Wietnamska herbata Tan Cuong parznie
pierwsze parznie w temp 80 C przez ok 40 sekund
drugie parznie 90 C przez 20 skenud - pojawia sie super aromat!
trzecie jest dobra po jednej minucie ....
ceramika wietnamska - zestaw z Bat Tang - inspiracje celadonem
Na takie jesienne dni w tak niespokojnym roku 2020 – nic tylko zaparzyć herbatę która przyniesie dużo pozytywnych wibracji.- którym także życzę wszystkim.\
Wybór padł>>>---------->>>>> dziś wietnamska zielona Chè Tân Cương, z jednej z najlepszych herbaciarni w Wietnamie czyli Thưởng Trà w Hanoi
Pod względem aparycji suche listki Tan Cuong są ciemnozielone, zwarte i maja dużo białego nalotu na powierzchni.
Opis z 2017 roku miejsca gdzie dostaniemy te herbate to tutaj Thưởng Trà
Co wiemy o Chè Tân Cương?
Trzy gminy Tan Cuong, Phuc Xuan i Phuc Triu mają łączną powierzchnię 48 618 km² i znajdują się na zachodnich przedmieściach miasta Thai Nguyen, w środkowej części półgórskiego obszaru, poprzecinanego wieloma wąskimi dolinami.
Napar jest bardzo klarowny, o zielono-jasnożółtym kolorze, ma słodko-cierpki smak, jak na wietnamskie herbaty zielone jest łagodny harmonijny prawie bez " gorzkiej dominacji" , jednocześnie jest bardzo pobudzający. Tak że raczej nie można polecić jej dla osób wrażliwych na działanie herbaty.
Jakość, w tym parametry wyglądu, barwy wody, smaku, a zwłaszcza aromatu herbaty Tan Cuong, jest wynikiem starannego przetworzenia listków. . Według opisów właściciela herbaciarni Thưởng Trà herbata Tân Cương,uzyskuje charakterystyczny zapach dzięki specjalistycznemu opiekaniu suchych listkow ,dalej ” Przy czajniku pijący herbatę czuje się w środku ciepło, jego miłość sublimuje, jego duch jest orzeźwiający, a uczucie jest lekkie i spokojne..”
Prawnie nazwę” Tân Cương” mogą używać 3gminy Tan Cuong, Phuc Xuan i Phuc Triu ,. Gminy mają łączną powierzchnię 48 618 km² i znajdują się na zachodnich przedmieściach miasta Thai Nguyen, w środkowej części pół-górskiego obszaru, poprzecinanego wieloma wąskimi dolinami.
Jeśli chodzi o glebę, uważa się, że gleba Tân Cương w zawiera pierwiastki śladowe w odpowiednich proporcjach, które są endemiczne dla krzewów herbaty, powstałe głównie na dzikiej, kwaśnej magmie lub starych piaskowcach; gleba ma pH od 5,5 do 7,0, które jest lekko kwaśna. Te tereny pod względem mikroklimatu na wschodzie pasma górskiego Tam Dao, który znajduje się na wysokości ponad 1000 m nad poziomem morza, jest uważany za idealne warunki uprawy jakości herbaty [1].
Komentarze
Prześlij komentarz