Od prawej:
Okumidor (おくみどり ) Samidori ( さえみどり ) Kanayamidori ( かなやみどり ) - kultywary
Zwracanie uwagi na herbaty ze względu na kultywar to sprawa dla specjalistów (i chodzi mi tutaj o Japonię a nie europejski kraj jakim jest Polska.) Bardzo bardzo wielu zwykłych znajomych w Japonii nie ma zielonego pojęcia że istnieje tak liczna grupa sztucznie wyhodowanych krzewów herbacianych w wielu ośrodkach badawczych. Inaczej wygląda podejście wielbicieli też hobbystów dla których delektowanie się rożnymi obliczami herbaty z rożnych kultywarów jest przyjemnym doświadczeniem.
Japonia czy Polska sytuacja jest podobna - odmianami krzewu herbacianego interesuje się bardzo niewielu konsumentów herbaty.
Choć jest tu mowa o bardzo małej skromnym środowisku pasjonatów , znajdziemy miejsca sprzedające herbaty z podziałem na odmiany a nawet sklepy specjalizujące się tylko w sprowadzaniu unikalnych odmian coś w rodzaju” single origin teas”. W rzeczywistości ( japońskiej) - większość kultywarów używa się jako składnik do mieszanek ( blending ) który ma poprawić jakość herbaty chodzi tutaj nie tylko o smak ale także o kolor czy aromat. Inne powody wprowadzania nowych odmian są takie same jak w każdych uprawach rolnych czyli : wydajność,odporność na choroby, duże plony itd.
Jest więc jak dobierać herbaty ze względu na odmianę …
Tak właśnie powstał pomysł żeby jednocześnie przygotować 3 kultywary z gdzie jest slowo „ midori „
Okumidori (おくみどり ) Samidori ( さえみどり ) Kanayamidori ( かなやみどり )
Wszytkie parzone w teperaturze ok 80 ℃
-pierwsze parzenie ok 1minuta ,
-drugie 30 sekund,
-trzecie ponad 1dna minuta
1. Okumidori – odmiana zarejestrowana w 1974 roku.
Powstała dzięki krzyżowce Yabukita z Szhizuoka zairai 16 ( やぶきた×静岡在来16号)
Jest 4tym popularnym kultywarem w Japonii ok. 3% wszystkich krzewów w uprawianych w Japonii. Doskonale nadaje się na mieszanki. Odmiana późno dojrzewająca o ciemnozielonym kolorze i orzeźwiającym, smaku.
Subiektywana ocena : smak warzywny lekko gorzkawy , o przyjemnym aromacie zielonej trawy
2.Samidori - odmiana zarejestrowana w 1990 roku.
Powstała dzięki krzyżowce Yabukita z Asatsuyu
Używana do mieszanek wysokiej jakości herbat sencha
Subiektywana ocena : smak mniej silny niż Okumidori czy Kanayamidori da się odczuci lekka słodycz, aromat niezbyt intensywny.
3.Kanaya midori -odmiana zarejestrowana w 1970 roku.
Powstała dzięki krzyżowce Yabukita z Szhizuoka zairai S6 ( やぶきた×静岡在来6号)
Nie jest zbyt popularna ,choć w parzeniu posiada intensywny przyjemny smak/
Subiektywna ocena : smak silny trawiasto- warzywny. Aromat zielny przyjemny
W Japonii wyhodowano ponad 100 rożnych odmian krzewu herbacianego. Mając rozeznanie można zakupić ok. 70 herbat z rożnych kultywarów.
Nazewnictwo jest ciekawe - mamy np. grupę odmian z ze slowem, sayama – sayama-midori , sayama-kaori , sayama-akari. , czy słowem kaori - np. musashi kaori. słowem musashi itd.
Kultywar Sayama Kaori さやまかおり
http://cha-herbata.blogspot.com/2014/07/sayama-kaori-shincha-z-osrodka-herbaty.html
Kultywar Musahi kaori むさしかおり
http://cha-herbata.blogspot.com/2020/06/musashi-kaori-2020-422-recznie.html
http://cha-herbata.blogspot.com/2019/03/kultywar-musahi-kaori-sklep-shigetsuen.html
Herbata jak za czasow cesarza Shen Nong'a 2 -wersja doswiadczalna
http://cha-herbata.blogspot.com/2014/06/herbata-jak-za-czasow-cesarza-shen.html
super wpis! czy jest gdzies w polsce dostępna Okumidori? chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńTeczowa Cukiernio ...nie wiem czy w Polsce dostaniesz...ale powinna byc gdzies w internecie
OdpowiedzUsuń