KAGOSHIMA CHA OPKOWANIE 2

Dziś  do parzenia została  przygotowana herbata z drugiego pudełka  z zestawu firmy
  Koiso seicha  ( 小磯製茶) z prefektury Kagoshima.
Miejsce pochodzenia ogrodu i produkcji Eichou ( 頴娃町 ) - czyli  można  zaliczyc  te herbatę  jako Chiran cha.


Prefektura Kagoshima  jest drugim co do wielkości  producentem herbaty w Japonii. Co ciekawe tradycyjnie nie wytwarza się  tam herbat matcha - podobno jest tylko jedno małe  miejsce gdzie dostaniemy Kagoshima matcha  i jest to stan na rok 2017 ;  ---- i jeśli wzrośnie zapotrzebowanie  na herbatę  matcha - to w Kaogoshima można założyć wielkie nowoczesne plantacje i  takie są rozważane plany.     Nie bedzie produkowan tradycyjnie , tylko nowoczesnymi metodami. 
Satsuma cha - to inna stara nazwa herbat  pochodzących z tej  prefektury.
Kagoshima-cha -  to marka powstała  dopiero w 1992 roku - kiedy  zaczęto  promować   herbaty z tego  obszaru. W odróżnieniu  od innych japońskich  rejonów  upraw  w Kagoshima  uprawia  się dużą  różnorodność  kutywarów  krzewu herbacianego tak że wraz standrtowym krzewem yabukita  znajdziemy tutaj:   asatsuyu , yutakamidori , asanoka  czy  satsuma midori.



A rejonow herbacianych   jest wiele - gdzie  herbaty z Chiran,  Kirishima  i Tanegashima sa najbardziej popularne.  Herbata z o nazwie  Eichou cha  jest raczej nie znana.


Dobrze jest porównać smak. Niestety producent nie podaje  z jakiego kultywaru jest wyprodukowana. Łatwo zauważyć  iż  jest to  mieszanka kilku gatunków .


W pudełku   była  ulotka  informując o tym iż Kagoshima znajduje się  na południu  Japonii, ma dobre warunki dla uprawy krzewu itp.


Z ulotki  możemy  się także dowiedzieć  :

- picie herbaty zapobiega próchnicy
- dzięki zawartej w zielonej herbacie  witaminie C  - i witaminie E  - możemy   spowolnić  proces  starzenia  się
- herbata  ma własności  antyrakowe.


Komentarze

  1. Bardzo ciekawe! :) Mam pytanie: czy wymienione przez Ciebie kultywary (asatsuyu, yutakamidori, asanoka, satsuma midori) tak popularne w Kagoshima mają monopolistę w tym regionie, tzn. czy są uprawiane przez jednego plantatora czy są plantatorzy, którzy się specjalizują w uprawie danego kultywaru oraz czy te kultywary są w jakiś szczególny sposób obrabiane (może to sposób, z którego słynie Kagoshima? )? Czy mógłbyś przybliżyć temat?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma raczej monopolisty,czy specjalistycznych upraw jednego kultywaru. Jest to raczej tradycja tej prefektury hodowaniu wielu odmian krzewu herbacianego. Dzieki roznym odmiana mozna robic mieszanki tez. blending.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz