Takase cha - Sincha z pref. Yamaguchi. (高瀬茶 山口県) Shūnan (周南市)


Co za przyjemność - zaparzyć sobie unikat shincha z rejonu Takase - znajdującym się w okolicach  miejscowości  Shūnan (周南市) prefektura  Yamaguchi.   Prowadzenie tego bloga jest jednocześnie archiwum  ukazującym - jakie herbaty i z których okolic  były  przygotowane.   (Być może zrobię listę " co tutaj się parzylo.)




O  Takese cha bylo wspomninane  - tutaj Yamaguchi.




Co roku szata graficzna opakowania jest troszeczkę  inna.



Puszka też - co można porównać z  blogowym opisem z dnia 





Listki obrabiane delikatnie - choć nie jest to super technika . Raczej nie można zaliczyć tego do supergrade - herbat ze specjalistycznych sklepów które   selekcjonują  wysoko jakościowe  herbaty .






Parzenie w 70 c - pojawia sie aromat - lekki przypominający orzech włoski.




Smak - lekki  warzywny z nuta orzecha włoskiego i  być może akcenty suszonych owocow co nie jest  typowe dla japonskich herbat typu sencha. Ten napar   relaksuje  daje pozytwne odczucia.




Komentarze

  1. Dzień dobry, swego czasu spotkałem się z opinią, że Sincha to herbata z wczesnych zbiorów ale i pita wiosną, a zatem - wczesna i świeża. Później to już tylko świeża. Kilka wpisów temu pisał Pan, że Japończycy używają nieco innej nomenklatury od Europejczyków odnośnie utensyliów i chciałem się spytać czy podchodzą tak restrykcyjnie do sinchy. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Berttam… Bardzo ciekawa uwaga. Zgadza się "Sincha to herbata wczesna i pijana wiosną, a więc - wczesna i świeża." -Shincha to termin płynny. Na przykład pierwsze zbiory herbaty daleko na północy (prefekt Ibaraki) lub wysoko w górach, n.p. w regionie Umegashima (pref. Shizuoka) odbywają się w drugiej połowie maja. nie możemy już używać określenia „wczesna i świeża” - jak w przypadku herbat, które dostaniemy w kwietniu. To jeden z problemów z herbatą wysokiej jakości, pierwszy zbiór (ichibancha) przypada na koniec maja, kiedy w ciepłych regionach zaczyna się drugi zbiór (nibancha).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz