GURI cha Relikt z epoki eksportu japonskiej herbaty
.Jeśli powołać się na wiadomosci od firmy Sugiyama ... to GURI cha - miała imitować chinski Gunpowder - bardzo popularny na terenach byłego ZSRR.
W latach 30tych ubiegłego wieku - kiedy Japonia byla eksporterem herbaty na Zachod , USA utrudniało warunki importu japonskiej herbaty. Japonczycy szukali nowych rynkow zbytu. Zwiazek Sowiecki okazal sie swietym miejscem zbytu ale trzeba było uwzglednić upodobania smakowe Rosjan. W owych czasach herbata chinska Gunpowder cieszyła się dużym wzięciem. W Japonii rozpoczeto produkcje herbat na rynek radziecki - opracowano nowy typ herbaty " MUSHI sei Tama-ryokucha 蒸製玉緑茶" ktora - smakowo i wizualnie przypominala Gunpowder. Jak dalej podaje opis na stronie firmy Sugiyama :- mushi sei TAMARYOKUcha byla eksportowana takze do Maroko i innych krajow połnocno afrykanskich.
Tamarokucha ( Тамарёкутя) - znana jest przede wszystkim z jako herbata z wyspy Kyusyu glownie wytwarzana w prefekturach SAGA ( Ureshino ) oraz Kumamoto. Dawniej prawie cala produkcja Tama-ryokucha powstawała dzieki technice kama-iri ( 釜炒り) - gdzie oksydacja ( utlenianie ) zatrzymywane jest w rozgrzanym naczyniu (typu patelnia 釜 twz. KAMA - Watro zaznaczyc iz -przy uzyciu tej techniki powstaje wiekszosc chinskich herbat zielonych .) Na stronie Sugiyama -guri cha - dowiemy sie iz w Shizuoka zastosowano pare wodna do do zatrzymania oksydacji. wiec jest technologia podobna przy produkcji sencha ale technika zwana 蒸製玉緑茶 mushi sei -w dalszym procesie produkcji herbate zwija sie kuleczki - tak samo jak Tamaryoku-cha z Kyusyu.
Tak wiec mamy :2typy Tamaryokucha
- kama iri TAMARYOKUCHA 釜炒り玉緑茶
- mushi sei TAMARYOKUKUCHA 蒸製玉緑茶
Ta od Sugiyama jest ma dodatkowa nazwe GURI -cha a to dlatego ze kszatlem przypomina kulki - w japonskim guri guri....Гуритя (ぐり茶, Гурича) 蒸製玉緑茶
Fota opakowania herbaty - producent chwali sie ze do jej powstania uzyto 20 odmian krzewu herbacianego ( kultywarow ) .. z 3 ch prefektur Shizuoka 70%, Kagoshima 20% i Mizayaki10%. Dodatkowo jest jeszcze przedstawiona jako fukamushi cha - ( 深蒸し茶製法). Widnieje takze napis
すっきりとした後味 - "wyrazny czysty posmak"
Listki - raczej nie przypominaja Gunpowder - japonska Tamaryokucha
kuleczek " guri guri " prawie nie ma
odczuwalny lekki aromat
parzenie 30 sekund w temperaturze powyzej 70 C
w samku odczuwa sie dymna nute , producent informuje iz jest to fukamushi cha - jednakze kolor blado zolty , bez typowego dla herbat typu fukamushi warzywnego akcentu.
PO wypiciu zostaje w gardle gorzkawo dymny posmak, troche inny niz dla typowych Tamaryokucha
Faktem jest iz smak jest inny niz Gunpowder ale chyba najblizszy wsrod herbat japonskich. Jesli ktos lubi GUNPOWDER to GURI CHA napewno bedzie smakowala
Liscie po zaparzeniu ukazuja sie we wszelkich formach i kolorach - widac iz jest to herbata oparta na mieszance z kilku odmian krzewu herbacianego.
GURI cha produkwana jest jako spreparowany relikt z epoki eksportu japonskiej herbaty Podobny relikt Kokei cha - spreparowania sie niedoczekala...nie na daje jako produkt sie na rynek japonski w niewielkich ilosciach produkowana i w 100% eksportowana na zagranice.
ぐり茶(深蒸し茶製法の蒸製玉緑茶
Sugiyama GURI cha - to herbata dzieki ktorej mozemy poznac epizody z historii eksportu japonskiej herbaty do bylego Zwiazku Radzieckiego ( CCP ) a takze do krajow Afryki Polnocnej. Dodatkowo dzieki tej herbacie mozemy dowiedziec sie w jaki dzielimy herbaty typu TAMARYOKU-cha
Sugiyama GURI cha - to herbata dzieki ktorej mozemy poznac epizody z historii eksportu japonskiej herbaty do bylego Zwiazku Radzieckiego ( CCP ) a takze do krajow Afryki Polnocnej. Dodatkowo dzieki tej herbacie mozemy dowiedziec sie w jaki dzielimy herbaty typu TAMARYOKU-cha
.Jeśli powołać się na wiadomosci od firmy Sugiyama ... to GURI cha - miała imitować chinski Gunpowder - bardzo popularny na terenach byłego ZSRR.
W latach 30tych ubiegłego wieku - kiedy Japonia byla eksporterem herbaty na Zachod , USA utrudniało warunki importu japonskiej herbaty. Japonczycy szukali nowych rynkow zbytu. Zwiazek Sowiecki okazal sie swietym miejscem zbytu ale trzeba było uwzglednić upodobania smakowe Rosjan. W owych czasach herbata chinska Gunpowder cieszyła się dużym wzięciem. W Japonii rozpoczeto produkcje herbat na rynek radziecki - opracowano nowy typ herbaty " MUSHI sei Tama-ryokucha 蒸製玉緑茶" ktora - smakowo i wizualnie przypominala Gunpowder. Jak dalej podaje opis na stronie firmy Sugiyama :- mushi sei TAMARYOKUcha byla eksportowana takze do Maroko i innych krajow połnocno afrykanskich.
Tamarokucha ( Тамарёкутя) - znana jest przede wszystkim z jako herbata z wyspy Kyusyu glownie wytwarzana w prefekturach SAGA ( Ureshino ) oraz Kumamoto. Dawniej prawie cala produkcja Tama-ryokucha powstawała dzieki technice kama-iri ( 釜炒り) - gdzie oksydacja ( utlenianie ) zatrzymywane jest w rozgrzanym naczyniu (typu patelnia 釜 twz. KAMA - Watro zaznaczyc iz -przy uzyciu tej techniki powstaje wiekszosc chinskich herbat zielonych .) Na stronie Sugiyama -guri cha - dowiemy sie iz w Shizuoka zastosowano pare wodna do do zatrzymania oksydacji. wiec jest technologia podobna przy produkcji sencha ale technika zwana 蒸製玉緑茶 mushi sei -w dalszym procesie produkcji herbate zwija sie kuleczki - tak samo jak Tamaryoku-cha z Kyusyu.
Tak wiec mamy :2typy Tamaryokucha
- kama iri TAMARYOKUCHA 釜炒り玉緑茶
- mushi sei TAMARYOKUKUCHA 蒸製玉緑茶
Ta od Sugiyama jest ma dodatkowa nazwe GURI -cha a to dlatego ze kszatlem przypomina kulki - w japonskim guri guri....Гуритя (ぐり茶, Гурича) 蒸製玉緑茶
Fota opakowania herbaty - producent chwali sie ze do jej powstania uzyto 20 odmian krzewu herbacianego ( kultywarow ) .. z 3 ch prefektur Shizuoka 70%, Kagoshima 20% i Mizayaki10%. Dodatkowo jest jeszcze przedstawiona jako fukamushi cha - ( 深蒸し茶製法). Widnieje takze napis
すっきりとした後味 - "wyrazny czysty posmak"
Listki - raczej nie przypominaja Gunpowder - japonska Tamaryokucha
kuleczek " guri guri " prawie nie ma
odczuwalny lekki aromat
parzenie 30 sekund w temperaturze powyzej 70 C
w samku odczuwa sie dymna nute , producent informuje iz jest to fukamushi cha - jednakze kolor blado zolty , bez typowego dla herbat typu fukamushi warzywnego akcentu.
PO wypiciu zostaje w gardle gorzkawo dymny posmak, troche inny niz dla typowych Tamaryokucha
Faktem jest iz smak jest inny niz Gunpowder ale chyba najblizszy wsrod herbat japonskich. Jesli ktos lubi GUNPOWDER to GURI CHA napewno bedzie smakowala
GURI cha produkwana jest jako spreparowany relikt z epoki eksportu japonskiej herbaty Podobny relikt Kokei cha - spreparowania sie niedoczekala...nie na daje jako produkt sie na rynek japonski w niewielkich ilosciach produkowana i w 100% eksportowana na zagranice.
Jakie dziwne rzeczy ludzie robią z herbatą. Bardzo ciekawy wpis!
OdpowiedzUsuńDzięki za herbacianą ciekawostkę.
OdpowiedzUsuńPewnie znajdzie sie wiecej herbacianych ciekawostek. Mozna tu opublikowac
OdpowiedzUsuń