O zielonej herbacie Laoshan ( 嶗山茶 ) z prowincji Shandong pisałem już kiedyś
( https://cha-herbata.blogspot.com/2020/12/laoshan-tea-najbardziej-wysuniete.html d )
Chińczykom w latach 50tych ubiegłego wieku udało się stworzyć komercjalne uprawy wokół miasta Qīngdǎo o czym kiedyś pisałem. Krzewy herbaciane naturalnie wtopiły się w okolicach. Dzięki założeniu ogrodów herbacianych owiana wieloma legendami „ taoistyczna „ góra Laoshan (嶗山) uzyskała nową ciekawostkę Możemy mówić o wielkim osiągnięciu. Ale innowacyjnym kraju jak Chiny cały czas pracuje się także nad ulepszeniem i dynamiczniejszym rozwojem przemysłu herbacianego - dlatego w przyszłości spodziewać się możemy przesunięcia północnej granicy upraw na coraz bardziej odległe tereny. Ogólnie z produkty o nazwie Laoshan cha( 嶗山茶 ) to herbaty zawayczaj zielone tak właśnie opisywana jest w chińskich publikacjach.
Czasy się zmieniają – podejście do traktowania herbat też.. i robi się doświadczenia nad obrabianiem listków herbacianych wszelkimi metodami w tym oksydacji - aby powstała herbata Hong Cha – na Zachodzie znana jako Czarna a w Azji Wschodniej jako ( ciemno ) czerwona (紅茶) …Dzisiejsza parzona - nie pochodzi od znajomego farmera czy źródeł nie prywatnych.. Tylko z oficjalnie zarejestrowanego zakładu produkcyjnego – gdzie podane są wszelkie namiary.
Herbata Laoshan – firma Laoming (嶗茗)
Standardowy numer produktu Q/LMC0001S
Numer licencji produkcyjnej: SC11437021200707
Na krawędzi opakowania mamy hasło:
喝嶗茗紅茶,享健康人生
Pij Laoming hong cha i ciesz się zdrowym życiem..
Nie nie tylko mnie cieszy… Doceniam możliwość przygotowania herbaty w spokoju – bo w sąsiednim kraju nie ma takich warunków. ( ).
Listki – delikatnie zwinięte… małe – nie pokruszone.. czyli herbata zrobiona z użyciem pracochłonnej techniki. - zdecydowanie przeznaczona do przygotowania w stylu pǐn chá (品茶) – czyli w odpowiednio dobranych małych naczyniach umożliwiających degustacje naparu, możliwości poznawania smaku w zależności od czasu i temperatury parzenia.
Zaraz po zalaniu gorąca wodą ( 95℃) pojawił się przyjemny aromat. „Czekolada i trochę kawy „ Listki zaczynają się rozwijać.. Po ok .jednej minuty - czas na próbowanie smaku .. tak zdecydowanie da się odczuć ze herbata powstała z listków krzewu przeznaczonego do produkcji herbat zielonych… nie ma goryczki ani takich silniejszych substancji jakie znajdziemy w herbatach powstałych z wyhodowanych krzewów które powstały z krzyżówek z Camelia Assamica.
Smak przyjemny – parzenie po 3cim razie slabnie.
Musze jednak przyznać że preferuje herbatę zieloną Laoshan green tea ( 嶗山綠茶 )- tamta miała delikatny smak- gdzie daje się wyczuć to co posiadają ręcznie robione herbaty z Korei Południowej a także dobrej jakości chińskie zielone choćby HuangShan maofeng.( 黄山毛峰茶)。
喝嶗紅茶,享健康人生
Komentarze
Prześlij komentarz