Guzhang Maojian (古丈毛尖茶) zielona herbata z prowincji Hunan.

Dobra pogoda nie odpuszcza  - to okazja do jesiennej sesji herbacianej na świeżym powietrzu.
Warunki tak sprawiły iż mam  naturalny  jesienny widok z okna pozwalający  na obserwację  okolicznej przyrody. W takim otoczeniu herbata  smakuje wyśmienicie  choć nie była zaparzona  na super dobrej  wodzie  a listki też nie najwyższej jakości.  Dziś plan degustacji  mało znanej po za Chinami  (a właściwie prowincją Hunan)  herbaty Guzhang Maojian (古丈毛尖茶)



Powiat Guzhang znajduję się na północno-zachodnim krańcu prowincji Hunan, zamieszkiwany jest przez mniejszości narodowe o nazwie Miao (苗 ). W graniach  prowincji Hunan jest to znana herbata z tzn. z  wyrobioną marką. W opisie miejsc upraw dowiemy się ze są tam bardzo dobre warunki dla wegetacji krzewu herbacianego ..czyli  to wzgórza gdzie poranki są zamglone. Średnia temperatura roczna 16C --dobre nasłonecznienie i z częstymi opadami.  Pierwsze historyczne zapiski o herbatach pojawiają się  już 1700 lat emu - a podczas trwania dynastii Qing (1644-1912) ta herbata  była wysyłana na dwór cesarski.



Dzisiejsze parzenie  miało  być porównaniem 2ch herbat z tego samego rejonu nawet tej samej  firmy (雲露  Yún lù)  Bo okazuje  się ze oprócz Guzhang Maojian (古丈毛尖)  mamy tez Guzhang Lǜchá(古丈綠茶) co przetłumaczyć możemy jako  "Guzhang Zielona herbata."
     Te  dwie herbaty kupione  były w specjalistycznym sklepie z produktami  rejonu Guzhang.



Po rozpakowaniu okazuje się ze tutaj coś  jest nie tak. ( ?)
 Jeśli chodzi o Guzhang Lǜchá(古丈綠茶) - to jeszcze rozumiem -  cena 20 yuanow - ( czyli ok 10 zl pln.) za 100 gram  herbaty ze starszych liści  -które były zbierane i  obrabiane  maszynowo - jako produkt masowy  czyli herbata do codziennego popijania. ( coś w rodzaju polskich herbat z supermarketu)  Czyli cena adekwatna do jakości.
 Guzhang Maojian (古丈毛尖) - 50 gram za 30 yuanow  ( ok 15 zl pln )  okazała się  dosyć  daleka wersji  od  klasycznej  Guzhang Maojian  jaką  poznałem wcześniej  ..



                                                 Listki niby  były  zwinięte we włoski. (毛尖).

 Ale to nie to sama herbata która miłem okazje skosztować w  podczas specjalistycznego pokazu.   Sytuacja  jest taka : nazwa ta sama (Guzhang Maojian -古丈毛尖    ) prawdopodobnie miejsce  występowania i  krzew herbaciany ten sam >>  jednakże smak ,aromat  i kolor inny. Ta dzisiaj popijana jest produkowana na skale masową  nie ma tej świeżości i intensywnego aromatu.


Ale nie przeszkadza  to zbytnio gdyż  jesienna pogoda, ciepły powiew powietrza i  nastrój jest tak dobry ze smak każdej herbaty przynosi  dużo satysfakcjn   A może nawet lepiej bo przecież była okazja degustacji bardzo wysokiej jakości Guzhang Maojian.


Pojawiają się także  przemyślenia - czy ta masowo produkowana herbata  chińska na eksport  jest takiej samej jakości jak ta która piją Chińczycy..( ?)  czyli co ma wspólnego  "Guzhang Zielona herbata" (古丈綠茶  ) z China Green Tea ( 中國綠茶 )  firmy Golden Sail Brand. ???


W zapasach  mam zieloną herbatę  zakupioną  w Norymberdze.  Więc można  porównać.


Ta eksportowa herbata " Chinska Zielona " bardzo odbiega smakowo od  Guzhang Lǜchá(古丈綠茶) -  raczej przypomina znany Gunpowder ( 珠茶) -  który produkowany jest dla  cudzoziemców - Chińczycy  raczej nie piją tego typu naparów.
Jak widać " Chińska Eksportowa Herbata Zielona"  nie nadaje  się do parzenia w szklanych naczyniach tzn. chodzi tutaj  raczej o estetykę - ciemny  brudno- żółty  kolor a także pokruszone  liście niezbyt  dobrze się prezentują. To idealna herbata  do restauracji  jako dodatek : 
świetnie zgasi pragnienie, harmonijnie współgra z potrawami. Niestety jako herbata degustacyjna nie ma szans z mistrzowsko  obrobionymi listkami Camelia Sinesis.

Świetnie - jest uzupełnienie:

             

 Guzhang Maojian (古丈毛尖茶)  zielona herbata  z prowincji Hunan  część -II
Tak było na degustacji  wysokiej jakości herbaty...

Przekazałem fotografie -  dokumentacja  jak urodziwa przedstawicielka narodowości Miao - przygotowywane herbatę -  jest warta przedstawienia.




Parzenie w temp ok 85 C
Jak widać szklane naczynia w użyciu...tutaj schładzanie wody ...a .w szklankach "lufach" - są już listki herbaciane.




tak prezentuje  się   wysokiego  sortu  maojan.(毛尖)...jak widać  znacznie inny niż  mojego dzisiejszego parzenia..

Różnice w smaku są dość widoczne - w pamięci powraca  został intensywny świeży smak  typowy dla herbat zielonych chińskich... wykonanych z przez mistrzów .. Listki pięknie zachowane  - i dlatego używa się szkła ...żeby je obejrzeć.


.Guzhang Maojian ma specjalny  proces produkcji , a jego technologia przetwarzania dzieli się na osiem etapów :  po zebraniu liście "odpoczywają" następnie poddaje się  procesowi Shāqīng殺青) czyli powstrzymania oksydacji..potem jest początkowe ugniatanie, ponowne poddanie procesowi powstrzymania oksydacji ( 炒二青 ), ugniatanie , trzecia obróbka termiczna dla powstrzymania oksydacji  (炒三青  ),  skręcanie listków we "włoski" finalnie wysuszenie herbaty na  rozgrzanym kotle.  ( kocioł w kształcie wielkiej miednicy.)
Umiejętność produkcji herbaty zdobywa się latami a najlepiej jeśli przekazywane jest to z pokolenia  na pokolenie.





Autochtonka  patrzy się i jak by przewidziała ( ezoteryka ? )  że jak będę  pił Guzhang może nastąpić  jakieś zamieszanie .    (古丈毛尖茶) Co .. ta mina ? tłumaczy dużo -"  nie kupiłeś u mnie dobrej jakości herbaty "  to teraz wspominaj  te  chwilę  kiedy  parzona herbata  umiała  naprawdę  wyśmienity smak.

Komentarze