Chéng chá ( 橙茶)
Czym jest herbata Chéng chá ( 橙茶)- ?
Czyli analiza przetwarzania, smaku - siódmej kategorii herbaty na Tajwanie
Obecnie stosowana nomenklatura opiera się na sześciu tradycyjnych rodzajach herbaty (zielonej, żółtej, białej, oolong, ciemnej i czarnej).Herbata Chéng chá (橙茶) została zaproponowana jako nowy, siódmy typ herbaty.
Herbata brązowa tak ma sie nazywa .Nie wiem czy to oficjalna nazwa. Takze spotykana jest nazwa `pomarańczowa`
Charakterystyka herbaty Chéng chá (橙茶)
Powstaje dzieki innowacyjnej metodzie produkcji jest unikalna, pochodzi z Tajwanu łączy proces więdnięcia białej herbaty, proces zwijania herbaty oolong oraz metodę produkcji czarnej herbaty.
Barwa naparu: klarowna, pomarańczowa.
![]() |
| Chéng chá ( 橙茶) |
Smak: zrównoważony, łączący owocową i delikatną słodycz białej herbaty z łagodnym smakiem herbaty oolong i głębią czarnej herbaty (tj. hong cha).
Wrażenia osobiste:
Smak: słodko-gorzki, dojrzałej pomarańczy.
Aromat: suszone owoce cytrusowe.
![]() |
| Chawan Festiwal Miaoli 11/2026 |
Tu oficjalny opis
Tajwańska herbata pomarańczowa” to herbata wytwarzana nową metodą, ogłoszoną na Tajwanie w 2024 roku. Charakteryzuje się kwiatowo-owocowym aromatem oraz łagodnym, słodkim smakiem, a jej nazwa pochodzi od pomarańczowego koloru. Została opracowana z myślą o zmniejszeniu nakładów pracy i emisji dwutlenku węgla, a jej cechą charakterystyczną jest wykorzystanie liści herbaty zbieranych maszynowo.
Jest to nowa metoda produkcji herbaty opracowana przez Stację Uprawy Herbaty i Napojów Ministerstwa Rolnictwa Tajwanu.
Dzięki maszynowemu zbieraniu liści herbaty i skróceniu procesu więdnięcia, tradycyjna praca ręczna zostaje zredukowana.
Liście są delikatnie zabijane, zwijane, formowane, a następnie suszone w podgrzewaczu.
Kontekst rozwoju: Celem jest obniżenie kosztów produkcji liści herbaty i ekspansja na rynek krajowy i międzynarodowy. Celem jest również ograniczenie nakładów pracy i emisji dwutlenku węgla.



Komentarze
Prześlij komentarz