Sayama - herbata specjalnie obrabiana ( Kubota en) Zwiędły i ugnieciony listek.

”色は静岡、香りは宇治よ、味は狭山”
ー”Kolor to Shizuoka, aromat to Uji, a smak jest w Sayama.” Tak brzmi przysłowie.


Sayama-cha to herbaty które reprezentują prefekture Saitama.  Choć Saitama zajmuje dopiero  12ste miejsce w japońskim ogólnokrajowym rankingu produkcji herbat , znajdziemy tu wiele ciekawostek.
"萎凋して揉みあげた狭山茶 czyli  "Sayamacha - Zwiędły i ugnieciony listek." 


Ta herbata to taki unikat - wyszukany przez właściciela sklepu Kubota-en  pana Kubota. ( 窪田園)Kubotaen ( 窪田園   ) prowadzony jest  z od 3ch pokoleń -w prestiżowym  regionie  Tokio  - o nazwie  Toranomon ( Brama Tygrysa 虎ノ門)(Jedyne takie miejsce z gdzie właściciel  daje do wypróbowania  herbaty które sam sprowadza )   Bardzo interesująca. dobra okazja  dla  osób które chcą poznawać herbaty niszowe.




"Zwiędły i przetarty"  taka nietypowa herbata.  Pan  Kubota mówi iż dawniej niektórzy farmerzy  specjalnie przedłużali proces więdnięcia aby uzyskać mocny gorzkawy smak  preferowany przez koneserów.


 Przygotowanie  tej herbaty daje możliwość poznania , zrozumienia jak zmieniają  się upodobania  jeśli chodzi o smak.  Gorzki  mocny  bez słodkich akcentów, raczej surowe warzywa. Na myśl przychodzi mi chińska herbata  żółta -  dokładnej Mogan Huangya (莫干黃芽.)


Choć  to herbata wytwarzana techniką chu-mushi   nie jest podobna do tego typu herbat , wydłużony proces  więdnięcia spowodował i liściach zaszły rekcje chemiczne powodujące procesy wpływające na powstanie  unikalnego gorzkiego smaku.
 Żyjemy w czasach gdzie powstają słodkie " lekkie " herbaty " fukamushi "  są  najbardziej popularne  - Dzisiejsza - herbata  z Kubotaen  orzeźwiając szokuje. Dodatkowo  właściciel poleca  żeby   parzyć w wysokiej temperaturze  co powoduje  że mamy odczynienia  z  super mocnymi smakami.. bardzo warzywnymi .


Ogrody herbaciane Sayama graniczą z peryferiami Tokio. Ale nie jest łatwo  kupić Sayamacha w stolicy.  bo większość herbat pochodzi z Shizuoka albo Kagoshima.

Komentarze