Kabuse chaー to japońska herbata która nie jest produkowana na wielką skalę , podobnie jak tencha czy gyokuro jest twz. herbata zacieniana. Unikalna technika uprawy daje ciekawe efekty : kiedy światło słoneczne nie dochodzi do liści katechiny które są odpowiedzialne za gorzkie smaki zmniejszają się a teina ( L-Theanine ) która odpowiada za umami wzrasta. ...Ale tak jest tylko w teorii. Doświadczenie z Kabuse cha -Kondo -seicha - ukazuje że może być inaczej.
Zaskoczenie...minimalna nuta słodyczy we znaki daje bardzo skoncentrowany zdecydowany gorzkawy smak. Taką moc może dostarczyć tylko młody liść np. przy parzeniu herbat typu bancha nigdy podobnego wyrazistego naparu nie uzyskamy.
Oględziny suszu ukazują iż mamy doczynienia z dobrze obronionym materiałem.
Kabuse cha -Kondo Seicha( 近藤製茶 ) 西尾市
Opisywana herbata pochodzi z asortymentu małej firmy z rejonu Nishio której jak można się domyśleć właścicielem jest rodzina o nazwisku Kondo. Nishio to jeden z najważniejszych producentów herbat typu tencha a znakomita jej wiekszość po przemiale na proszek wysyłana jest do Uji( koło Kyoto) gdzie dodawana jest do markowych mieszanek nazywanych "Uji Matcha".
Opis ten zajdziemy w" surowa -Matcha. Tencha wizyta w miejscu upraw Nishio ".
Ten dzisiejszy wpis jest zapowiedzią relacji z tegorocznej wizyty w Kondo-seicha.
xxxx
Drugie podejscie do kabuse cha : tym razem parzenie już..w klasycznym zestawie.Przygotowanie w porcelanie Kutani. (九谷焼 kutani yaki)
Mały rozmiar naczyn sygnalizuje iż parzenie będzie degustacyjne bardziej przygotowane na poznawanie nowego smaku niz delektowaniem sie dobrze znanym naparem.
W temeraturze ok.60℃ czajniczku parzy sie ,,,, Kabuse-cha....
Niespodziewanie silny napar daje do myślenia, zastanawia.
Po ok.2ch minutach całkowicie rozwinęły się listki. Smak bardzo wyrazisty o dużym ładunku gorzkich akcentów ..
Popijanie w małych czarkach - jest wskazane bo moc napoju jest uderzająca, bardzo popudza.
Można podać zamiast mocnego alkoholu i oczarować takim poczęstunkiem.
Do drugiego parzenia (30 sekund w temp ok.80℃) herbata jest bardzo mocna.
Trzecie słabe i na tym trzeba zakończyć degustacje.
西尾市 生きてりる味と香り 近藤製茶
Herbata z młodych liści krzewu herbacianego.
Komentarze
Prześlij komentarz