nowy siodmy typ herbaty?

 Chéng chá ( 橙茶)

Czym jest herbata Chéng chá ( 橙茶)-  ?

 Czyli  analiza przetwarzania, smaku - siódmej kategorii herbaty na Tajwanie

Obecnie stosowana nomenklatura opiera się na sześciu tradycyjnych rodzajach herbaty (zielonej, żółtej, białej, oolong, ciemnej i czarnej).Herbata Chéng chá (橙茶) została zaproponowana jako nowy, siódmy typ herbaty.

「台湾橙茶」 Brown Tea  new type tea Taiwan

Herbata brązowa tak  ma sie nazywa  .Nie wiem czy to oficjalna nazwa. Takze  spotykana jest nazwa   `pomarańczowa`

Charakterystyka herbaty Chéng chá (橙茶)

Powstaje dzieki  innowacyjnej metodzie produkcji  jest unikalna, pochodzi z Tajwanu   łączy proces więdnięcia białej herbaty, proces zwijania herbaty oolong oraz metodę produkcji czarnej herbaty.

Barwa naparu: klarowna, pomarańczowa.

Chéng chá ( 橙茶) nowy siodmy typ herbaty
  Chéng chá ( 橙茶)

Smak: zrównoważony, łączący owocową i delikatną słodycz białej herbaty z łagodnym smakiem herbaty oolong i głębią czarnej herbaty (tj. hong cha).

Wrażenia osobiste:

Smak: słodko-gorzki, dojrzałej pomarańczy.

Aromat: suszone owoce cytrusowe.


「台湾橙茶」 Taiwan Brown Tea
 Chawan   Festiwal  Miaoli 11/2026
                                                               

Tu  oficjalny opis 

Tajwańska herbata pomarańczowa” to herbata wytwarzana nową metodą, ogłoszoną na Tajwanie w 2024 roku. Charakteryzuje się kwiatowo-owocowym aromatem oraz łagodnym, słodkim smakiem, a jej nazwa pochodzi od pomarańczowego koloru. Została opracowana z myślą o zmniejszeniu nakładów pracy i emisji dwutlenku węgla, a jej cechą charakterystyczną jest wykorzystanie liści herbaty zbieranych maszynowo.


Jest to nowa metoda produkcji herbaty opracowana przez Stację Uprawy Herbaty i Napojów Ministerstwa Rolnictwa Tajwanu.

Dzięki maszynowemu zbieraniu liści herbaty i skróceniu procesu więdnięcia, tradycyjna praca ręczna zostaje zredukowana.

Liście są delikatnie zabijane, zwijane, formowane, a następnie suszone w  podgrzewaczu.

Kontekst rozwoju: Celem jest obniżenie kosztów produkcji liści herbaty i ekspansja na rynek krajowy i międzynarodowy. Celem jest również ograniczenie nakładów pracy i emisji dwutlenku węgla.


Komentarze