Wietnamska herbata Chè Tân Cương z herbaciarni Thưởng Trà w Hanoi.

 

  Wietnamska herbata    Tan Cuong  parznie  

pierwsze  parznie w temp 80 C  przez ok 40 sekund

drugie parznie  90 C  przez 20 skenud  -  pojawia sie super aromat!

trzecie  jest  dobra  po  jednej  minucie ....




         ceramika wietnamska - zestaw z Bat Tang - inspiracje celadonem

Na takie jesienne dni w tak niespokojnym roku 2020 – nic tylko zaparzyć herbatę która przyniesie dużo pozytywnych wibracji.- którym także życzę wszystkim.\

  Wybór padł>>>---------->>>>> dziś wietnamska zielona    Chè Tân Cương, z  jednej z najlepszych herbaciarni w Wietnamie czyli Thưởng Trà  w Hanoi



Pod względem aparycji suche listki  Tan Cuong są ciemnozielone, zwarte i maja dużo białego nalotu  na powierzchni. 



          Opis  z 2017 roku  miejsca  gdzie  dostaniemy te herbate to  tutaj  Thưởng Trà  

Co wiemy o Chè Tân Cương?

Trzy gminy Tan Cuong, Phuc Xuan i Phuc Triu mają łączną powierzchnię 48 618 km² i znajdują się na zachodnich przedmieściach miasta Thai Nguyen, w środkowej części półgórskiego obszaru, poprzecinanego wieloma wąskimi dolinami.


Napar jest bardzo klarowny, o zielono-jasnożółtym kolorze, ma słodko-cierpki smak, jak na wietnamskie herbaty zielone jest łagodny harmonijny prawie bez " gorzkiej  dominacji" , jednocześnie jest bardzo pobudzający.  Tak że raczej nie można polecić jej dla osób wrażliwych na działanie herbaty.   



Jakość, w tym parametry wyglądu, barwy wody, smaku, a zwłaszcza aromatu herbaty Tan Cuong,  jest wynikiem starannego przetworzenia listków. . Według opisów właściciela herbaciarni Thưởng Trà  herbata  Tân Cương,uzyskuje charakterystyczny zapach dzięki specjalistycznemu opiekaniu suchych listkow  ,dalej ” Przy czajniku  pijący herbatę czuje się w środku ciepło, jego miłość sublimuje, jego duch jest orzeźwiający, a uczucie jest lekkie i spokojne..”





Prawnie  nazwę” Tân Cương” mogą używać  3gminy Tan Cuong, Phuc Xuan i Phuc Triu  ,. Gminy mają łączną powierzchnię 48 618 km² i znajdują się na zachodnich przedmieściach miasta Thai Nguyen, w środkowej części pół-górskiego obszaru, poprzecinanego wieloma wąskimi dolinami. 

Jeśli chodzi o glebę, uważa się, że gleba Tân Cương w  zawiera pierwiastki śladowe w odpowiednich proporcjach, które są endemiczne dla krzewów herbaty, powstałe głównie na dzikiej, kwaśnej magmie lub starych piaskowcach;   gleba ma  pH od 5,5 do  7,0, które jest lekko kwaśna. Te tereny pod względem mikroklimatu na wschodzie pasma górskiego Tam Dao, który znajduje się na wysokości ponad 1000 m nad poziomem morza, jest uważany za idealne warunki uprawy jakości herbaty [1]. 





Thưởng Trà

 Uprawy  Tân Cương powstały  około 1920-1922,nie jest to starożytny 
ogród herbaciany ale 100 lat  tradycji  daje renome.

Komentarze