒸) czyli krótko poddanej działaniu pary wodnej. Dzięki temu ma żółto – zloty kolor naparu. W smaku wyczuwany jest akcent warzywny – pewnym surowo- gorzkim surowym posmakiem – prawdopodobnie charakterystycznym dla tej odmiany.

Zielona herbata  odmiana krzewu herbacianego Mie Uejima. ( 三重上嶋)

Bardzo ciekawy umamiczny smak‐ wyczuwalna równowaga głębokiej goryczki i słodyczy



Parzona w temperaturze ok 70 ℃- daje bardzo dobre efekty. Pojawia się  także przyjemny aromat.

Mie Uejima. ( 三重上嶋)
  Piękny intensywny kolor listków 
Mie Uejima. ( 三重上嶋)  sencha

Suche listki ukazują kunszt obrobki  materiału na herbatę .

Mie Uejima. ( 三重上嶋) sencha  green tea

hmmm........  po 3cim parzeniu zanika przyjemny smak...


Komentarze