Okumidori (おくみどり ) Samidori ( さえみどり ) Kanayamidori ( かなやみどり ) - kultywary.

 Od prawej:

Okumidor (おくみどり   )  Samidori ( さえみどり  ) Kanayamidori ( かなやみどり  ) - kultywary


Zwracanie uwagi  na herbaty ze względu na kultywar to sprawa dla specjalistów  (i chodzi mi tutaj o Japonię a nie europejski kraj jakim jest Polska.)  Bardzo bardzo wielu zwykłych znajomych w Japonii nie ma  zielonego pojęcia że istnieje tak liczna grupa sztucznie wyhodowanych  krzewów herbacianych w wielu  ośrodkach badawczych.  Inaczej wygląda podejście wielbicieli też hobbystów dla których delektowanie się rożnymi obliczami herbaty z rożnych kultywarów  jest przyjemnym doświadczeniem.

Japonia czy Polska sytuacja jest podobna  - odmianami krzewu herbacianego interesuje się bardzo niewielu konsumentów herbaty.

Choć jest tu mowa o bardzo małej skromnym środowisku pasjonatów , znajdziemy miejsca sprzedające herbaty z podziałem na odmiany a nawet  sklepy specjalizujące  się  tylko w sprowadzaniu unikalnych odmian coś w rodzaju” single origin teas”.  W rzeczywistości ( japońskiej)  - większość kultywarów używa się jako składnik do mieszanek ( blending ) który ma poprawić jakość herbaty  chodzi tutaj nie tylko o smak ale także o kolor czy aromat. Inne powody wprowadzania nowych odmian są takie same jak w  każdych uprawach rolnych czyli : wydajność,odporność na choroby,  duże plony itd.

 

Jest więc jak dobierać herbaty ze względu na odmianę … 

Tak  właśnie powstał pomysł żeby jednocześnie  przygotować 3 kultywary z gdzie jest slowo „ midori „

      Okumidori (おくみどり   )  Samidori ( さえみどり  ) Kanayamidori ( かなやみどり  )


Wszytkie parzone w teperaturze ok 80 ℃

-pierwsze parzenie ok 1minuta , 

-drugie 30 sekund, 

-trzecie ponad 1dna  minuta 


1. Okumidori – odmiana zarejestrowana w 1974 roku.

Powstała  dzięki krzyżowce   Yabukita z Szhizuoka zairai 16 (  やぶきた×静岡在来16号) 

Jest 4tym popularnym kultywarem w Japonii ok. 3% wszystkich krzewów w uprawianych w Japonii. Doskonale nadaje się na mieszanki. Odmiana późno dojrzewająca o ciemnozielonym kolorze i orzeźwiającym, smaku. 

Subiektywana ocena : smak  warzywny lekko gorzkawy , o przyjemnym aromacie zielonej trawy 


2.Samidori - odmiana zarejestrowana w 1990 roku.

Powstała  dzięki krzyżowce   Yabukita z Asatsuyu 

Używana do  mieszanek wysokiej jakości herbat sencha 

Subiektywana ocena : smak mniej silny niż Okumidori czy Kanayamidori da się odczuci lekka słodycz, aromat niezbyt intensywny.

  


3.Kanaya midori -odmiana zarejestrowana w 1970 roku.

Powstała  dzięki krzyżowce   Yabukita z Szhizuoka zairai S6 (  やぶきた×静岡在来6号) 

Nie jest zbyt popularna ,choć w parzeniu posiada intensywny przyjemny smak/  






Subiektywna ocena : smak  silny trawiasto- warzywny.  Aromat zielny przyjemny




W Japonii wyhodowano ponad 100 rożnych odmian krzewu herbacianego. Mając rozeznanie można zakupić ok. 70 herbat z rożnych kultywarów. 

  Nazewnictwo   jest ciekawe  - mamy np. grupę odmian z  ze slowem, sayama – sayama-midori , sayama-kaori , sayama-akari.  , czy słowem kaori - np. musashi kaori.   słowem musashi itd.     

Kultywar Sayama Kaori さやまかおり

http://cha-herbata.blogspot.com/2014/07/sayama-kaori-shincha-z-osrodka-herbaty.html

Kultywar Musahi kaori むさしかおり

http://cha-herbata.blogspot.com/2020/06/musashi-kaori-2020-422-recznie.html

http://cha-herbata.blogspot.com/2019/03/kultywar-musahi-kaori-sklep-shigetsuen.html

Herbata jak za czasow cesarza Shen Nong'a 2 -wersja doswiadczalna  

http://cha-herbata.blogspot.com/2014/06/herbata-jak-za-czasow-cesarza-shen.html


Komentarze

  1. super wpis! czy jest gdzies w polsce dostępna Okumidori? chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Teczowa Cukiernio ...nie wiem czy w Polsce dostaniesz...ale powinna byc gdzies w internecie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz