Sowiecki epizod  Sugiyama GURI cha ;   伊豆の香り  ぐり茶の杉山 Гуритя (ぐり茶)

GURI  cha Relikt z  epoki  eksportu japonskiej herbaty 



 ぐり茶(深蒸し茶製法の蒸製玉緑茶
Sugiyama GURI cha - to herbata  dzieki ktorej mozemy poznac epizody  z historii eksportu japonskiej herbaty  do bylego Zwiazku Radzieckiego ( CCP )  a takze do krajow Afryki Polnocnej. Dodatkowo dzieki tej herbacie mozemy dowiedziec sie w jaki dzielimy  herbaty  typu TAMARYOKU-cha  


.Jeśli powołać się na wiadomosci od firmy Sugiyama ... to  GURI cha - miała  imitować  chinski Gunpowder - bardzo popularny na terenach  byłego ZSRR. 

  W latach 30tych ubiegłego wieku  - kiedy  Japonia  byla eksporterem herbaty  na Zachod  , USA utrudniało warunki importu japonskiej herbaty. Japonczycy  szukali nowych rynkow zbytu.  Zwiazek Sowiecki okazal sie swietym miejscem zbytu ale  trzeba było  uwzglednić  upodobania smakowe Rosjan. W owych czasach  herbata chinska Gunpowder cieszyła się dużym wzięciem.  W Japonii rozpoczeto produkcje herbat na rynek radziecki - opracowano nowy typ herbaty " MUSHI sei Tama-ryokucha 蒸製玉緑茶" ktora - smakowo i wizualnie przypominala  Gunpowder.  Jak dalej podaje opis na  stronie  firmy Sugiyama :-  mushi sei TAMARYOKUcha  byla eksportowana takze do Maroko i innych krajow połnocno afrykanskich.
Tamarokucha ( Тамарёкутя) - znana jest przede wszystkim z jako herbata z wyspy Kyusyu  glownie wytwarzana w prefekturach  SAGA ( Ureshino ) oraz Kumamoto.  Dawniej prawie cala produkcja Tama-ryokucha  powstawała dzieki technice kama-iri ( 釜炒り) - gdzie oksydacja ( utlenianie ) zatrzymywane jest w rozgrzanym naczyniu (typu patelnia 釜 twz. KAMA - Watro zaznaczyc iz -przy uzyciu tej techniki powstaje   wiekszosc chinskich herbat  zielonych .) Na stronie Sugiyama -guri cha - dowiemy sie iz  w Shizuoka  zastosowano pare wodna do do zatrzymania oksydacji.  wiec  jest  technologia  podobna  przy  produkcji  sencha   ale  technika zwana  蒸製玉緑茶 mushi sei -w dalszym procesie produkcji herbate zwija sie kuleczki - tak samo jak Tamaryoku-cha z Kyusyu.  

Tak wiec  mamy  :2typy  Tamaryokucha 
-        kama iri    TAMARYOKUCHA  釜炒り玉緑茶
-        mushi sei   TAMARYOKUKUCHA   蒸製玉緑茶 

Ta od Sugiyama  jest  ma dodatkowa nazwe GURI -cha a to dlatego  ze kszatlem przypomina  kulki - w japonskim guri guri....Гуритя (ぐり茶, Гурича) 蒸製玉緑茶



Fota  opakowania  herbaty  - producent chwali sie ze do jej powstania uzyto 20 odmian krzewu herbacianego ( kultywarow ) .. z 3 ch prefektur   Shizuoka 70%, Kagoshima 20%  i Mizayaki10%. Dodatkowo jest  jeszcze przedstawiona  jako fukamushi cha - ( 深蒸し茶製法). Widnieje takze  napis
 すっきりとした後味 - "wyrazny  czysty posmak"


Listki -  raczej  nie przypominaja  Gunpowder -  japonska Tamaryokucha
kuleczek " guri  guri "  prawie nie ma 
odczuwalny lekki aromat



parzenie 30 sekund  w temperaturze  powyzej 70 C

 w samku odczuwa  sie dymna nute , producent  informuje iz jest to fukamushi cha - jednakze  kolor blado zolty , bez  typowego dla herbat typu fukamushi  warzywnego akcentu.

PO wypiciu  zostaje w gardle gorzkawo dymny posmak, troche inny niz dla typowych Tamaryokucha


Faktem jest  iz smak  jest inny niz Gunpowder ale  chyba najblizszy  wsrod herbat japonskich.  Jesli ktos lubi  GUNPOWDER to  GURI CHA  napewno bedzie  smakowala 

Liscie po zaparzeniu ukazuja sie we wszelkich formach i kolorach -  widac  iz jest to herbata oparta  na mieszance  z kilku  odmian krzewu herbacianego.

 GURI  cha  produkwana  jest  jako  spreparowany  relikt z  epoki  eksportu japonskiej herbaty  Podobny  relikt Kokei cha -  spreparowania  sie  niedoczekala...nie na daje  jako produkt  sie na rynek japonski   w niewielkich  ilosciach produkowana   i  w 100% eksportowana na zagranice.

Komentarze

  1. Jakie dziwne rzeczy ludzie robią z herbatą. Bardzo ciekawy wpis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za herbacianą ciekawostkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie znajdzie sie wiecej herbacianych ciekawostek. Mozna tu opublikowac

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz