Yame Gyokuro "Hougyoku" z Birouen 美老園の宝玉 玉露 

Birouen( 美老園)- to jeden z najbardziej znanych  z herbacianych sklepow sieciowych w miescie Kagoshima na wyspie Kyushu.  Tutaj oferuja najlepsze  herbaty z wielu ogrodow tej wyspy.  Tak jest w przypadku  gyokuro Hougyoku z okolic Yame w prefekturze Fukuoka.
宝玉 玉露 jest herbata o najwyszej jakosci okreslona jako " kyokujou  極上”
Hougyoku宝玉  Gyokuro 玉露  







listki prezentuja sie bez wiekszych atrakcji


Do przygotownia gyokuro  najlepiej uzywac najmniejszych naczyn herbacianych jak shiboridashi czy hohin.....  wtedy  mozna odpowiednio  dozowac wode oraz ilosc listkow.. Relacje miedzy iloscia lisci ,temperatura wody  a czasem parzenia  w takim naczyniu  sa  najbardziej  wyczuwalne .
 
      Hohin ( 宝瓶)

Przygotowanie gyokuro wymaga  ciepliwosci - trzeba ogrzac naczynia - temperatura odpowiednia dla deiktanych listkow nie powinna byc wyzsza niz 50C.   Aby uraczyc  sie smakiem umami nalezy  lekko zalac listki  tak aby aby woda nieprzekraczala - 0.5cm nad  powierzchnia  listkow -  i po ok. 30 sekundach - otrzymamy kilka  kropel drogocennej gyokuro pierwszego zalewnia  -  czyli uderzajacy  smak aminokwasow...  

drugie zalewanie  z wieksza iloscia wody o temp. ok. 60C -  zielony intensywny kolor  i smak jest juz bardziej  podobny do wysokiej jakosci sencha.


Komentarze

  1. Wspaniały artykuł! Gratuluję i dziękuję za opis pierwszego parzenia. Muszę wypróbować, choć oczywiście nie z tak znakomitym gyokuro

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujący sposób parzenia, też nabrała mnie ochota na spróbowanie go na gyokuro jakim mam w domu. Ciekawa jestem jak zmieni się smak przy tym sposobie parzenia.
    Dzięki za ten wpis! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz