Udział w ostaniej imprezie herbacianej ponownie uświadomił mi jak ważna poprawna klasyfikacja herbat.
prasowane herbaty z prow.Hunan
Niby proste parzenie w parku -ale wszyscy uczestnicy mają pojęcie o herbatach - rozmowy przed rozpoczęciem spotkania bardzo fachowe i jest o czym podyskutować dowiedzieć się nowych faktów a także zaparzyć kilka herbat w celach poznwaczo-edukacyjnych. Niestety tego brakuje tego w naszym kraju. Przypomniało mi się zaskoczenie wolontariuszki na ubiegłorocznym festiwalu w Poznaniu kiedy dowiedziała się ze herbata pu -erh ma różne oblicza i nazywanie jej jako czerwona nie jest zbyt trafne. Może przydało by się podstawowe podszkolenie wolontariuszy przed imprezą pokazać im jakie oblicza ma herbata ?
herbata 白芽奇蘭 bai ya qi lan z prow Fujian.
W naszym kraju sa osoby które także zauważają ten problem np. Konrad Pociask ktory w swoim opisie " Rzecz o herbacie czerwonej" bardzo trafnie ukazał jakie problemy nosi nazewnictwo. Z takimi osobami bardzo dobrze rozmawia sie o herbatach . Ta nieszczesna " herbata czerwona " - kiedy znikną te nieporozumienia? Poprosiłem Agnieszkę Chojnacka -z " blog Mycupoftea " o przesledzenie jak w języku angielskim przedstwiana jest "Red Tea " - i odpowiedź była iż herbata czerwona nie jest kojarzona z herbatami typu pu-erh. Agnieszka bardzo poważnie podchodzi do wszelkich klasyfikacji jej opinie oparte sa na najlepszych wiarygodnych źródłach ...
Ale po co tyle rozpisywania sie na temat herbat późno fermentowanych ??? Mam w planach dokladniejsze przedstawienie tego rodzaju herbat - planuje dotrzeć do miasta Anhua (prow. Hunan) -żeby ukazac czym herbaty ciemne - to nie tylko Pu-Erh czy Liu Bao.....
prasowane herbaty z prow.Hunan
Niby proste parzenie w parku -ale wszyscy uczestnicy mają pojęcie o herbatach - rozmowy przed rozpoczęciem spotkania bardzo fachowe i jest o czym podyskutować dowiedzieć się nowych faktów a także zaparzyć kilka herbat w celach poznwaczo-edukacyjnych. Niestety tego brakuje tego w naszym kraju. Przypomniało mi się zaskoczenie wolontariuszki na ubiegłorocznym festiwalu w Poznaniu kiedy dowiedziała się ze herbata pu -erh ma różne oblicza i nazywanie jej jako czerwona nie jest zbyt trafne. Może przydało by się podstawowe podszkolenie wolontariuszy przed imprezą pokazać im jakie oblicza ma herbata ?
herbata 白芽奇蘭 bai ya qi lan z prow Fujian.
W naszym kraju sa osoby które także zauważają ten problem np. Konrad Pociask ktory w swoim opisie " Rzecz o herbacie czerwonej" bardzo trafnie ukazał jakie problemy nosi nazewnictwo. Z takimi osobami bardzo dobrze rozmawia sie o herbatach . Ta nieszczesna " herbata czerwona " - kiedy znikną te nieporozumienia? Poprosiłem Agnieszkę Chojnacka -z " blog Mycupoftea " o przesledzenie jak w języku angielskim przedstwiana jest "Red Tea " - i odpowiedź była iż herbata czerwona nie jest kojarzona z herbatami typu pu-erh. Agnieszka bardzo poważnie podchodzi do wszelkich klasyfikacji jej opinie oparte sa na najlepszych wiarygodnych źródłach ...
Ale po co tyle rozpisywania sie na temat herbat późno fermentowanych ??? Mam w planach dokladniejsze przedstawienie tego rodzaju herbat - planuje dotrzeć do miasta Anhua (prow. Hunan) -żeby ukazac czym herbaty ciemne - to nie tylko Pu-Erh czy Liu Bao.....
湖南茶叶
Komentarze
Prześlij komentarz