Wspaniałe ciepłe popołudnie pierwszych dni października -na taką okazję najlepiej przygotować coś specjalnego. Otwarte okno ! ciepłe świeże powietrze !.. czas na herbatę!
Wybór padł na " konkursową" - czyli unikat który wytwarzany jest jako pokaz umiejętności obróbki liści krzewu . Na kompetycje powstają herbaty o najwyższych walorach smakowych oraz mistrzowskiej jakości. Taka herbata w normalnych warunkach jest absolutnie nie opłacalna w produkcji ze względu na pracochłonność.
Gdzie była prezentowana ?
Od kilku lat w mieście Owariasahi ( prefktura Aichi ) odbywa się '" The Black Tea Festival" promujący herbaty czarne ( czyli te o oksydacji 100%) - Wydawało by się że jest to specjalistyczne wydarzenie ale z roku na rok przyciąga liczną rzeszę gości, i to nie tylko wielbicieli herbat. O herbacianych atrakcjach czy profesjonalnej organizacji rozpisywać się nie będę. Jednym z punktów bogatego programu jest wybór najciekawszej herbaty. I właśnie na ten konkurs p. Shibamoto przygotował " Tezumi koucha " czyli ręcznie obrabianą". Właściwie jest to kolaboracja bo nad procesem powstawania czuwał p. Hirosato Gotoh - jeden z najbardziej charyzmatycznych utalentowanych osób w Japonii produkujących herbaty oksydowane. Współpraca nie tylko dwóch profesjonalistów ale i pasjonatów dała w efekcie herbatę o niezwykłym aromacie i smaku. A suszu powstało zaledwie 600 gram. To wielkie szczęście dostać 10 gramów - i dlatego w niemal ceremonialnych warunkach następuje parzenie.
\" Głowa Krowy " cień w czajniku - przypadek ?/
Liście zaczynają się rozwijać - fotografuje - a tutaj ukazuje się cień przypominający głowę krowy - Pojawia się wspomnienie iż ostatnio przysłuchiwałem się wyjaśnieniom dlaczego weganie nie piją mleka. Czy traktowanie zwierząt które w okrutnych warunkach produkują na potrzeby ludzkie pożywienie jest etycznie - ? Na pewno NIE! Lepiej mieć to na uwadze .
Parzona herbata swoim aromatem sygnalizuje ze czas skosztować.
Przygotowanie 5 gram w wodzie o temperaturze powyżej 95 C w rozgrzanym czajniku ( praca Anety Zatytki)... Czarka od artysty ceramika z Chin -pana Liu Jiahao(劉嘉豪)
Smak dość wyrazisty stonowany tzn. bardzo przypomina herbaty z odmian assamskich z tym że przy przy- prażanie liści dało dodatkowy efekt: pojawia się nuta przypieczenia.... Stonowanie polega na tym iż mocny smak " assamski" jest jakby przygłuszony innymi akcentami znanymi z japonskich herbat oksydowanych czyli Wa-koucha (和紅茶)。
Wybór padł na " konkursową" - czyli unikat który wytwarzany jest jako pokaz umiejętności obróbki liści krzewu . Na kompetycje powstają herbaty o najwyższych walorach smakowych oraz mistrzowskiej jakości. Taka herbata w normalnych warunkach jest absolutnie nie opłacalna w produkcji ze względu na pracochłonność.
Gdzie była prezentowana ?
Od kilku lat w mieście Owariasahi ( prefktura Aichi ) odbywa się '" The Black Tea Festival" promujący herbaty czarne ( czyli te o oksydacji 100%) - Wydawało by się że jest to specjalistyczne wydarzenie ale z roku na rok przyciąga liczną rzeszę gości, i to nie tylko wielbicieli herbat. O herbacianych atrakcjach czy profesjonalnej organizacji rozpisywać się nie będę. Jednym z punktów bogatego programu jest wybór najciekawszej herbaty. I właśnie na ten konkurs p. Shibamoto przygotował " Tezumi koucha " czyli ręcznie obrabianą". Właściwie jest to kolaboracja bo nad procesem powstawania czuwał p. Hirosato Gotoh - jeden z najbardziej charyzmatycznych utalentowanych osób w Japonii produkujących herbaty oksydowane. Współpraca nie tylko dwóch profesjonalistów ale i pasjonatów dała w efekcie herbatę o niezwykłym aromacie i smaku. A suszu powstało zaledwie 600 gram. To wielkie szczęście dostać 10 gramów - i dlatego w niemal ceremonialnych warunkach następuje parzenie.
\" Głowa Krowy " cień w czajniku - przypadek ?/
Liście zaczynają się rozwijać - fotografuje - a tutaj ukazuje się cień przypominający głowę krowy - Pojawia się wspomnienie iż ostatnio przysłuchiwałem się wyjaśnieniom dlaczego weganie nie piją mleka. Czy traktowanie zwierząt które w okrutnych warunkach produkują na potrzeby ludzkie pożywienie jest etycznie - ? Na pewno NIE! Lepiej mieć to na uwadze .
Parzona herbata swoim aromatem sygnalizuje ze czas skosztować.
Przygotowanie 5 gram w wodzie o temperaturze powyżej 95 C w rozgrzanym czajniku ( praca Anety Zatytki)... Czarka od artysty ceramika z Chin -pana Liu Jiahao(劉嘉豪)
Smak dość wyrazisty stonowany tzn. bardzo przypomina herbaty z odmian assamskich z tym że przy przy- prażanie liści dało dodatkowy efekt: pojawia się nuta przypieczenia.... Stonowanie polega na tym iż mocny smak " assamski" jest jakby przygłuszony innymi akcentami znanymi z japonskich herbat oksydowanych czyli Wa-koucha (和紅茶)。
listki ukazują ze oksydacja nie jest 100%
Nietuzinkowy smak to nie tylko technika obrabiania lisci - tutaj ważna rolę odgrywa dóbr krzewu - a w przypadku tej herbaty jest tovkultywar Inzatsu 131- ( 印雑131 ).
Skrótowo przedstawiając te odmianę na uwadze trzeba mieć jego historię gdyż z botanicznego punktu widzenia to ciekawa krzyżówka:
- powstała z nasion krzewu przywiezionego z Assamu o nazwie Manipuri 5 (?) (マニプリー5 ) który został tal zapylony przez lokalny krzew herbaciany zairai
Analizujac nazwę Inzatsu dowiemy się o co oznacza :
In (印 ) - Indie
Zatsu(雑 )- wolne tłumaczenie - zmieszać - skrzyżować ..
Czyli Inzatu - mrożna tłumaczyć jako odmianę powstała ze skrzyżowania krzewu indyjskiego z lokalnym z Shizuoka.
Cechuje go mocny uderzający kwiatowy zapach spowodowany duża zawartością : " związku chemicznego o nazwie Antranilan metylu . Idealnie pasuje na herbaty 100% oksydowane.
Konkursowa Tetsumi -koucha -na opakowaniu możemy przeczytać :
- wolna od chemicznych środków
- naturalna uprawa
- nawożenie "przy pomocy kóz "
Piękna kolekcja - listków herbacianych......Parzenia były 2
pierwsze ok.1 minuta
drugie ok.45. sekund..
trzecie ok.3 minuty można uznać za mało wartościowe.
Czarka w kolorze ciemno kremowym - wypalana w piecu na drewno w historycznym miejscu Tongguan kolo Changsha.
- O ceramiku panu 劉嘉豪Liu Jiahao - być może powstanie inny wpis -jest on młodym artystą -jego rodzina zamieszkuje Tongguan od pokoleń zajmując się ie garncarstwem. Nowe czasy i nowe wartości artystyczne mieszają się z tradycjami . Nie jest łatwo kiedy tworzy się w miejscu o ponad 1300 letniej tradycji produkcji ceramiki. Tóng guān yáo 銅官窯
Ślinka leci :) Piękny opis.
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu mam nadzieję że wspólnie podegustujemy tego pokroju herbaty. A z Wami kazda herbata smakuje lepiej..hahahahaha!
OdpowiedzUsuń