W tym 2020 roku mamy inne podejście do picia herbaty , czujemy ograniczenia. Nie ma wycieczek do miejsc uprawy, gdzie można bezpośrednio uczestniczyć w zbiorach.
Aichi - Nishio
Ostatni dzień maja - trzeba wspomnieć o tegorocznych herbatach.
.Pierwsze shincha na rynku pojawia się już w połowie kwietnia, a w Ibaraki czy Niigata (lub bardzo wysoko w górach) pierwsze zbiory- nadal w toku.
Do tej pory dostało mi sie w do czajnika kilka shinacha .. Dzis - 3 typu fukamushi.. Dwie herbaty ze sklepu Ikedadaya ( opisywany w 2017 roku ) - oraz jedna z Shizuoka - otzymna jako podarunek
Wielu specjalistow od herbat japonskich nie uznaje fukamishi jako herbate godna delektowania sie. Np. właściciel prestiżowego miejsca hebabacianego Dochuan ( opisywany 2018 ) - uważa że fukamishicha - produkowana jest jako prodkut masowy - cos jak kawa w proszku instant..i .raczej nie jest traktowana jako drogocenny napar.
Te 3 fukamushicha maja bogaty prosty smak oraz aromat- z pewnością jest to materiał pozwalający poznać różnice .. w obrebie grupy herbat obrabianych tą metodą.
Shizuoka - KAKEGAWA fukamushi shincha ( pawdopodobnie 100% yabukita)
wyprodukowana Yamakeiseicha (山啓製茶 ) 掛川茶
kolor złoto- żółty, smak gorzkawy
Kagoshima -fukamushi cha - 芳翠 - pochodzi ze sklepu IKEDAYA- gdzie mają swoje specjalistyczne mieszanki - blending zwane gomi
lekki ale intensywny smak - slodycz...lekki posmak cytrusowy.
池田や三号印
kultywar ooiawase 早生品種 おおいわせ
bardzo słodkie akcenty
Aichi - Nishio
Ostatni dzień maja - trzeba wspomnieć o tegorocznych herbatach.
.Pierwsze shincha na rynku pojawia się już w połowie kwietnia, a w Ibaraki czy Niigata (lub bardzo wysoko w górach) pierwsze zbiory- nadal w toku.
Do tej pory dostało mi sie w do czajnika kilka shinacha .. Dzis - 3 typu fukamushi.. Dwie herbaty ze sklepu Ikedadaya ( opisywany w 2017 roku ) - oraz jedna z Shizuoka - otzymna jako podarunek
Wielu specjalistow od herbat japonskich nie uznaje fukamishi jako herbate godna delektowania sie. Np. właściciel prestiżowego miejsca hebabacianego Dochuan ( opisywany 2018 ) - uważa że fukamishicha - produkowana jest jako prodkut masowy - cos jak kawa w proszku instant..i .raczej nie jest traktowana jako drogocenny napar.
Te 3 fukamushicha maja bogaty prosty smak oraz aromat- z pewnością jest to materiał pozwalający poznać różnice .. w obrebie grupy herbat obrabianych tą metodą.
Shizuoka - KAKEGAWA fukamushi shincha ( pawdopodobnie 100% yabukita)
wyprodukowana Yamakeiseicha (山啓製茶 ) 掛川茶
kolor złoto- żółty, smak gorzkawy
Kagoshima -fukamushi cha - 芳翠 - pochodzi ze sklepu IKEDAYA- gdzie mają swoje specjalistyczne mieszanki - blending zwane gomi
lekki ale intensywny smak - slodycz...lekki posmak cytrusowy.
池田や三号印
kultywar ooiawase 早生品種 おおいわせ
bardzo słodkie akcenty
Woda nie musi być bardzo dobra - smak herbat fukamushi jest tak silny, rozwinięty ze trudno znaleźć niuanse, jak w przypadku gyokuro - gdze wiele czynników (w tym jakość wody) - ma wpływ na finezję naparu .
Komentarze
Prześlij komentarz