Bai Mudan 白牡丹 - kultywar Anji Baicha 安吉白茶

    Anji Baicha  安吉白茶-   to jedna z najlepszych chińskich herbat zielonych - dobrze znana także i w Polsce.



 Nazwa  Baicha 白茶  -   sugeruje iz jest to" herbata biała" co jest  nieporozumieniem  gdyż nie  chodzi tutaj  o obróbkę liści  w taki sam sposób jak powstają  herbaty typu Bai Mudan ( 白牡丹) czy Baihao Yinzhen( 白 毫 銀 針) . W przypadku  Anji Baicha  安吉白茶  chodzi  o kolor  liści - który jest bialy ( 白  )。 Czyli Anji Baicha  安吉白茶  to nazwa  kultywaru  o unikalnych białych  pąkach - z wielkim  stężeniem  aminokwasów oraz innych składników   dającym herbacie z tego krzewu wyjątkowe właściwości smakowe.  



                           
                               Region   Aanji - po lewej  ogród z krzewami  Lonjing43,( duża górka) 
                                   a po prawej  kultywar  Anji Baicha  安吉白茶 ( male wzniesienie )


Jak wiadomo ostatnio  powstają wszelkie  próby   rozpropagawania tego krzewu było to wspomniane tutaj : Hong Cha zrobiona z lisci krzewu Anji Baicha 


Odwiedzając  rejon Anji udało mi się spotkać z kilkoma  ciekawymi specjalistami od herbat ,także  doświadczyć obserwacji  nowych prób  obrobki    kultywaru  -  Anji Baicha  安吉白茶.  Postanowiono  zrobić  herbatę Bai Mudan  白牡丹  właśnie  z tej odmiany .   Specjalnie zaproszono  specjalistów  z Fuding  gdzie produkuje się herbaty białe.     



Obróbka  liści z krzewu Anji Baicha  安吉白茶  na herbatę typu Bai Mudan  白牡丹  zakończyła sie  sukcesem. 


Powstała  herbata - bardzo delikatna  o intensywnym aromacie.   Samk nie tak  delikatny  jak z orginalnej  Bai Mudan  白牡丹  powstającej   z krzewów odmiany Da Bie ...  



Podczas pierwszego parzenia  kolor  dość " blsdy"  i tak jest do 3ch parzeń.
  Herbata  bardzo ciekawa  w smaku - lecz  po 3cim parzeniu  moc naparu  kończy się.




Herbata  była przygotowana  jak zwykła  Bai Mudan - trzeba będzie  sprawdzić  z z mniejszą ilością  wody  i w temp. ok. 70 C -   tak jak parzy się delikatne   herbaty zielone. 


Po zaparzeniu - widac  biale listki  kultywaru- Anji Baicha  安吉白茶

Komentarze