Anji Baicha 安吉白茶- to jedna z najlepszych chińskich herbat zielonych - dobrze znana także i w Polsce.
Nazwa Baicha 白茶 - sugeruje iz jest to" herbata biała" co jest nieporozumieniem gdyż nie chodzi tutaj o obróbkę liści w taki sam sposób jak powstają herbaty typu Bai Mudan ( 白牡丹) czy Baihao Yinzhen( 白 毫 銀 針) . W przypadku Anji Baicha 安吉白茶 chodzi o kolor liści - który jest bialy ( 白 )。 Czyli Anji Baicha 安吉白茶 to nazwa kultywaru o unikalnych białych pąkach - z wielkim stężeniem aminokwasów oraz innych składników dającym herbacie z tego krzewu wyjątkowe właściwości smakowe.
Region Aanji - po lewej ogród z krzewami Lonjing43,( duża górka)
a po prawej kultywar Anji Baicha 安吉白茶 ( male wzniesienie )
Jak wiadomo ostatnio powstają wszelkie próby rozpropagawania tego krzewu było to wspomniane tutaj : Hong Cha zrobiona z lisci krzewu Anji Baicha
Odwiedzając rejon Anji udało mi się spotkać z kilkoma ciekawymi specjalistami od herbat ,także doświadczyć obserwacji nowych prób obrobki kultywaru - Anji Baicha 安吉白茶. Postanowiono zrobić herbatę Bai Mudan 白牡丹 właśnie z tej odmiany . Specjalnie zaproszono specjalistów z Fuding gdzie produkuje się herbaty białe.
Obróbka liści z krzewu Anji Baicha 安吉白茶 na herbatę typu Bai Mudan 白牡丹 zakończyła sie sukcesem.
Powstała herbata - bardzo delikatna o intensywnym aromacie. Samk nie tak delikatny jak z orginalnej Bai Mudan 白牡丹 powstającej z krzewów odmiany Da Bie ...
Podczas pierwszego parzenia kolor dość " blsdy" i tak jest do 3ch parzeń.
Herbata bardzo ciekawa w smaku - lecz po 3cim parzeniu moc naparu kończy się.
Herbata była przygotowana jak zwykła Bai Mudan - trzeba będzie sprawdzić z z mniejszą ilością wody i w temp. ok. 70 C - tak jak parzy się delikatne herbaty zielone.
Po zaparzeniu - widac biale listki kultywaru- Anji Baicha 安吉白茶
Komentarze
Prześlij komentarz