Hongcha -Pu erh..ーSuszenie na słońcu shàigān(曬乾) 

 

古樹曬紅 ーGǔshù shàihóng inaczej -Pǔ'ěr shài hóng( 普洱曬紅) ze starych drzew.

古樹曬紅Gǔshù shàihóng to typ Pǔ'ěr shài hóng 普洱曬紅 – czyli herbata  Hongcha ( po chińsku czerwona) która jest zaliczana do grupy herbat Pu-erh( Pǔ'ěr 普洱).

Może powstać zamieszanie.. Ostatnio ogolne  wyjaśnia  się że herbaty z grupy Pu-erh nie są herbatami czerwonymi tylko ciemnymi. Ale tu sie pojawia 古樹曬紅Gǔshù shàihóng jako herbata -Hongcha Pu-erh czyli ”Czerwona ”Herbata Pu-erh (普洱紅茶).

Co tu jest napisane od prawej  :
珍品 ー produkt unikatowy
讓你喝到太陽的味道 chyba można przetłumaczyć jako Ciesz się smakiem powstałym dzięki Słońcu (让你喝到大阳的味道)
古樹曬紅 ( 古树晒红 )  ーLiście ze  starych drzew( Gushu ) przerobione na Hongcha przy udziale suszenia na słońcu.
普洱 Pu-erh( Pǔ'ěr)
Eksportowe Pu-erhy ( Pǔ'ěr 普洱) które trafiają za granice Chin określa się jako  herbaty ciemne.  W procesie powstawania  tych  herbata powinny brać odział drobnoustroje i dla uzyskania odpowiedniego smaku powinny przejść odpowiednio długi proces leżakowania. Mamy ogromy wybór od tanich supermarketowych do ekskluzywnych traktowanych jako wysokiej jakości  produkty. Kto lubi pu-erhy wie jak jest bogaty i różnorodny smak, aromat i wszelkie pozostałe niuanse jak  np. długo pozostający słodki  posmak ( huí gān 甘回 ) itd. Wybór oraz delektowanie się pu-erhami to już inny rozbudowany temat dla koneserów.

A co to  jest Hongcha Pu-erh czyli Czerwona Herbata Pu-erh ? Nie... to nie to samo co kupimy w supermarkecie  np. „ czerwoną herbatę Pu-erh z dodatkami” albo „czerwona Pu-erh aromatyzowana” ...To zupełnie inny świat.

Hongcha Pu-erh czyli "Czerwona" Herbata Pu-erh to niszowa herbata której nazwa wprowadza wiele zamieszania wśród wielbicieli herbat. We wrześniu (05- 2022 ) było to przedstawione w

Pu-erh - Herbata czerwona HONG CHA - pewna - ciekawostka z supermarketu.”

Jest opis definicji jak określają PU- ERH chińskie przepisy. :

1. Musi to być herbata pochodząca z obszaru gdzie obowiązują normy geograficzne ustalone przez rząd chiński ( GB/T 22111-2008 ).. Takie pozwolenie ma 638 miejsc w Yunnanie.

2. W procesie obróbki liści herbacianych musi zajść proces suszenia na słońcu z zachowaniem ręcznej produkcji.

3. Potrzebne jest oficjalne zezwolenie żeby herbata została nazwana pu-erh.

TUTAJ ISTOTNĄ ZMIANĄ JEST TO ŻE NIE TYLKO HERBATY CIEMNE MOGĄ OTRZYMAĆ NAZWĘ >>>> PU-ERH

Spełniając wymogi normy GB/T 22111-2008 mamy herbaty białe,zielone, i także bliskie 100% oksydowaniu czyli czarne w zachodniej nomenklaturze. ( czerwone po chińsku)Te wymogi spełnia ta dzisiejsza 古樹曬紅Gǔshù shàihóng .

古樹曬紅Gǔshù shàihóng - czyli listki ze starego drzewa Camelia Sinensis var..( niewiem  .... thalinensis ??) Miejsce jej pochodzenia nie jest także w100% znane.. Ta herbata została wysłana ze stolicy prowincji Guangxi miasta Nanning. Przywieziona z pogranicza prowincji Yunnan z Laosem gdzie podczas podroży w tamtych okolicach wyselekcjonował ją pan. Zhong( ) badacz, nauczyciel,  pasjonat herbaty z Nanningu.

Stare drzewa z granicy między prow.Yunnan a Laosem (古樹Gǔshù) –obrabiane z etapem suszenia na słońcu  to - shàigān(曬乾) .Suszenie na słońcu shàigān(曬乾)jest najbardziej powolnym naturalnym sposobem stosowanym przy wytwarzaniu niektórych herbat przede wszystkim ciemnych. Proces suszenia na słońcu jest jednym z wymagań  prawnych w prowincji Yunnan aby herbata mogla uzyskać nazwę pu-erh. Proces suszenia roślin na słońcu jest najstarszą i naturalną metodą znaną na całym świecie Taka technika była popularna w produkcji ziół leczniczych ale ze względów ekonomicznych zastępowana jest bardziej szybkimi wydajnymi i metodami a w  produkcji herbat prawie wyparta przez inne jak użycie ognia czy strumienia gorącego powietrza. Obecnie  w dobie  traktowania  herbaty jako cos wiecej  niz napitku , dla  jej produkcji  nastały nowe czasy gdzie zaczęto wykorzystywać niszowe, naturalne , proste techniki obróbki.Tak jest właśnie z nowym podejściem do taktowania rodzimych naturalnie wegetujacych krzewów herbacianych w prowincji Yunnan. Utworzono prawo i licencjat na herbaty które magą nosić nazwę herbaty Pu-erh ( Pǔ'ěr 普洱茶) ー to powoduje więcej zamieszania w klasyfikacji. Listki z tych samych starych drzew herbacianych możemy obrobić na:

-古樹紅茶 Gǔshù hóngchá – czyli zwyczajną herbatę Hongcha obrabianą maszynowo.

-古樹曬紅 Gǔshù shàihóng - z procesem  suszenia słońcu  jako ostnim etapow..

                  

Ta dziejesza 古樹曬紅 Gǔshù shàihóng – to niszowa  herbata ,wytwarzana w małych ilościach. Stare drzewa z granicy między prow.Yunnan a Laosem (古樹Gǔshù) –są nie tylko obrabiane z etapem suszenia na słońcu - shàigān(曬乾) ale całkowicie wytwarzane bez udziału maszyn .Listki : widać że jest herbata ręcznie obrabiana posiada nie regularne rozmiary .

          


Parzenie

naczynie : szklany gaiwan z lat 90tych – grube szkło laboratoryjne pozwala na utrzymanie wysokiej temperatury- choć nie tak dobry jak ceramiczny ale można obserwować listki..a to jest dość ważne.. ta herbata powoli się parzy...dopiero po 1 minucie zalania wodą o temp. ok.95C -zaczyna się pojawiając blady kolor ciemno żółty.

                              

 Po 1minucie 40sek.. nastaje czas sprawdzenia efektów parzenia.

                            

Aromat: lekki owocowySmak : trudny do zdefiniowania miodowy niezbyt silny..( akcenty wyczuwalne dla herbat czarnych z Assamu po 2drugim parzeniu.) Na-pewno nie jest to smak aromatycznej herbaty Yunnan Dianhong.



Kolor : ciemno żółty

Listki po parzeniu



                                    

Ciężko je porównywać do zwykłych hongcha. Delektowanie się nimi wymaga przygotowania . Być może bez znajomości co się parzy można dojść do przekonania że jest to herbata czarna której proces suszenia nie przebiegał zbyt intensywnie albo nie została przyprażona dla uzyskania intensywnego aromatu.


Hongcha Pu-erh czyli Czerwona Herbata Pu-erh – brzmi jak niepoprawne określanie Pu-erh jako czerwone. (?) - chyba nie?

古樹曬紅 ーGǔshù shàihóng  zapis  tradycyjny   

 古树晒红 ーGǔshù shàihóng   zapis  po reformach  w ludowym  panstwie 

Komentarze

  1. Super blog. Jestem pewny , że dużo osób wejdzie na ten blog.

    OdpowiedzUsuń
  2. . Jestem pewny , że fotowoltaika jest super

    OdpowiedzUsuń
  3. Super blog. Będę wracał na ten blog.

    OdpowiedzUsuń
  4. W jakim celu ? Promowania firmy agencji interaktywnej IV3 dawid paprocki ? Czy przygody herbaciane interesują?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz