Herbata jak za czasow cesarza Shen Nong'a 2 -wersja doswiadczalna  神農帝 茶 むさし かおり 生茶葉

Nareszcie okazja  na przygotowanie  naparu  z surowych niebrobionych   lisci krzewu herbacianego. Dokladniej  podchodzac do sprawy  to liscie  odmiany MUSASHI KOAORI - ktora powstala  dzieki krzyzowce kilku odmian ( jap. Sayama- midori z  z  tajwanskim Yinggzhi Hongxin
a  potem z Yabukita.)


Nie jest latwo dotrzec do tej odmiany ale na corocznych dniach otwartych w osrodku badawczym w Saitama  byla szansa   uczestniczenia w wielu programach edukacyjnych , w tym takze w zbieraniu herbaty.



Material  na zaparzenie
  Po za Wietnamem  nie  pija  sie naparu  z surowych  lisci  wiec nawet dla pracownikow z osrodka  badawczego  z herbata z swiezych  lisci  to nowosc  i zaskoczenie.
Parznie lisci wrzatkiem prez  3 minuty



Napar cos w rodzaju herbatki ziolowej  bez rewelacji  choc  dzieki   niecodziennemu przygotowaniu  ekscytuje.  Wlsaciwie smak w klimacie surowych warzyw  , herbata bez koloru i aromatu nie  wywola wielkiego zaintersowania.


 Drugie parzenie - wszelkie niuanse  prawie nieodczuwalne  -  nic unilkanego ,choc niektorym moze sie to smakowac.   Tlumaczy to dlaczego Wietmaczycy podaja takie parzone surowe liscie jako bezplatny dodatek   a nie   jako  wyszukany wartosciowy  napoj   .  Zastanawia  czym zachwycal   sie mitologiczny odkrywaca  naparu ?



  Tak wiec chyba nie  powstanie nowy  popularny  zwyczaj - kiedy  udajac sie gdzies do ogrodow herbacianych zerwie sie troche swiezych lisci i wrzuci do garunszka z gotujaca sie woda tak aby otrzymac  legendarna herbate jak za czasow Shen Nong'a.



Komentarze

  1. I tak prosty eksperyment obalił legendę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Obalac legendy na temat powstania pica herbaty jest dosc latwo.. kiedy minch Bodhidharma przybyl do Chin - zwyczaje herbaciane byly juz znane , wiec jak mogla wyrosnac pierwotna herbata z jego wyrwanych powiek?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz