Tezumikoucha Inzatsu 131 - 100% oksydowana herbata konkursowa - 手摘み紅茶  印雑131

Wspaniałe ciepłe popołudnie pierwszych dni października -na taką okazję najlepiej przygotować coś specjalnego. Otwarte okno !  ciepłe świeże powietrze !..  czas na herbatę!


Wybór padł na " konkursową"  - czyli unikat który wytwarzany jest jako pokaz umiejętności obróbki liści krzewu . Na kompetycje powstają  herbaty o najwyższych walorach smakowych oraz mistrzowskiej jakości. Taka herbata w normalnych warunkach jest absolutnie nie opłacalna w produkcji ze względu na pracochłonność.


Gdzie była prezentowana ?
  Od kilku lat w mieście  Owariasahi ( prefktura Aichi ) odbywa  się '" The Black Tea Festival" promujący herbaty czarne ( czyli te o oksydacji 100%) - Wydawało by się że  jest to specjalistyczne wydarzenie ale z roku na rok przyciąga liczną  rzeszę  gości, i to nie tylko wielbicieli herbat.  O herbacianych  atrakcjach  czy profesjonalnej organizacji rozpisywać się nie będę. Jednym z punktów bogatego programu jest wybór  najciekawszej  herbaty. I właśnie na ten konkurs p. Shibamoto przygotował " Tezumi koucha "  czyli ręcznie obrabianą".  Właściwie jest to kolaboracja bo nad procesem powstawania czuwał p. Hirosato Gotoh - jeden z najbardziej charyzmatycznych  utalentowanych  osób w Japonii produkujących herbaty oksydowane.  Współpraca nie tylko dwóch profesjonalistów ale i pasjonatów dała w efekcie herbatę o niezwykłym aromacie i smaku.  A suszu powstało zaledwie 600 gram.  To wielkie szczęście dostać 10 gramów -  i dlatego w niemal ceremonialnych warunkach następuje parzenie.


                               \" Głowa Krowy " cień w czajniku - przypadek ?/

   Liście zaczynają się rozwijać -  fotografuje - a tutaj ukazuje się cień przypominający  głowę krowy - Pojawia  się wspomnienie iż ostatnio  przysłuchiwałem  się wyjaśnieniom dlaczego weganie nie piją mleka. Czy traktowanie zwierząt  które w okrutnych  warunkach produkują na potrzeby ludzkie pożywienie  jest etycznie - ?     Na pewno  NIE!  Lepiej mieć to na uwadze .

  Parzona  herbata swoim aromatem sygnalizuje ze czas skosztować.


Przygotowanie  5 gram  w wodzie o temperaturze powyżej 95 C  w rozgrzanym czajniku (  praca Anety Zatytki)... Czarka od artysty ceramika z Chin  -pana Liu Jiahao(劉嘉豪) 

Smak  dość  wyrazisty stonowany tzn. bardzo przypomina  herbaty z  odmian assamskich z tym że  przy przy- prażanie liści dało dodatkowy efekt: pojawia się  nuta przypieczenia.... Stonowanie polega na tym iż  mocny smak " assamski" jest jakby przygłuszony  innymi akcentami znanymi z japonskich herbat oksydowanych  czyli Wa-koucha  (和紅茶)。



listki ukazują ze oksydacja nie jest 100%

Nietuzinkowy smak to nie tylko technika obrabiania lisci - tutaj ważna rolę odgrywa dóbr krzewu -  a  w przypadku tej herbaty jest tovkultywar   Inzatsu 131- ( 印雑131 ).
Skrótowo przedstawiając  te  odmianę  na uwadze trzeba mieć jego historię gdyż z botanicznego punktu widzenia to ciekawa krzyżówka:
- powstała z nasion krzewu przywiezionego z Assamu o nazwie Manipuri 5 (?)   (マニプリー5 ) który został tal zapylony przez lokalny krzew herbaciany zairai
Analizujac  nazwę  Inzatsu  dowiemy się  o co oznacza :
 In (印  )  -  Indie 
Zatsu(雑 )- wolne tłumaczenie -   zmieszać - skrzyżować   ..
Czyli Inzatu - mrożna tłumaczyć jako odmianę  powstała ze skrzyżowania  krzewu indyjskiego z lokalnym z Shizuoka. 

Cechuje go mocny  uderzający kwiatowy  zapach spowodowany duża zawartością :    " związku  chemicznego o nazwie Antranilan metylu .  Idealnie pasuje na herbaty 100% oksydowane.





Konkursowa Tetsumi -koucha -na opakowaniu   możemy  przeczytać :
- wolna od chemicznych środków
- naturalna uprawa
-  nawożenie "przy pomocy kóz "



Piękna kolekcja - listków herbacianych......Parzenia były 2 
 pierwsze  ok.1 minuta  
 drugie ok.45. sekund..
trzecie ok.3 minuty można uznać za mało wartościowe.


 
 刘嘉豪 作品 在铜官窑( tutaj po chińsku jest tekst o artyscie)   

Czarka w kolorze ciemno kremowym - wypalana w piecu na drewno w  historycznym  miejscu Tongguan kolo Changsha.
  •   O ceramiku panu 劉嘉豪Liu Jiahao - być może powstanie inny wpis -jest  on młodym artystą  -jego rodzina zamieszkuje Tongguan od pokoleń zajmując się ie garncarstwem. Nowe czasy i nowe wartości artystyczne  mieszają  się z  tradycjami .  Nie jest łatwo kiedy  tworzy się w miejscu o ponad 1300 letniej  tradycji produkcji ceramiki.  
  • Tóng guān yáo    銅官窯

Komentarze

  1. Dziękuję Małgosiu mam nadzieję że wspólnie podegustujemy tego pokroju herbaty. A z Wami kazda herbata smakuje lepiej..hahahahaha!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz