Dobra pogoda nie odpuszcza  - to okazja do jesiennej sesji herbacianej na świeżym powietrzu.
Warunki tak sprawiły iż mam naturalny jesienny widok z okna pozwalający na obserwację okolicznej przyrody. W takim otoczeniu herbata smakuje wyśmienicie choć nie była zaparzona na super dobrej wodzie a listki też nie najwyższej jakości. Dziś plan degustacji mało znanej po za Chinami (a właściwie prowincją Hunan) herbaty Guzhang Maojian (古丈毛尖茶)
Powiat Guzhang znajduję się na północno-zachodnim krańcu prowincji Hunan, zamieszkiwany jest przez mniejszości narodowe o nazwie Miao (苗 ). W graniach prowincji Hunan jest to znana herbata z tzn. z wyrobioną marką. W opisie miejsc upraw dowiemy się ze są tam bardzo dobre warunki dla wegetacji krzewu herbacianego ..czyli to wzgórza gdzie poranki są zamglone. Średnia temperatura roczna 16C --dobre nasłonecznienie i z częstymi opadami. Pierwsze historyczne zapiski o herbatach pojawiają się już 1700 lat emu - a podczas trwania dynastii Qing (1644-1912) ta herbata była wysyłana na dwór cesarski.
Dzisiejsze parzenie miało być porównaniem 2ch herbat z tego samego rejonu nawet tej samej firmy (雲露 Yún lù) Bo okazuje się ze oprócz Guzhang Maojian (古丈毛尖) mamy tez Guzhang Lǜchá(古丈綠茶) co przetłumaczyć możemy jako "Guzhang Zielona herbata."
Te dwie herbaty kupione były w specjalistycznym sklepie z produktami rejonu Guzhang.
Po rozpakowaniu okazuje się ze tutaj coś jest nie tak. ( ?)
Jeśli chodzi o Guzhang Lǜchá(古丈綠茶) - to jeszcze rozumiem - cena 20 yuanow - ( czyli ok 10 zl pln.) za 100 gram herbaty ze starszych liści -które były zbierane i obrabiane maszynowo - jako produkt masowy czyli herbata do codziennego popijania. ( coś w rodzaju polskich herbat z supermarketu) Czyli cena adekwatna do jakości.
Guzhang Maojian (古丈毛尖) - 50 gram za 30 yuanow ( ok 15 zl pln ) okazała się dosyć daleka wersji od klasycznej Guzhang Maojian jaką poznałem wcześniej ..
Listki niby były zwinięte we włoski. (毛尖).
Ale to nie to sama herbata która miłem okazje skosztować w podczas specjalistycznego pokazu. Sytuacja jest taka : nazwa ta sama (Guzhang Maojian -古丈毛尖 ) prawdopodobnie miejsce występowania i krzew herbaciany ten sam >> jednakże smak ,aromat i kolor inny. Ta dzisiaj popijana jest produkowana na skale masową nie ma tej świeżości i intensywnego aromatu.
Ale nie przeszkadza to zbytnio gdyż jesienna pogoda, ciepły powiew powietrza i nastrój jest tak dobry ze smak każdej herbaty przynosi dużo satysfakcjn A może nawet lepiej bo przecież była okazja degustacji bardzo wysokiej jakości Guzhang Maojian.
Pojawiają się także przemyślenia - czy ta masowo produkowana herbata chińska na eksport jest takiej samej jakości jak ta która piją Chińczycy..( ?) czyli co ma wspólnego "Guzhang Zielona herbata" (古丈綠茶 ) z China Green Tea ( 中國綠茶 ) firmy Golden Sail Brand. ???
W zapasach mam zieloną herbatę zakupioną w Norymberdze. Więc można porównać.
             
Warunki tak sprawiły iż mam naturalny jesienny widok z okna pozwalający na obserwację okolicznej przyrody. W takim otoczeniu herbata smakuje wyśmienicie choć nie była zaparzona na super dobrej wodzie a listki też nie najwyższej jakości. Dziś plan degustacji mało znanej po za Chinami (a właściwie prowincją Hunan) herbaty Guzhang Maojian (古丈毛尖茶)
Powiat Guzhang znajduję się na północno-zachodnim krańcu prowincji Hunan, zamieszkiwany jest przez mniejszości narodowe o nazwie Miao (苗 ). W graniach prowincji Hunan jest to znana herbata z tzn. z wyrobioną marką. W opisie miejsc upraw dowiemy się ze są tam bardzo dobre warunki dla wegetacji krzewu herbacianego ..czyli to wzgórza gdzie poranki są zamglone. Średnia temperatura roczna 16C --dobre nasłonecznienie i z częstymi opadami. Pierwsze historyczne zapiski o herbatach pojawiają się już 1700 lat emu - a podczas trwania dynastii Qing (1644-1912) ta herbata była wysyłana na dwór cesarski.
Dzisiejsze parzenie miało być porównaniem 2ch herbat z tego samego rejonu nawet tej samej firmy (雲露 Yún lù) Bo okazuje się ze oprócz Guzhang Maojian (古丈毛尖) mamy tez Guzhang Lǜchá(古丈綠茶) co przetłumaczyć możemy jako "Guzhang Zielona herbata."
Te dwie herbaty kupione były w specjalistycznym sklepie z produktami rejonu Guzhang.
Po rozpakowaniu okazuje się ze tutaj coś jest nie tak. ( ?)
Jeśli chodzi o Guzhang Lǜchá(古丈綠茶) - to jeszcze rozumiem - cena 20 yuanow - ( czyli ok 10 zl pln.) za 100 gram herbaty ze starszych liści -które były zbierane i obrabiane maszynowo - jako produkt masowy czyli herbata do codziennego popijania. ( coś w rodzaju polskich herbat z supermarketu) Czyli cena adekwatna do jakości.
Guzhang Maojian (古丈毛尖) - 50 gram za 30 yuanow ( ok 15 zl pln ) okazała się dosyć daleka wersji od klasycznej Guzhang Maojian jaką poznałem wcześniej ..
Listki niby były zwinięte we włoski. (毛尖).
Ale to nie to sama herbata która miłem okazje skosztować w podczas specjalistycznego pokazu. Sytuacja jest taka : nazwa ta sama (Guzhang Maojian -古丈毛尖 ) prawdopodobnie miejsce występowania i krzew herbaciany ten sam >> jednakże smak ,aromat i kolor inny. Ta dzisiaj popijana jest produkowana na skale masową nie ma tej świeżości i intensywnego aromatu.
Ale nie przeszkadza to zbytnio gdyż jesienna pogoda, ciepły powiew powietrza i nastrój jest tak dobry ze smak każdej herbaty przynosi dużo satysfakcjn A może nawet lepiej bo przecież była okazja degustacji bardzo wysokiej jakości Guzhang Maojian.
Pojawiają się także przemyślenia - czy ta masowo produkowana herbata chińska na eksport jest takiej samej jakości jak ta która piją Chińczycy..( ?) czyli co ma wspólnego "Guzhang Zielona herbata" (古丈綠茶 ) z China Green Tea ( 中國綠茶 ) firmy Golden Sail Brand. ???
W zapasach mam zieloną herbatę zakupioną w Norymberdze. Więc można porównać.
Ta eksportowa herbata " Chinska Zielona " bardzo odbiega smakowo od  Guzhang Lǜchá(古丈綠茶) -  raczej przypomina znany Gunpowder ( 珠茶) -  który produkowany jest dla  cudzoziemców - Chińczycy  raczej nie piją tego typu naparów.
Jak widać " Chińska Eksportowa Herbata Zielona"  nie nadaje  się do parzenia w szklanych naczyniach tzn. chodzi tutaj  raczej o estetykę - ciemny  brudno- żółty  kolor a także pokruszone  liście niezbyt  dobrze się prezentują. To idealna herbata  do restauracji  jako dodatek : 
świetnie zgasi pragnienie, harmonijnie współgra z potrawami. Niestety jako herbata degustacyjna nie ma szans z mistrzowsko  obrobionymi listkami Camelia Sinesis.
Świetnie - jest uzupełnienie:
 Guzhang Maojian (古丈毛尖茶)  zielona herbata  z prowincji Hunan  część -II
Tak było na degustacji  wysokiej jakości herbaty...
Przekazałem fotografie -  dokumentacja  jak urodziwa przedstawicielka narodowości Miao - przygotowywane herbatę -  jest warta przedstawienia.
Parzenie w temp ok 85 C
Jak widać szklane naczynia w użyciu...tutaj schładzanie wody ...a .w szklankach "lufach" - są już listki herbaciane.
tak prezentuje  się   wysokiego  sortu  maojan.(毛尖)...jak widać  znacznie inny niż  mojego dzisiejszego parzenia..
Różnice w smaku są dość widoczne - w pamięci powraca  został intensywny świeży smak  typowy dla herbat zielonych chińskich... wykonanych z przez mistrzów .. Listki pięknie zachowane  - i dlatego używa się szkła ...żeby je obejrzeć.
.Guzhang Maojian ma specjalny  proces produkcji , a jego technologia przetwarzania dzieli się na osiem etapów :  po zebraniu liście "odpoczywają" następnie poddaje się  procesowi Shāqīng( 殺青) czyli powstrzymania oksydacji..potem jest początkowe ugniatanie, ponowne poddanie procesowi powstrzymania oksydacji ( 炒二青 ), ugniatanie , trzecia obróbka termiczna dla powstrzymania oksydacji  (炒三青  ),  skręcanie listków we "włoski" finalnie wysuszenie herbaty na  rozgrzanym kotle.  ( kocioł w kształcie wielkiej miednicy.)
Umiejętność produkcji herbaty zdobywa się latami a najlepiej jeśli przekazywane jest to z pokolenia  na pokolenie.
Autochtonka  patrzy się i jak by przewidziała ( ezoteryka ? )  że jak będę  pił Guzhang może nastąpić  jakieś zamieszanie .    (古丈毛尖茶) Co .. ta mina ? tłumaczy dużo -"  nie kupiłeś u mnie dobrej jakości herbaty "  to teraz wspominaj  te  chwilę  kiedy  parzona herbata  umiała  naprawdę  wyśmienity smak.











Komentarze
Prześlij komentarz