Ostanio prawie wszystkie herbaty które parzę pochodzą z wyspy Kyushu - ( większość z prefektury Kagoshima ) Ale jest to przypadek a nie planowane działanie. Dziś parzenie -sencha asamushi - z mało znanego kultywaru o nazwie MANMEI.
- kultywar Nanmei .. "なんめい "
- typ herbaty : futsu mushi sencha ( 普通蒸し煎茶)
- miejsce upraw: pref. Kagoshima okolice Makurazaki(鹿児島県枕崎市下松製茶製造)
- charakterystyka kultywaru Nanmei:
powstał dzięki krzyżówce : ♀Sayamakaori oraz ♂Makurazaki13(pochodzenie assam)
W oficjalnym katalogu japońskich kulturowarow Camelia sinensis wydawanym Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa w Tokio znajdziemy praktyczne i fachowe opisy.
1.
Nanmei należy do najwczesniej rozwijcych się odmian -zbiory można zaczynać 6-7dni wcześniej niż odminana Yabukita.
2.
Jest to odmiana ciepłolubna i nadaje się do do hodowli w południowej części Japoni np. wyspa Kyusyu
3.
Odmiana odporna na wiekszosc chorob krzewu Camelia sinensis ( sa wyjatki )
4.
Smak obrobionych lisci podobny do owoców ( owocowy)
5.
Ogólnie odmiana podobna do kultywaru Saemidori 「さえみどり」
6.
Zerjestrowana w 2014 roku pod numerem 23034 ; osrodek badawczy w Makurazaki ( pref. Kagoshima)
Osobiste doswiadczenie :
parzenie w temperaturze 70 C pierwsze parzenie ok 40 sekund.
dobry smak..umami i slodkie amami jest wyczuwalne
intesywne zielony kolor daje uroku temu parzeniu
Herbata zakupiona w specjalistycznym sklepie herbacianym o nazwie Shigetsuen(思月園).
Jest to świetne miejsce żeby zaopatrzyć się w unikaty wybrane i sprowadzane przez w8lasciciela - profesjonaliste, znawcę herbaty . Sklep Shigetsuen(思月園)był przedstwiony przy opisie kultywaru Musashi Kaori
- kultywar Nanmei .. "なんめい "
- typ herbaty : futsu mushi sencha ( 普通蒸し煎茶)
- miejsce upraw: pref. Kagoshima okolice Makurazaki(鹿児島県枕崎市下松製茶製造)
- charakterystyka kultywaru Nanmei:
powstał dzięki krzyżówce : ♀Sayamakaori oraz ♂Makurazaki13(pochodzenie assam)
W oficjalnym katalogu japońskich kulturowarow Camelia sinensis wydawanym Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa w Tokio znajdziemy praktyczne i fachowe opisy.
1.
Nanmei należy do najwczesniej rozwijcych się odmian -zbiory można zaczynać 6-7dni wcześniej niż odminana Yabukita.
2.
Jest to odmiana ciepłolubna i nadaje się do do hodowli w południowej części Japoni np. wyspa Kyusyu
3.
Odmiana odporna na wiekszosc chorob krzewu Camelia sinensis ( sa wyjatki )
4.
Smak obrobionych lisci podobny do owoców ( owocowy)
5.
Ogólnie odmiana podobna do kultywaru Saemidori 「さえみどり」
6.
Zerjestrowana w 2014 roku pod numerem 23034 ; osrodek badawczy w Makurazaki ( pref. Kagoshima)
Osobiste doswiadczenie :
parzenie w temperaturze 70 C pierwsze parzenie ok 40 sekund.
dobry smak..umami i slodkie amami jest wyczuwalne
intesywne zielony kolor daje uroku temu parzeniu
Komentarze
Prześlij komentarz