Laoshan tea - najbardziej wysunięte uprawy na północ w Chinach ( 崂山茶 )

Ostanie dni dziwnego roku 2020 -za oknem ciemno ale nie mroźno , nie ma śniegu.  Jaka herbata pasuje na taką pogodę ? Zielona która nie ma zbyt byt intensywnego smaku ? Tak właśnie jest z herbatą z Laoshan-  najbardziej wysunięty na północ teren upraw herbaty w Chinach. ( Ale nie na świecie jak plantacje w Gruzji czy Turcji )

Laoshan-cha to herbata której hodowla rozpoczęła się już w Chinach Ludowych .Jest to herbata o

stosunkowo krókiej historii. Opis  o miejscu pochodzenia  jest tutaj :   BI XUE CHUN 碧雪春

(   https://cha-herbata.blogspot.com/2012/12/bi-xue-chun-jak-dla-mnie-nowa-nieznana.html ) -rok 2012


zielona herbata przenie
 

嶗山區 - Dystrykt Laoshan to dzielnica miejska w  Qingdao w prowincji Szantung ( Shandong)

崂山 tea laoshan

                                                         
Láo
Ideogram 嶗  - nie jest powszechnie stosowany  właściwie jego używanie ogranicza się do nazwy góry 

                嶗Láo - miejca owianego wieloma legendami


 górze   Laoshan  崂山-   wikipedia :

Wysokość n.p.m.1 133 m
Wyniesienie1 076 m

Góra Lao lub Laoshan to góra położona w pobliżu Morza Wschodniochińskiego na południowo-wschodnim wybrzeżu półwyspu Shandong w Chinach. Góra jest znacząca kulturowo ze względu na jej długą przynależność do taoizmu i jest często uważana za jedną z „kolebek taoizmu”. Wikipedia (angielski) 



Skręcone liście  Laoshan  cha –   coś  jak   wietnamskie zielone herbaty z Thai Nguyen.



 

Podobieństwo między herbatami Laoshan-cha a Thai Nguyen ogranicza się tylko wyglądu listków. Wietnamie panują inne warunki klimatyczne co jest jednym z czynników mających wpływ na smak i aromat. Herbaty z Thai Nguyen są mocne ,orzeźwiające czuć w nich intensywną gorycz. Napary z  wielkolistnego  krzewu z subtropikalnego Thai Nguyen oraz  małego krzewy z Laoshan nie mogą być takie same. --- Choć trzeba zauważyć ze użyciu odpowiednich nowoczesnych technik można zrobić herbaty o zbliżonym smaku co jest stosowane przez wielkie koncerny produkujące masowo standardowe produkty spożywcze które muszą spełniać odpowiednie normy i warunki.   (  czyli  anty  terrior  ) Ale to już inny temat.  

Laoshan tea   崂山区

 Laoshan-cha po zaparzeniu w temperaturze ok.85 ℃ przez ok 50 sekund dala napar o ”orzechowym” aromacie delikatnym ” oliwkowym ” smaku - mających coś wspólnego z koreańskimi herbatami zielonymi z Hadong ( Gyeongsangnam-do, 경상남도) a także pewne akcenty z japońskimi bancha. Tak przydała by się dokładne opisanie związków chemicznych odpowiadających za smak i aromat nie posiadam dostępu do prac naukowych analizujących smak i aromat Laoshan-cha. Nawet nie jestem pewien czy takie istnieją takie dokładne badania jak to jest w przypadku np. pu-erh . 



Wydaje mi się ze jest to herbata łatwa w przygotowaniu – można przygotować ja ozywając wody o temperaturze do 90 . W temperaturze ok 70 staje się mało-wyrazista. Także jest to to jakość standardowa bez podziałów na okres zbiorów. Obserwacje listków okazują ze mamy odczyniania ze zwykłą herbata a nie  wyselkcjonowanym rarytasem listakami obrabianymi ręcznie przez uznanego mistrza.


                                     

Podsumowanie : herbata bardzo przyjemna  nie pobudza nie ma w niej ” zielonej świeżości” 

                               - jaka znajdziemy w dobrej jakości japońskich sencha.



Láo

Komentarze

Prześlij komentarz