Chéng chá ( 橙茶) nowy siódmy typ herbaty?

 Chéng chá ( 橙茶)

Czym jest herbata Chéng chá ( 橙茶)-  ?

 mini analiza powstania - siódmej kategorii herbaty (?) 

Obecnie stosowana nomenklatura opiera się na sześciu tradycyjnych rodzajach herbaty (zielonej, żółtej, białej, oolong, ciemnej i czarnej).  Od  wszesnia 2024 roku  herbata Chéng chá (橙茶) jest promowana  na  Tajwanie jako  nowy, siódmy typ herbaty.

「台湾橙茶」 Brown Tea  new type tea Taiwan
Chéng chá (橙茶)  -  " brązowa "  czy  " pomarańczowa "  ?

Proponowana nazwa angielska to „brown  tea ”. Nie jestem pewien, czy jest oficjalna.  Nazwa [orange  tea] również jest popularna. 

Charakterystyka herbaty Chéng chá (橙茶) 

 -  Pochodzi z Tajwanu.

Powstaje dzieki  innowacyjnej wieloetapowej metodzie produkcji, łączy proces więdnięcia białej herbaty, proces zwijania herbaty oolong oraz metodę utleniania czarnej herbaty.

Barwa naparu: klarowna, pomarańczowa.

Chéng chá ( 橙茶) nowy siodmy typ herbaty
  Chéng chá ( 橙茶)

Smak: zrównoważony, łączący owocową i delikatną słodycz białej herbaty z łagodnym smakiem herbaty oolong i głębią czarnej herbaty (tj. hong cha).

Wrażenia osobiste:

Smak: słodko-gorzki, dojrzałej pomarańczy.

Aromat: suszone owoce cytrusowe.


「台湾橙茶」 Taiwan Brown Tea
 Chawan   Festiwal  Miaoli 11/2026
                                                               

Tu  oficjalny opis 

Tajwańska herbata pomarańczowa” to herbata wytwarzana nową metodą, ogłoszoną na Tajwanie w 2024 roku. Charakteryzuje się kwiatowo-owocowym aromatem oraz łagodnym, słodkim smakiem, a jej nazwa pochodzi od pomarańczowego koloru. Została opracowana z myślą o zmniejszeniu nakładów pracy i emisji dwutlenku węgla, a jej cechą charakterystyczną jest wykorzystanie liści herbaty zbieranych maszynowo.


Jest to nowa metoda produkcji herbaty opracowana przez Stację Uprawy Herbaty i Napojów Ministerstwa Rolnictwa Tajwanu.

Dzięki maszynowemu zbieraniu liści herbaty i skróceniu procesu więdnięcia, tradycyjna praca ręczna zostaje zredukowana.

Liście są delikatnie zabijane, zwijane, formowane, a następnie suszone w  podgrzewaczu.

Kontekst rozwoju: Celem jest obniżenie kosztów produkcji liści herbaty i ekspansja na rynek krajowy i międzynarodowy. Celem jest również ograniczenie nakładów pracy i emisji dwutlenku węgla.


Komentarze