Dziś do parzenia została przygotowana herbata z drugiego pudełka z zestawu firmy
Koiso seicha ( 小磯製茶) z prefektury Kagoshima.
Miejsce pochodzenia ogrodu i produkcji Eichou ( 頴娃町 ) - czyli można zaliczyc te herbatę jako Chiran cha.
Prefektura Kagoshima jest drugim co do wielkości producentem herbaty w Japonii. ( Co ciekawe nie wytwarza się tam herbat matcha - podobno jest tylko jedno małe miejsce gdzie dostaniemy Kagoshima matcha )
Satsuma cha - to inna stara nazwa herbat pochodzacych z tej prefektury.
Kagoshima-cha - to marka powstała dopiero w 1992 roku - kiedy zaczęto promować herbaty z tego obszaru. W odróżnieniu od innych japońskich rejonów upraw w Kagoshima uprawia się dużą różnorodność kutywarow krzewu herbacianego tak że wraz standrtowym krzewem yabukita znajdziemy tutaj: asatsuyu , yutakamidori , asanoka czy satsuma midori.
A rejonow herbacianych jest wiele - gdzie herbaty z Chiran, Kirishima i Tanegashima sa najbardziej popularne. Herbata z o nazwie Eichou cha jest raczej nie znana.
Dobrze jest porównać smak. Niestety producent nie podaje z jakiego kultywaru jest wyprodukowana. Łatwo zauważyć iż jest to mieszanka kilku gatunków .
W pudełku była ulotka informującs o tym iż Kagoshima znajduje się na południu Japonii, ma dobre warunki dla uprawy krzewu itp.
Z ulotki możemy sie także dowiedzieć :
- picie herbaty zapobiega próchnicy
- dzieki zawartej w zielonej herbacie witaminie C - i witamie E - możemy spowolnić proces starzenia się
- herbata ma własności antrakowe.
Koiso seicha ( 小磯製茶) z prefektury Kagoshima.
Miejsce pochodzenia ogrodu i produkcji Eichou ( 頴娃町 ) - czyli można zaliczyc te herbatę jako Chiran cha.
Prefektura Kagoshima jest drugim co do wielkości producentem herbaty w Japonii. ( Co ciekawe nie wytwarza się tam herbat matcha - podobno jest tylko jedno małe miejsce gdzie dostaniemy Kagoshima matcha )
Satsuma cha - to inna stara nazwa herbat pochodzacych z tej prefektury.
Kagoshima-cha - to marka powstała dopiero w 1992 roku - kiedy zaczęto promować herbaty z tego obszaru. W odróżnieniu od innych japońskich rejonów upraw w Kagoshima uprawia się dużą różnorodność kutywarow krzewu herbacianego tak że wraz standrtowym krzewem yabukita znajdziemy tutaj: asatsuyu , yutakamidori , asanoka czy satsuma midori.
A rejonow herbacianych jest wiele - gdzie herbaty z Chiran, Kirishima i Tanegashima sa najbardziej popularne. Herbata z o nazwie Eichou cha jest raczej nie znana.
W pudełku była ulotka informującs o tym iż Kagoshima znajduje się na południu Japonii, ma dobre warunki dla uprawy krzewu itp.
Z ulotki możemy sie także dowiedzieć :
- picie herbaty zapobiega próchnicy
- dzieki zawartej w zielonej herbacie witaminie C - i witamie E - możemy spowolnić proces starzenia się
- herbata ma własności antrakowe.
Bardzo ciekawe! :) Mam pytanie: czy wymienione przez Ciebie kultywary (asatsuyu, yutakamidori, asanoka, satsuma midori) tak popularne w Kagoshima mają monopolistę w tym regionie, tzn. czy są uprawiane przez jednego plantatora czy są plantatorzy, którzy się specjalizują w uprawie danego kultywaru oraz czy te kultywary są w jakiś szczególny sposób obrabiane (może to sposób, z którego słynie Kagoshima? )? Czy mógłbyś przybliżyć temat?
OdpowiedzUsuńNie ma raczej monopolisty,czy specjalistycznych upraw jednego kultywaru. Jest to raczej tradycja tej prefektury hodowaniu wielu odmian krzewu herbacianego. Dzieki roznym odmiana mozna robic mieszanki tez. blending.
OdpowiedzUsuń