Kangryong Black Tea Unjong Tea - 은정홍차차 恩情紅茶- koreańska herbata.
은정홍차 恩情紅茶 Ujong Black Tea -
Informacje o zielonej herbacie z Korei Północnej znajdziemy na tym blogu w tekście "Kangryong Green Tea"z 21 stycznia 2018 roku. Dzisiaj natomiast przedstawię herbatę noszącą tę samą nazwę, ale z listków obrobionych na herbatę czarną (gdzie oksydacja jest bliska 100% - po koreańsku 홍차 紅茶 Hong cha - czerwona Podobnie jak Kangryong Green Tea, tak i Kangryong Black Tea jest tajemniczą herbatą, o której bardzo trudno znaleźć jakiekolwiek informacje. Teoretycznie jest to co prawda możliwe, bo herbata jest produktem firmy Chosun Ujong Trading Company ( 조선은정차무역회사 -朝鮮恩情茶貿易会社 ). Jest nawet podany adres i numer telefonu firmy - ale mimo tego, na łatwy kontakt nie ma co liczyć to wymaga kosztownych i czasochłonnych dzialan.. Jak dotąd, nie udało mi się spotkać z osobami które udzieliłyby satysfakcjonujących odpowiedzi - tj. kiedy herbata ta pojawiła się po raz pierwszy, jakie metody produkcji stosuje się do jej wytwarzania, jaka jej ilość jest wytwarzana rocznie itp. Nie wspominam już nawet o braku możliwości odwiedzin ogrodów herbacianych w Kangryong (강령군/康翎郡). prow Hwanghaenam-do (황해남도/黃海南道 ) .Reasumując - podobnie jak herbata zielona, jej wersja Black Tea ( 홍차 ) jest dość enigmatyczna, nie można o niej znaleźć niemal żadnych wiadomości, jedno możemy wiedzieć jednak z całą pewnością - jest trudno dostępna - unikat --- także w Korei Północnej.
창전거리 찻집
Jednym miejscem gdzie kupimy tę herbatę jest sklep- herbaciarnia Unjong Teahouse w stolicy Pyongynagu.
Naprawdę ciężko znaleźć cokolwiek o herbatach Unjong (은정차 恩情紅茶 ) nie pozostaje wobec tego nic innego, jak tylko zaparzyć listki i poznawać ich smak i aromat.
Przed parzeniem - listki prezentują się bardzo obiecująco tzn. widać że jest to herbata dobrze obrobiona - skręcone liście są dobrze zachowane
* Parzenie
- ok 5 gramów parzone jest w czajniku wykonanym przez artystę z Korei Południowej z okolic miasta Gimhae (김해시 /金海市) . Czyli mamy "symboliczne zjednoczenie" Północy z Południem.
*-Temperatura - ok. 95 st. C - pobudza liście, które dają przyjemny owocowy zapach. Znajome akcenty, podobne jak w herbatach oksydowanych, robionych ręcznie. Po ok. jednej minucie mamy piękny kolor i aromat naparu. * Smak - wyrazisty owocowy delikatny ale bez goryczki - bardzo przypomina wysokiej jakości japońskie herbaty oksydowane wakoucha.( 和紅茶 ) Nie ma jednak silnego bukietu smakowego jak w przypadku Balhyo cha - mocno oksydowanej herbaty z Korei Południowej.
Przed parzeniem - listki prezentują się bardzo obiecująco tzn. widać że jest to herbata dobrze obrobiona - skręcone liście są dobrze zachowane
*-Temperatura - ok. 95 st. C - pobudza liście, które dają przyjemny owocowy zapach. Znajome akcenty, podobne jak w herbatach oksydowanych, robionych ręcznie. Po ok. jednej minucie mamy piękny kolor i aromat naparu. * Smak - wyrazisty owocowy delikatny ale bez goryczki - bardzo przypomina wysokiej jakości japońskie herbaty oksydowane wakoucha.( 和紅茶 ) Nie ma jednak silnego bukietu smakowego jak w przypadku Balhyo cha - mocno oksydowanej herbaty z Korei Południowej.
* Bardzo dobra przyjemna w smaku herbata. Tym bardziej wzbudza ciekawość jak została wyhodowana, kto kontrolował proces produkcji i jak prezentują się ogrody herbaciane Unjong cha w prowicji Hwanghaenam-do (황해남도/黃海南道 ).....
*Parzenie do trzech raz jest dobre, Listki bardzo ładnie zachowane
Inspiracje parzeniem
Unjong 은정차 Kangryong Black Tea
*Parzenie do trzech raz jest dobre, Listki bardzo ładnie zachowane
Inspiracje parzeniem
Unjong 은정차 Kangryong Black Tea
Galaretka żeń-szeniowa ( Ginseng jelly snack) z Kesong
pottery
Art of TEA (...)
은정홍차 恩情紅茶 Ujong Black Tea
\
Kangryong Black Tea 황해남도 - niecodzienne doświadczenie.
"Zwykle herbaty nie można uprawiać na północ od 36 ° szerokości geograficznej północnej, ale Koreańskiej Akademii Nauk Rolniczych udało się przyspieszyć klimat, pozwalając na zimowanie drzew herbacianych w temperaturze minus 19 ° C."
cytat
통상 차는 북위 36°선 이북지역에서는 재배할 수 없으나, 농업과학원이 차나무가 영하 19℃에서도 겨울살이를 할 수 있도록 하는 등 풍토순화에 성공했다.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńNiestety nie interesuje mnie - szczególnie komercjalne wypisywanie.
OdpowiedzUsuń