Ostanio koncetruje się nad poznawaniem oblicz herbat ciemnych.
Ze względu na proces produkcji nie trudno określić co to za herbaty oraz jak powstają. W skrócie : Jeśli w listkach zatrzyma się proces oksydacji (tj. utleniania związków chemicznych) i podda fermentacji polegającej na długotrwałym działaniu drobnoustrojów to otrzymamy herbatę ciemną inaczej postfermentowaną - późno fermentowaną - z ang. DARK TEA ( nieprofesjonalnie : czerwona )
Wyjazd do prowincji Hunan i pobyt w rejonie Anhua pomógł w pogłębianiu wiedzy o herbatach ciemnych.
Tian Jian hei cha 天尖黑茶 jest ciekawym przykładem herbaty ciemnej która jako prasowana kostka cegła przechowywana jest w bambusowej plecionce.
Właściwie to nie wiem czy 1kg herbaty to kostka ale jak widać na fotografii liście są lekko sprasowane tak że można je łatwo wykruszyć -odpadają zachowując strukturę .
Przygotowanie :
Obowiązkowe przepłukanie suszu herbacianego przed właściwym parzeniem.
Tak robią wszyscy którzy zajmują się produkcją i handlem tej herbaty. Prawdopodobnie teraz to może być tylko tradycja -gdyż obecnie herbata produkowana jest pod ścisłą kontrolą w higienicznych warunkach.
zalewanie wodą powyzej 95℃ i parzenie ok. 1minuta.
Lekko gorzki smak plus wiele -dodatkow - ale absolutny brak aromatow pojawiajacych sie przy parzeniu herbat zielonych czy oolongow. Akcenty smakowe jakie znajdziemy w winie czy coś wspólnego z tytoniem ,wędzonego drewna oraz ziemisty smak .
松煙香 czyli aromat "wędzonych desek sosnowych "- tak definiuja zapach tej herbaty chinscy specjaliści .- Lukasz z " Dado moja droga... " ocenił bardzo trafnie napar jako : " MOKRY LAS". Proces Hōngbèi (烘焙) przypiekania wędzenia ma istotny wpływ na walory tej herbaty.
parzona 6razy
Nietypowy smak wymaga zapoznania się czym jest ta herbata i jakie ma właściwości zdrowotne itp. Napewno Tian Jian hei cha 天尖黑茶 trudno będzie zaliczyć do herbat degustacyjnych , napar jest totalnie inny. Jeśli ktoś gustuje " w wędzonkach " to na pewno polubi tego typu herbaty.
Okres zbiorów liści :pózna wiosna i lato
Historia herbat w Anhua jest bardzo długa i bogata w epizody należy jednak dodać że współczesne metody produkcji zostały opracowane w latach 40-tych ubiegłego wieku kiedy powstały pierwsze nowoczesne laboratoria naukowe.
Proces -wo dui 渥堆 odpowiedzialny za przyspieszenie przemian lisciach.
Najbardziej znanym przedstawicielem herbat ciemnych jest Pu erh. Jednakże ogromna różnorodność pu-erhów nie pozwala do dokładnej klasyfikacji gdyż czasami są to herbaty którym nadaje się nazwy ze względu na miejsce pochodzenia a nie obróbki liści (np. ya bao - biały pu erh ). Trzeba mieć na uwadze iż w świecie herbat ciemnych znajdziemy wiele ciekawostek nie tylko w Chinach ale także w innych krajach np. w Japonii.Wyjazd do prowincji Hunan i pobyt w rejonie Anhua pomógł w pogłębianiu wiedzy o herbatach ciemnych.
Tian Jian hei cha 天尖黑茶 jest ciekawym przykładem herbaty ciemnej która jako prasowana kostka cegła przechowywana jest w bambusowej plecionce.
Właściwie to nie wiem czy 1kg herbaty to kostka ale jak widać na fotografii liście są lekko sprasowane tak że można je łatwo wykruszyć -odpadają zachowując strukturę .
Przygotowanie :
Obowiązkowe przepłukanie suszu herbacianego przed właściwym parzeniem.
Tak robią wszyscy którzy zajmują się produkcją i handlem tej herbaty. Prawdopodobnie teraz to może być tylko tradycja -gdyż obecnie herbata produkowana jest pod ścisłą kontrolą w higienicznych warunkach.
zalewanie wodą powyzej 95℃ i parzenie ok. 1minuta.
Lekko gorzki smak plus wiele -dodatkow - ale absolutny brak aromatow pojawiajacych sie przy parzeniu herbat zielonych czy oolongow. Akcenty smakowe jakie znajdziemy w winie czy coś wspólnego z tytoniem ,wędzonego drewna oraz ziemisty smak .
松煙香 czyli aromat "wędzonych desek sosnowych "- tak definiuja zapach tej herbaty chinscy specjaliści .- Lukasz z " Dado moja droga... " ocenił bardzo trafnie napar jako : " MOKRY LAS". Proces Hōngbèi (烘焙) przypiekania wędzenia ma istotny wpływ na walory tej herbaty.
parzona 6razy
Nietypowy smak wymaga zapoznania się czym jest ta herbata i jakie ma właściwości zdrowotne itp. Napewno Tian Jian hei cha 天尖黑茶 trudno będzie zaliczyć do herbat degustacyjnych , napar jest totalnie inny. Jeśli ktoś gustuje " w wędzonkach " to na pewno polubi tego typu herbaty.
Okres zbiorów liści :pózna wiosna i lato
Historia herbat w Anhua jest bardzo długa i bogata w epizody należy jednak dodać że współczesne metody produkcji zostały opracowane w latach 40-tych ubiegłego wieku kiedy powstały pierwsze nowoczesne laboratoria naukowe.
Komentarze
Prześlij komentarz