”色は静岡、香りは宇治よ、味は狭山”
ー”Kolor to Shizuoka, aromat to Uji, a smak jest w Sayama.” Tak brzmi przysłowie.
Sayama-cha to herbaty które reprezentują prefekture Saitama. Choć Saitama zajmuje dopiero 12ste miejsce w japońskim ogólnokrajowym rankingu produkcji herbat , znajdziemy tu wiele ciekawostek.
"萎凋して揉みあげた狭山茶 czyli "Sayamacha - Zwiędły i ugnieciony listek."
Ta herbata to taki unikat - wyszukany przez właściciela sklepu Kubota-en pana Kubota. ( 窪田園)Kubotaen ( 窪田園 ) prowadzony jest z od 3ch pokoleń -w prestiżowym regionie Tokio - o nazwie Toranomon ( Brama Tygrysa 虎ノ門)(Jedyne takie miejsce z gdzie właściciel daje do wypróbowania herbaty które sam sprowadza ) Bardzo interesująca. dobra okazja dla osób które chcą poznawać herbaty niszowe.
" " taka nietypowa herbata. Pan Kubota mówi iż dawniej niektórzy farmerzy specjalnie przedłużali proces więdnięcia aby uzyskać mocny gorzkawy smak preferowany przez koneserów.
Przygotowanie tej herbaty daje możliwość poznania , zrozumienia jak zmieniają się upodobania jeśli chodzi o smak. Gorzki mocny bez słodkich akcentów, raczej surowe warzywa. Na myśl przychodzi mi chińska herbata żółta - dokładnej Mogan Huangya (莫干黃芽.)
Choć to herbata wytwarzana techniką chu-mushi nie jest podobna do tego typu herbat , wydłużony proces więdnięcia spowodował i liściach zaszły rekcje chemiczne powodujące procesy wpływające na powstanie unikalnego gorzkiego smaku.
Żyjemy w czasach gdzie powstają słodkie " lekkie " herbaty " fukamushi " są najbardziej popularne - Dzisiejsza - herbata z Kubotaen orzeźwiając szokuje. Dodatkowo właściciel poleca żeby parzyć w wysokiej temperaturze co powoduje że mamy odczynienia z super mocnymi smakami.. bardzo warzywnymi .
Ogrody herbaciane Sayama graniczą z peryferiami Tokio. Ale nie jest łatwo kupić Sayamacha w stolicy. bo większość herbat pochodzi z Shizuoka albo Kagoshima.
ー”Kolor to Shizuoka, aromat to Uji, a smak jest w Sayama.” Tak brzmi przysłowie.
Sayama-cha to herbaty które reprezentują prefekture Saitama. Choć Saitama zajmuje dopiero 12ste miejsce w japońskim ogólnokrajowym rankingu produkcji herbat , znajdziemy tu wiele ciekawostek.
"萎凋して揉みあげた狭山茶 czyli "Sayamacha - Zwiędły i ugnieciony listek."
Ta herbata to taki unikat - wyszukany przez właściciela sklepu Kubota-en pana Kubota. ( 窪田園)Kubotaen ( 窪田園 ) prowadzony jest z od 3ch pokoleń -w prestiżowym regionie Tokio - o nazwie Toranomon ( Brama Tygrysa 虎ノ門)(Jedyne takie miejsce z gdzie właściciel daje do wypróbowania herbaty które sam sprowadza ) Bardzo interesująca. dobra okazja dla osób które chcą poznawać herbaty niszowe.
" " taka nietypowa herbata. Pan Kubota mówi iż dawniej niektórzy farmerzy specjalnie przedłużali proces więdnięcia aby uzyskać mocny gorzkawy smak preferowany przez koneserów.
Przygotowanie tej herbaty daje możliwość poznania , zrozumienia jak zmieniają się upodobania jeśli chodzi o smak. Gorzki mocny bez słodkich akcentów, raczej surowe warzywa. Na myśl przychodzi mi chińska herbata żółta - dokładnej Mogan Huangya (莫干黃芽.)
Choć to herbata wytwarzana techniką chu-mushi nie jest podobna do tego typu herbat , wydłużony proces więdnięcia spowodował i liściach zaszły rekcje chemiczne powodujące procesy wpływające na powstanie unikalnego gorzkiego smaku.
Żyjemy w czasach gdzie powstają słodkie " lekkie " herbaty " fukamushi " są najbardziej popularne - Dzisiejsza - herbata z Kubotaen orzeźwiając szokuje. Dodatkowo właściciel poleca żeby parzyć w wysokiej temperaturze co powoduje że mamy odczynienia z super mocnymi smakami.. bardzo warzywnymi .
Ogrody herbaciane Sayama graniczą z peryferiami Tokio. Ale nie jest łatwo kupić Sayamacha w stolicy. bo większość herbat pochodzi z Shizuoka albo Kagoshima.
Komentarze
Prześlij komentarz