”色は静岡、香りは宇治よ、味は狭山”
ー”Kolor to Shizuoka, aromat to Uji, a smak jest w Sayama.” Tak brzmi przysłowie.
Sayama-cha to herbaty które reprezentują prefekture Saitama. Choć Saitama zajmuje dopiero 12ste miejsce w japońskim ogólnokrajowym rankingu produkcji herbat , znajdziemy tu wiele ciekawostek.
"萎凋して揉みあげた狭山茶 czyli "Sayamacha - Zwiędły i ugnieciony listek."
Ta herbata to taki unikat - wyszukany przez właściciela sklepu Kubota-en pana Kubota. ( 窪田園)Kubotaen ( 窪田園 ) prowadzony jest z od 3ch pokoleń -w prestiżowym regionie Tokio - o nazwie Toranomon ( Brama Tygrysa 虎ノ門)(Jedyne takie miejsce z gdzie właściciel daje do wypróbowania herbaty które sam sprowadza ) Bardzo interesująca. dobra okazja dla osób które chcą poznawać herbaty niszowe.
"" taka nietypowa herbata. Pan Kubota mówi iż dawniej niektórzy farmerzy specjalnie przedłużali proces więdnięcia aby uzyskać mocny gorzkawy smak preferowany przez koneserów.
Przygotowanie tej herbaty daje możliwość poznania , zrozumienia jak zmieniają się upodobania jeśli chodzi o smak. Gorzki mocny bez słodkich akcentów, raczej surowe warzywa. Na myśl przychodzi mi chińska herbata żółta - dokładnej Mogan Huangya (莫干黃芽.)
Choć to herbata wytwarzana techniką chu-mushi nie jest podobna do tego typu herbat , wydłużony proces więdnięcia spowodował i liściach zaszły rekcje chemiczne powodujące procesy wpływające na powstanie unikalnego gorzkiego smaku.
Żyjemy w czasach gdzie powstają słodkie " lekkie " herbaty " fukamushi " są najbardziej popularne - Dzisiejsza - herbata z Kubotaen orzeźwiając szokuje. Dodatkowo właściciel poleca żeby parzyć w wysokiej temperaturze co powoduje że mamy odczynienia z super mocnymi smakami.. bardzo warzywnymi .
Ogrody herbaciane Sayama graniczą z peryferiami Tokio. Ale nie jest łatwo kupić Sayamacha w stolicy. bo większość herbat pochodzi z Shizuoka albo Kagoshima.
ー”Kolor to Shizuoka, aromat to Uji, a smak jest w Sayama.” Tak brzmi przysłowie.
Sayama-cha to herbaty które reprezentują prefekture Saitama. Choć Saitama zajmuje dopiero 12ste miejsce w japońskim ogólnokrajowym rankingu produkcji herbat , znajdziemy tu wiele ciekawostek.
"萎凋して揉みあげた狭山茶 czyli "Sayamacha - Zwiędły i ugnieciony listek."
Ta herbata to taki unikat - wyszukany przez właściciela sklepu Kubota-en pana Kubota. ( 窪田園)Kubotaen ( 窪田園 ) prowadzony jest z od 3ch pokoleń -w prestiżowym regionie Tokio - o nazwie Toranomon ( Brama Tygrysa 虎ノ門)(Jedyne takie miejsce z gdzie właściciel daje do wypróbowania herbaty które sam sprowadza ) Bardzo interesująca. dobra okazja dla osób które chcą poznawać herbaty niszowe.
"" taka nietypowa herbata. Pan Kubota mówi iż dawniej niektórzy farmerzy specjalnie przedłużali proces więdnięcia aby uzyskać mocny gorzkawy smak preferowany przez koneserów.
Przygotowanie tej herbaty daje możliwość poznania , zrozumienia jak zmieniają się upodobania jeśli chodzi o smak. Gorzki mocny bez słodkich akcentów, raczej surowe warzywa. Na myśl przychodzi mi chińska herbata żółta - dokładnej Mogan Huangya (莫干黃芽.)
Choć to herbata wytwarzana techniką chu-mushi nie jest podobna do tego typu herbat , wydłużony proces więdnięcia spowodował i liściach zaszły rekcje chemiczne powodujące procesy wpływające na powstanie unikalnego gorzkiego smaku.
Żyjemy w czasach gdzie powstają słodkie " lekkie " herbaty " fukamushi " są najbardziej popularne - Dzisiejsza - herbata z Kubotaen orzeźwiając szokuje. Dodatkowo właściciel poleca żeby parzyć w wysokiej temperaturze co powoduje że mamy odczynienia z super mocnymi smakami.. bardzo warzywnymi .
Ogrody herbaciane Sayama graniczą z peryferiami Tokio. Ale nie jest łatwo kupić Sayamacha w stolicy. bo większość herbat pochodzi z Shizuoka albo Kagoshima.






Komentarze
Prześlij komentarz