Birouen( 美老園)- to jeden z najbardziej znanych  z herbacianych sklepow sieciowych w miescie Kagoshima na wyspie Kyushu.  Tutaj oferuja najlepsze  herbaty z wielu ogrodow tej wyspy.  Tak jest w przypadku  gyokuro Hougyoku z okolic Yame w prefekturze Fukuoka. 
宝玉 玉露 jest herbata o najwyszej jakosci okreslona jako " kyokujou 極上”
  
Przygotowanie gyokuro wymaga ciepliwosci - trzeba ogrzac naczynia - temperatura odpowiednia dla deiktanych listkow nie powinna byc wyzsza niz 50C. Aby uraczyc sie smakiem umami nalezy lekko zalac listki tak aby aby woda nieprzekraczala - 0.5cm nad powierzchnia listkow - i po ok. 30 sekundach - otrzymamy kilka kropel drogocennej gyokuro pierwszego zalewnia - czyli uderzajacy smak aminokwasow...
drugie zalewanie z wieksza iloscia wody o temp. ok. 60C - zielony intensywny kolor i smak jest juz bardziej podobny do wysokiej jakosci sencha.
宝玉 玉露 jest herbata o najwyszej jakosci okreslona jako " kyokujou 極上”
Hougyoku宝玉   Gyokuro  玉露  
listki prezentuja  sie bez wiekszych atrakcji 
Do przygotownia gyokuro  najlepiej uzywac najmniejszych naczyn herbacianych jak shiboridashi czy hohin.....  wtedy  mozna odpowiednio  dozowac wode oraz ilosc listkow.. Relacje miedzy iloscia lisci ,temperatura wody  a czasem parzenia  w takim naczyniu  sa  najbardziej  wyczuwalne .
Przygotowanie gyokuro wymaga ciepliwosci - trzeba ogrzac naczynia - temperatura odpowiednia dla deiktanych listkow nie powinna byc wyzsza niz 50C. Aby uraczyc sie smakiem umami nalezy lekko zalac listki tak aby aby woda nieprzekraczala - 0.5cm nad powierzchnia listkow - i po ok. 30 sekundach - otrzymamy kilka kropel drogocennej gyokuro pierwszego zalewnia - czyli uderzajacy smak aminokwasow...
drugie zalewanie z wieksza iloscia wody o temp. ok. 60C - zielony intensywny kolor i smak jest juz bardziej podobny do wysokiej jakosci sencha.
Wspaniały artykuł! Gratuluję i dziękuję za opis pierwszego parzenia. Muszę wypróbować, choć oczywiście nie z tak znakomitym gyokuro
OdpowiedzUsuńInteresujący sposób parzenia, też nabrała mnie ochota na spróbowanie go na gyokuro jakim mam w domu. Ciekawa jestem jak zmieni się smak przy tym sposobie parzenia.
OdpowiedzUsuńDzięki za ten wpis! :)